Előfizetés

Csökkent a munkanélküliség

Publikálás dátuma
2015.12.21. 09:29
Robert Fico. FOTÓ: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
November végén 10,77 százalék volt a munkanélküliek aránya Szlovákiában. Ez az adat 2009 március óta a legalacsonyabb, az egy hónappal korábbi adatokhoz képest pedig 0,21 százalékkal csökkent – közölte a bumm.sk.

Az adatokat Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) főigazgatója ismertette a vasárnapi sajtótájékoztatón. November végén 290 512 munkanélkülit regisztráltak, ami az egy hónappal korábbi adatokhoz képest 5758-cal csökkent. Az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 40 005-tel csökkent a potenciális munkakeresők száma, ami 1,48 százalékkal alacsonyabb a mostani aránynál.

"Az utóbbi négy évben jelentősen csökkentettük a munkanélküliek számát. Ez is azt jelenti, hogy nem csak a választások előtti kampány része ez, hanem a hosszútávú tervet is véghezvisszük" - mondta el a sajtótájékoztatón Robert Fico. A miniszterelnök szerint az utóbbi ciklusban 130 ezer új munkahelyet teremtettek, így a továbbiakra ígért 100 ezer hely reális cél. A Jaguar Land Rover idejövetele és a Volkswagen fejlesztése mellett új projektet is segíthetik ezen munkahelyek létrejöttét.

Fico továbbá hozzátette, hogy a 290 ezer munkanélküli közül 113 ezernek maximum alapszintű végzettsége van. A munkáltatók pedig azt jelzik, hogy nincs elég megfelelően képzett munkaerő, sőt a munkanélküliek el is utasítják a lehetőségeket. "Reális, hogy 2016-ban 10 százalék alá kerülhetünk" - zárta le mondandóját a Smer első embere.

Legyőzhető az Iszlám Állam? Bajban a stratégia

Publikálás dátuma
2015.12.21. 09:24
Illusztráció: Spencer Platt/Getty Images
Egy felmérés szerint Szíriában akkor sem sikerül kiirtani a szélsőséges iszlamista ideológiát, ha katonai erővel sikerül legyőzni az ország jelentős részét ellenőrzése alatt tartó Iszlám Államot (IS). Az IS soraiban csak Szíriában 65 ezren harcolnak – állapította meg a Vallási és Geopolitikai Központ tanulmányában.

A szíriai lázadók hatvan százaléka iszlamista, több mint a fele pedig szalafista, amely az iszlám szélsőséges ága. Az Iszlám Állam mellett 15 olyan csoport létezik, amelytől nem áll távol az iszlám fundamentalizmus. Közéjük tartozik egyebek mellett az al-Kaida helyi ága, a Dzsabhat al-Nuszra, a Szaúd-Arábia által is támogatott Dzsais al-Iszlam, továbbá az Ahrar al-Sam.

A tanulmányt végző szervezet Tony Blair volt miniszterelnök alapítványához tartzozik. A szervezet tanácsadója, Ed Husain kifejtette, az IS elleni esetleges katonai győzelemmel még nem sikerül eltüntetni a föld színéről az iszlamizmust, mint fogalmazott, egy ideológiát nem lehet bombákkal megsemmisíteni. A dokumentum szerint stratégiai hiba csak az IS elleni harcra koncentrálni, mert fegyveresei más szalafista csoportokhoz csatlakozhatnak, s Szírián kívül más államokban is támadásokat hajthatnak végre.

Arról nem is szólva, hogy a helyi lázadócsoportok számára nem az IS legyőzése jelenti a prioritást. Kilencven százalékuk szerint a legfontosabb a Bassár el-Aszad rezsimje elleni győzelem, s csak 38 százalékuk szerint az Iszlám Állammal szembeni diadal. A mérsékeltnek nevezett 70 ezer lázadó között mintegy 19 ezerre tehető a szalafisták száma.

Döntés előtt a jobboldal

Csak nem akar megoldódni, mely pártok kívánnak szerepet vállalni a horvát kormány munkájában. Hétvégén ugyan úgy látszott, hogy a koalíciós egyeztetések csak a szövetségeseikkel legtöbb mandátumot gyűjtött szociáldemokraták és a voksoláson a harmadik legtöbb mandámra szert tett Híd között folytatódnak, miután a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke, Tomislav Karamarko szombaton kivonult az egyeztetésekről. 

Ma délután azonban összeül a HDZ elnöksége, s a találkozón határoznak arról, milyen végleges döntéssel állnak elő a koalíciós szerepvállalást illetően. A párt délután négy óráig kapott erre ultimátumot.

Karamarko arra hivatkozva vonult ki szombaton a tárgyalásokhoz, hogy nem hajlandó a tárcákról egyezkedni a szociáldemokratákkal.

Közben a Híd elfogadta a szociáldemokraták javaslatát, így a harmadik helyezett párt elnöke, Bozo Petrov alakíthatja meg az új kormányt.