Simicska a Veszprémet is elveszítette?

Publikálás dátuma
2015.12.21. 09:42
Az MVM Veszprém - THW Kiel férfi kézilabdacsapata a Bajnokok Ligája csoportmérkőzésén, a Veszprém Arénában, a képen Fonyó Károly
Érdekes változásokról számolt be a hétfői Magyar Nemzet a veszprémi kézilabdacsapat kapcsán. A korábban egyértelműen Simicska Lajoshoz kötődő Veszprémi Kézilabda Zrt. szombaton tartotta közgyűlését, többek között azért, hogy új elnököt válasszon.

Mint ismert: Fonyó Károly, a Simicska-féle médiabirodalom egyik kulcsfigurája, lényegében a vállalkozó jobb keze november végén mondott le elnöki posztjáról, hivatalos indoklás szerint azért, hogy a megromlott Simicska-Orbán viszony ne gyengítse a veszprémiek támogatói körét.

A most lezajlott közgyűlés döntései alapján ennél sokkal többről lehet szó, úgy tűnik, hogy a veszprémiek teljese mértékben szakítanak a Simicska-vonallal. Bekerült ugyanis az elnökségbe például Csermely Péter is, az egyértelműen kormánypárti Magyar Idők című napilap főszerkesztője, de ott található a rejtélyes lobbista, a Fidesz korábbi pártigazgatója, államtitkára Várhegyi Attila. Megmaradt társelnöki szerepében Kálomista Gábor producer, de a legizgalmasabb választás az elnöki posztnál figyelhettük meg: a Magyar Telekom pénzügyi vezérigazgató helyettese, Szabó János nyerte el a posztot, ami a kormány és a Telekom között, Ákos ügyben kialakult konfliktus fényében különösen furcsa. 

Kálomista szerint egységes csapat a Veszprém
Nem várható jelentős változás az MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának keretében -ezt az M1-en mondta az együttest működtető gazdasági társaság vezérigazgatója. Kálomista Gábor szavai szerint két pici lépés hiányzott ahhoz, hogy tökéletes szezont fussanak, ugyanis az elmúlt idényben a Bajnokok Ligája négyes döntőjében második lett az együttes, illetve a klubvilágbajnokság fináléjába is bejutott. Előbbi sorozat döntőjében a Barcelona, utóbbiban pedig a Füchse Berlin állította meg a magyar csapatot. Kálomista megjegyezte, a németek elleni vereséget a mai napig érthetetlennek tartja. Beszélt a Veszprém Kézilabda Egyesület átalakulásáról is, ( mint fenn olvasható ) Szabó János, a Magyar Telekom pénzügyi vezérigazgató-helyettese lett az új elnök, míg az elnökségbe bekerült Nagy László, az együttes csapatkapitánya is.  Az új elnökről leszögezte, jó választásnak tartják, hogy egy ilyen nagy nemzetközi cég - amely 18 éve támogatja a klubot - arca áll a klub mögé.

Szerző
Frissítve: 2015.12.21. 20:36

Hatalmas torlódás: órákig ülhet a dugóban!

Publikálás dátuma
2015.12.21. 09:35
Illusztráció: Thinkstock
Négyórás várakozás alakult ki a Záhony és Csap közötti magyar-ukrán határállomáson hétfőn, a reggeli órákban - közölte a rendőrség a honlapján.

A police.hu oldalon megjelent tájékoztatás szerint a nagy forgalom miatt a kilépő személyforgalomban kényszerülnek 240 perces várakozásra az Ukrajnába tartó utasok. A többi magyar-ukrán határállomás közül kisebb, 45 perces várakozás alakult ki a Beregsurány és Asztély közötti átkelőhelyen is, a belépő személyforgalomban.

Szerző

Szlovénia a melegházasság ellen

Publikálás dátuma
2015.12.21. 09:10
Illusztráció: Thinkstock
Egyértelmű döntést hoztak Szlovéniában a melegházasság bevezetéséről. A vasárnap megrendezett népszavazáson majdnem kétharmad, pontosan 63,5 százalék voksolt az ellen, hogy az azonos neműek is házasságot köthessenek. Mindössze 36,5 százalék támogatta az erre vonatkozó javaslatot. Ha megszavazták volna az előterjesztést, akkor lehetővé vált volna a melegek számára is, hogy polgári házasságot kössenek.

A részvételi arány viszonylag alacsony, 36,5 százalékos volt, a választásra jogosult 1,7 millió szlovén állampolgárból 620 ezren járultak az urnákhoz. Ellene szavaztak 391 800-an, s mivel az elutasításhoz az összlakosság legalább húsz százalékára, azaz 342 ezer voksra volt szükség, az ellenzők ezt az akadályt is vették – derül ki a ljubljanai választási bizottság adataiból.

A népszavazáson a „Gyermekeinkről van szó” nevű konzervatív alapítvány, illetve a katolikus egyház kampányolt az elutasítás ellen. A szlovén parlamentben márciusban nyújtották be a liberális házassági szabályozást, ezt támadták meg a jobboldali csoportok. A referendumot az alkotmánybíróság is engedélyezte, minek nyomán a törvény életbe lépését is felfüggesztették.

A liberális törvény ellenzői különösen azt a paragrafust bírálták élesen, amely lehetővé tette volna gyermekek örökbe fogadását az azonos nemű párok számára. Az ellenzők a referendumot megelőző kampányban azzal érveltek, hogy ezzel teljesen felrúgnák a tradicionális családi értékeket. A törvény támogatói között voltak a szlovén kormánypártok, valamint az ország elnöke, Borut Pahor is.

Szlovénia még a jugoszláv érában is liberálisan kezelte ezt a kérdést. 1976-tól nem számított bűncselekménynek a homoszexualitás, 2006 óta pedig az azonos neműek partneri viszonyban élhetnek, ami jogilag nem azonos a házassággal. Az azonos neműek legalább két tucat európai országban köthetnek házasságot. Hollandia 2001-ben tette lehetővé számukra a házasságkötést.

Szerző