Simon-ügy - Már nincs zár alatt a volt MSZP-s politikus vagyona

A bíróság nem jogerős végzésével feloldotta Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese vagyonának zár alá vételét és megszüntette vele szemben a lakhelyelhagyási tilalmat is.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya szerdán az MTI megkeresésére azt írta: a törvényszék múlt pénteken nem jogerős végzésével megszüntette S. Gábor gyanúsítottal szemben a lakhelyelhagyási tilalmat. A tilalom megszüntetését a gyanúsított védője indítványozta, a Központi Nyomozó Főügyészség az indítvány elutasítását kérte. A bíróság megalapozottnak találta a védői indítványt - olvasható a közleményben.

Az MTI az Origo portál híre alapján kereste meg a Fővárosi Törvényszéket.

A törvényszék azt írta, a végzésben megállapították: nem vitatható, hogy a nyomozó hatóság által közölt megalapozott gyanú szerinti bűncselekmények közül kiemelkedő tárgyi súlyú a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette. A gyanúsítottnak azonban bejelentett lakóhelye és tényleges tartózkodási helye van, megélhetése biztosított. A nyomozó hatóság idézéseire megjelent, második kihallgatásán vette őt őrizetbe a nyomozó hatóság - tették hozzá. "A megalapozott gyanú szerinti bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya önmagában az eljárás jelen szakaszában nem adhat alapot még a mozgási szabadságot legkisebb mértékben korlátozó kényszerintézkedés fenntartására sem".

A végzésben a bíróság megjegyezte azt is, hogy nem indokolt a kiemelkedő tárgyi súlyú költségvetési csalás bűntette jellegére tekintettel további személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazása, figyelemmel arra a tényre is, hogy "a nyomozás során a vagyonra vezetett kényszerintézkedést, így a zár alá vételt - egyező tartalmú ügyészi és védői indítványra - a bíróság egy korábban hozott, de még nem jogerős végzésével feloldotta".

Simon Gáborról tavaly február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban.


bszg \ bki \ ppd

Szerző

Ez Európa - Így várja a menekülteket Belfast - Fotók

Publikálás dátuma
2015.12.16. 17:54

A képre kattintva kis galéria nyílik - Fotók: Charles McQuillan / Getty Images

Észak-Írország, Belfast 2015 december 14 - Csinosítják, dekorálják, játékokkal is ellátják a szíriai menekültek befogadására szolgáló szállást. Tizenegy menekült család, összesen 51 ember lesz az első, aki megérkezik átmeneti szálláshelyére. A pontos helyszínt, a ház elhelyezkedését a hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ott is tartanak ugyanis esetleges rasszista támadásoktól. 

Bár Írországra nem vonatkozik a menekültek elosztására vonatkozó kötelező uniós kvótarendszer, Dublin mégis vállalja hatszáz menedékkérő befogadását Olaszországból és Görögországból - közölte szerdán az Európai Bizottság. Az uniós országok belügyminiszterei abban állapodtak meg szeptemberben, hogy átmeneti és rendkívüli áthelyezési mechanizmust hoznak létre kétéves időtartamra az Olaszországba és Görögországba érkezett menekültek egy részének más tagállamokba történő áthelyezésének céljából. A rendszer kizárólag olyan személyekre vonatkozik, akik egyértelműen nemzetközi védelemre szorulnak. Nagy-Britannia, Írország és Dánia - az ilyen jellegű belügyi együttműködésből már korábban érvényesített kimaradása okán - nem volt köteles részt venni az uniós áttelepítési sémában.

Írország ennek ellenére október 6-án jelezte, csatlakozni kíván a migrációs válság által leginkább érintett országok tehermentesítését célzó programhoz - olvasható az Európai Bizottság által kiadott közleményben. A tájékoztatás szerint azonnali hatállyal megkezdhetik az áthelyezéseket.

Szerző

Le a gumicsontokkal!

Azt hiszem megint bekaptunk egy ilyet. Kövér László elgurított egy duci hülyeséget és most az egész ország ezt csócsálja. Ráadásul olyan kényes témába tenyerelt bele, amiről mindenkinek van véleménye. A macsók tapsolnak, a szinglik háborognak, a fasiszták boldogan bólogatnak, végre valaki ki merte mondani a nyilvánosság előtt, amit eszmei tanítójuk nyomán ők is gondolnak erről: szülni asszonynak kötelesség, lánynak dicsőség. A feleségem meg azért morgolódik, miért kell a Kövérék magánügyét (mert szerinte onnan fúj a szél, a gyerekei nem akarják nagyapává tenni) ország-világ elé tálalni?

Ez akkora port kavart a közbeszédben, hogy már nem is figyeltünk a főnöke sokkal durvább ígéretére: ha harminc éve nem is, már jó ideje itt vannak és harminc évig itt is akarnak maradni. Ha szavam lenne valamelyik ellenzéki párt vezetésében, most fejvesztve arra biztatnám a környezetemet, hogy dobjunk félre minden mást, és csak azon törjük a fejünket, hogyan lehet ezeket az elbizakodott „fiatalokat”, meg a beléjük ragadt kullancs-keresztényeket eltakarítani a színről.

Ennél durvább vészcsengőt az elmúlt öt évben még soha nem ráztak baloldali politikusok fülébe. Olyan hangos mondat volt ez, amitől a füldugónak ki kellett volna esnie. Kiköpni szinte minden olyan témát, amivel a kormánypártok próbálják tematizálni a közbeszédet, és elővenni a saját mondanivalónkat. Mit kínálhat egy modern, európai szociáldemokrata párt a népnek? Hogyan adna munkát, kenyeret az emberek kezébe? Biztos perspektívát a fiataloknak, nyugodt öregkort (és akkor lesznek unokái is) az időseknek.

Erről kellene beszélni és nem a gumicsontokat rágni!

Szerző