Merkel: Orbán Viktor követendő példának tartja Putyin autoriter kormányzását

Az uniós tagállamok előtt álló kihívásokkal egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni, ezért nem szabad engedni a kísértésnek, hogy visszaessünk a nemzetállami cselekvésbe - ezt a német kancellár jelentette ki szerdán a német parlament alsóházában (Bundestag) a csütörtökön kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a terrorizmustól az üldöztetés és menekülés következményeiig egy gond sem oldható meg nemzetállami szinten, a 21. század globális kihívásaival csak az birkózhat meg sikerrel, aki felismeri, hogy a saját érdekeit csak a közös európai érdekekkel egyeztetve tudja érvényesíteni. A Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann aggasztónak nevezte a nacionalista és populista erők térnyerését. Ekkor hozta szóba Magyarország miniszterelnökét is, mondván: Orbán Viktor követendő példának tartja Vlagyimir Putyin autoriter kormányzását.  A jelenkor transznacionális problémákkal szembesül, és a nacionalista megoldások mindig látszatmegoldások - tette hozzá. 

Szerző

Kínos - Így foglalt állást az EP a magyarországi helyzetről

Elfogadta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán a szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a radikális baloldal állásfoglalási javaslatát a magyarországi helyzetről. A végső szövegből azonban kikerült az a szakasz, hogy az EP kezdeményezze a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak szóló, indoklással ellátott javaslat elkészítését az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítására Magyarországgal szemben.

Az EP 327 igen és 293 ellenszavazat mellett fogadta el azt a határozatot, amely alapján a parlament ismételten felhívja az Európai Bizottságot, hogy léptesse életbe a jogállamiság megerősítésére szolgáló uniós keretrendszer első szakaszában foglaltakat. A határozat felszólította a bizottságot arra is, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok mélyreható vizsgálatát, ideértve több intézkedés együttes hatását, valamint értékelje, hogy rendszerszinten veszélybe kerülhetnek-e Magyarországon az említett értékek. Az állásfoglalás bírálja a bizottságnak december 2-án, az Európai Parlament plenáris ülésén elhangzott értékelését, amely megközelítés az EP szerint "elsősorban a jogszabályok marginális, technikai vonatkozásaival foglalkozik, figyelmen kívül hagyva a tendenciákat, és az intézkedéseknek a jogállamiságra és az alapvető jogokra gyakorolt együttes hatását".

A képviselők szerint "nagymértékben, rendszerszinten romlott a helyzet a jogállamiság és az alapvető jogok" terén Magyarországon. Az állásfoglalás szerint ez többek között a véleménynyilvánítás szabadsága, beleértve a tudományos élet szabadsága, a migránsok, a menedékkérők és a menekültek emberi jogai, a civil szervezetek tevékenységének korlátozása és akadályozása, a kisebbségekhez tartozó személyek - köztük a romák, a zsidók és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség - jogai, az alkotmányos rendszer működése, az igazságszolgáltatás és egyéb intézmények függetlensége terén, valamint "a korrupcióra és összeférhetetlenségre utaló számos aggasztó vád tekintetében" nyilvánul meg.

Az Európai Parlament határozatában kifogásokat fogalmazott meg az utóbbi hónapokban a szerinte gyorsan meghozott intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek a dokumentum szerint rendkívüli módon megnehezítették a nemzetközi védelemhez való hozzáférést, és indokolatlanul kriminalizálták a menekülteket.

A parlament aggodalmának ad hangot az úgynevezett non-refoulement elvének magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatban. Ez a nemzetközi jog egyik alapelve, amely szerint senkit sem szabad visszaküldeni oda, ahol élete, testi épsége veszélyben van, vagy üldöztetés áldozatává válhat. Az EP-t nyugtalanítja a menedékkérők egyre gyakoribb fogva tartása és az "idegengyűlölő retorika", amely - különösen a kormány által irányított kommunikációs kampányok és nemzeti konzultációk révén - az EP szerint a migránsokat társadalmi problémákhoz vagy biztonsági kockázatokhoz köti, ezáltal még problematikusabbá téve beilleszkedésüket. Az EP azt szorgalmazza, hogy a kormány térjen vissza a rendes eljárásokhoz, és vonja vissza a tömeges bevándorlás miatt kihirdetett válsághelyzetben hozott rendkívüli intézkedéseket. Az Európai Bizottság fellépésének hiányában hasonló jelenségek más tagállamokban is megjelenhetnek - teszi hozzá a parlament állásfoglalása.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményben reagált az Európai Parlament állásfoglalására. Szerintük - lepődjünk meg - a határozat bosszú és nyílt támadás a kötelező menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen. A képviselőcsoport szerint összehangolt kampány folyik Magyarország ellen. 

Halász János Fidesz-frakció szóvivő pedig azt mondta:   a Gyurcsány-Bajnai tengely összeállt és közösen segített tető alá hozni az ítéletet, ami ellen a szocialisták sem tiltakoztak.Szerző
Frissítve: 2015.12.16. 18:04

Orbán "megdicsérte" L. Simon feleségét?

Az MSZP azt kéri Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá, hanem küldje az Alkotmánybírósághoz a polgári törvénykönyv (Ptk.) földbérleteket szabályozó módosítását, valamint a lakásáfát is csökkentő, a fővárosi forrásmegosztást újraszabályozó törvénymódosítást - jelentette be Gőgös Zoltán szerdán Budapesten, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatón. Az ellenzéki párt elnökhelyettese arról is beszélt, hogy Orbán "megdicsérte" L. Simon László feleségét, hogy földet vett az árveréseken.

A parlament által kedden elfogadott jogszabályokról tartott tájékoztatón Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője a Ptk.-módosítással kapcsolatos kifogásaik között közjogit is említett, valamint azt, hogy szerintük a törvénnyel lehetővé teszik a földet vásárló spekulánsoknak a bérleti díjak emelését. Kifejtette: lehetővé válik, hogy ezek a spekulánsok addig emeljék a bérleti díjakat, míg végül ki nem tudják dobni a jelenlegi, hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkező földhasználókat. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke szerint a Fidesz a bérleti díjak emelése érdekében már korábban megpróbált egy kétharmados törvényt módosítani, de nem sikerült neki, most keresett egy feles parlamenti többséget igénylő jogszabályt, hogy a kérdést elrendezze. Elmondta, a törvényalkotás ilyen módját közjogilag érvénytelennek tartják.

Frakciótársa, Korózs Lajos arról beszélt, hogy a lakásáfa, vagyis az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentését támogatják, de nem értenek egyet azzal, hogy "az érintettek megkérdezése nélkül módosítják" a fővárosi forrásmegosztást.

A politikus gazemberségnek nevezte a törvénymódosítást, mert a kerületek hozzájárulása nélkül fogadtak el olyan rendelkezést, amely kötelezi őket arra, hogy adóbevételeik jelentős részét - amit eddig szociális szolgáltatásokra, ellátásokra költöttek - a jövőben a fővárosi tömegközlekedésére fordítsák.

Korózs Lajos azzal a módosítással sem értett egyet, hogy a 300 négyzetméter alatti épületek esetében komoly építési szabályokat nem kell figyelembe venni, ezzel pedig alkotmányosan sérülnek az épített környezetre, a természet- és a környezetvédelemre vonatkozó szabályok. Nem tudja, milyen szándék húzódik meg a módosítás mögött - mondta - , de "ezekről a fiúkról én a legrosszabbat feltételezem".

Gőgös Zoltán elmondta, azzal sem értenek egyet, hogy az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosítása több, egymáshoz nem kapcsolódó jogszabályt is tartalmaz. Elmondta, ha a köztársasági elnök nem tesz eleget kérésüknek, akkor mind a két törvény esetében összegyűjtik a szükséges képviselői aláírást, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak.

Ha a köztársasági elnök fordul az Alkotmánybírósághoz, akkor a testületnek egy hónapon belül döntenie kell a ki nem hirdetett törvényről, így hamarabb léphetnek hatályba a kedvező rendelkezések - magyarázta. A képviselők az államfőnek írt levelüket bevitték a Köztársasági Elnöki Hivatalba.

Gőgös Zoltán kérdésre beszélt arról is, hogy kedden Orbán Viktor miniszterelnök "megdicsérte" L. Simon László államtitkár feleségét, hogy földet vett az árveréseken. "Ez pont olyan, mint amikor a maffiafőnök megdicséri a beosztottnak a feleségét, hogy milyen szép ruhát vett a kábítószerpénzből" - fogalmazott, megjegyezve, hogy szerinte most már biztatják is a barátokat a lopásra.

Szerző