Előfizetés

Vizsgálják Le Pent egy Twitter-megosztás miatt

Publikálás dátuma
2015.12.17. 12:38
FOTÓ: Thierry Chesnot/Getty Images
Eljárást indított Marine Le Pen francia politikus ellen a Párizs közeli Nanterre ügyészsége, amiért az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat közzétette a Twitteren, köztük a James Foley amerikai újságíró lefejezett testéről készült felvételt.

A vizsgálat Bernard Cazeneuve belügyminiszter kezdeményezésére "erőszakos tartalmú fotók közzététele" gyanújával indult a Nemzeti Front (Front National, FN) elnöke ellen. Marine Le Pen az IÁ propaganda-felvételei közül hármat tett közzé "Ez az Iszlám Állam!" kísérőszöveggel, válaszul egy újságírónak, aki szerinte párhuzamba állította a terrorszervezetet és a Nemzeti Frontot. 

A felvételek közül az egyik egy élve elégetett jordániai pilóta kivégzéséről készült az év elején, egy másikon pedig a 2014 augusztusban lefejezett James Foley teste látható a kivégzés után. Egy harmadik fényképen egy harckocsival végrehajtott kivégzés látható.

Foley szülei szerdán felháborodásuknak adtak hangot a fotó közlése miatt, és arra kérték Marine Le Pent, hogy a többi képhez hasonlóan azonnal törölje a felvételt a Twitterről. A politikus ezt csütörtök reggel megtette. "Nem tudtam, hogy James Foley van a fotón. Mindenki hozzáférhet a Google-on keresztül. Ma reggel tudtam meg, hogy a családja azt kéri, hogy töröljem. Természetesen azonnal megtettem" - közölte Le Pen. A másik két fotó azonban továbbra is látható a politikus Twitter-bejegyzései között.

A felvételek közzététele ellen egyébként szerdán Manuel Valls miniszterelnök is tiltakozott, aki szerint a Nemzeti Front elnöke "a közbeszéd gyújtogatója". Le Pen akkor még vállalta, amit tett. "A belügyminiszter meg fog bilincseltetni? Szokás szerint inkább azokat ítélik el, akik elítélik az elkövetőket" - mondta a politikus az Europe1 kereskedelmi rádióban. 

A három fotó közzétételét megelőzően Jean-Jacques Bourdin újságíró a BFM hírtelevízióban az Iszlám Állam és a Nemzeti Front közötti összefüggésekről kérdezte az arab világ egyik szakértőjét. "Nem a közvetlen kapcsolatok, hanem az identitási befelé fordulás (érdekel), amely végül is szellemi közösség, hiszen az Iszlám Állam célja, hogy az identitási befelé fordulás felé kényszerítse a francia társadalmat" - fogalmazott a kérdező.

Marine Le Pen ezt követően felháborodottan reagált. "A párhuzam, amelyet ma délelőtt Jean-Jacques Bourdin vont meg az Iszlám Állam és a Nemzeti Front között, elfogadhatatlan. Vissza kell vonnia ezt az undorító kijelentést" - mondta a politikus. 

Az újságíró viszont hisztérikusnak minősítette a pártelnök reagálását. "Egy szóval sem mondtam, hogy a Nemzeti Front olyan, mint az Iszlám Állam. Sajnálattal látom a Nemzeti Front vezetőinek hisztérikus reakcióját. Annyira nevetséges. Tényleg túlságosan tisztelem ahhoz a Nemzeti Front választóit, hogy egy teljesen felesleges vitába belemenjek" - mondta Jean-Jacques Bourdin. A belügyminiszter szerdán a nemzetgyűlésben a terrorizmus áldozatai "megalázásának és valóságos megsértésének" nevezte az Iszlám Állam fotóit, amelyeket Marine Le Pen közzétett.

Szexuális zaklatással vádolják a minisztert

Publikálás dátuma
2015.12.17. 12:19
FOTÓ: Uriel Sinai/Getty Images
Szexuális zaklatással vádolta meg több nő Szilván Salom izraeli belügyminisztert és miniszterelnök-helyettest, de nem fordulnak a rendőrséghez - jelentette a katonai rádió csütörtökön.

A politikust legutóbb megvádló nő beszámolója szerint néhány évvel ezelőtt egy munkamegbeszélésen Salom megpróbálta erőszakkal megcsókolni. Ha bíróságra kerülne az ügy, kész tanúvallomást tenni, de nem áll szándékában ebben az ügyben a rendőrséghez fordulni - értesült a helyi média.

Előzőleg egy másik nő azt állította, hogy több mint tíz évvel ezelőtt Szilván Salom hivatali feljebbvalói helyzetével visszaélve orális szexre szólította fel, egy további nő pedig több mint egy évig tartó szexuális zaklatásról számolt be. Az izraeli 10-es kereskedelmi tévécsatornának egy újabb áldozat azt mesélte, hogy a miniszter kétszer megpróbálta erőszakosan megcsókolni és fogdosta a szoknyája alatt.

Salomot először tavaly vádolták meg zaklatással. Akkor egy nő egy másfél évtizeddel korábbi szexuális zaklatás miatt tett feljelentést a rendőrségen az akkor még az energia- és vízügyi miniszteri posztot betöltő politikus ellen, de ez az ügy addigra már elévült. 

A panasszal a volt titkárnőnek mégis sikerült megakadályoznia, hogy Salom államelnöknek jelöltesse magát, noha előzőleg bejelentette, hogy indulni kíván Simon Peresz hivataláért. Ezt az ügyet az államügyész másfél évvel ezelőtt lezárta. A Merec nevű izraeli baloldali ellenzéki párt rendőrségi vizsgálatot követel a miniszter ellen, bár egyik nő sem hajlandó feljelentést tenni, mert tartanak attól, hogy meghurcolják őket. Szilván Salom tagadja a vádakat.

Bombariadó! Átvizsgálják a minisztériumokat

Bombariadót rendeltek el több varsói minisztériumokban, a TV Republika lengyel hírtelevízió csütörtök reggeli híradása szerint hét tárca épületét vizsgálja át a rendőrség egy névtelen fenyegetés miatt.

A lengyel gazdasági minisztériumnak címzett e-mail szerint délután egy órakor pokolgépes robbantások történnek több minisztériumban. A névtelen üzenet "Éljen a demokrácia" jelszóval végződik. Több lengyel hírportál értesülése szerint a rendőrség hét minisztérium épületét vizsgálja át, de a kezdődő munkanapra való tekintettel nem ürítették ki őket. A varsói rendőr-főkapitányság szóvivője szerint nem valószínű, hogy a fenyegetés valós.