Előfizetés

Német beavatkozás az IS ellen

Első alkalommal vett részt a német légierő Szíriában az Iszlám Állammal (IS) szembeni bevetésben. Egy A310 MRTT típusú Airbus öt órán keresztül tartózkodott a levegőben azzal a feladattal, hogy az IS állásait támadó nemzetközi koalíció gépeit üzemanyaggal lássa el – közölte a Bundeswehr egyik szóvivője a dpa hírügynökséggel.

Arról nem tett említést, milyen nemzetiségű gépeket segített a német Airbus. Az IS szíriai állásait rendre amerikai, francia és rövid idő óta brit gépekkel támadják.

A Bundeswehr szíriai szerepvállalásáról december 4-én született döntés a német parlamentben. Berlin így fejezte ki szolidaritását Franciaországgal a november 13-i párizsi terrortámadásuk után. A német döntés értelmében hat Tornado típusú géppel végezhetnek felderítő repüléseket, amelyekkel az IS állásait próbálják feltárni.

A második világháborút követő időszakban ez a harmadik támadó jellegű beavatkozás a német légierő történetében. Először 1999-ben hajtottak végre bevetést az ország határain kívül, akkor Koszovóban. A német hadsereg Afganisztánban is jelen volt, ez a misszió 2014-ben ért véget. Az országban 1200 német katona gondoskodott a békéről Kunduz térségében.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter nemrégiben további szerepvállalásra kérte Berlint az IS ellen. Angela Merkel kancellár azonban egyértelmű nemet mondott a kérésre. 

Lefújták a terrorriadót az iskolákban - Hamis volt a levél

Nem hiteles a Los Angeles-i és New York-i iskoláknak szóló terrorfenyegetés - jelentették be kedden az amerikai hatóságok. Szerdán kinyitnak az iskolák, miután kedden több mint ezer intézmény maradt zárva Los Angelesben a terrorriadó miatt.

Nem kell terrortámadástól tartani Los Angelesben, az iskolákat robbantással fenyegető levél nem volt hiteles -  ezt Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere mondta az amerikai Szövetségi nyomozó Irodától (FBI) kapott információira hivatkozva. 

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, biztonsági okok miatt az összes tanintézményt bezárták kedden, miután iskolákat fenyegettek meg Los Angelesben. Több mint 640 000 diákot és 900 iskolát érintett a rendkívüli biztonsági intézkedés.

A rendőrség átkutatta az iskolákat, és nem talált semmi gyanúsat. Ennek ellenére szerdán a rendőrség megerősített járőrözést tart a nyugati parti városban.

A hatóságok szerint a fenyegető emailt egy New York-i iskolai főfelügyelő és egy Los Angeles-i iskolaszéki tag kapta meg. A levélben az állt, hogy 138 dzsihadista pokolgépekkel, idegméreggel és automata fegyverekkel támad majd meg iskolákat kedden. A levél Németországból érkezett, de az FBI megállapította, hogy eredetileg az Egyesült Államokból küldték. A New York-i iskolai főfelügyelő hasonló fenyegető üzenetet kapott. A városban már kezdetben úgy gondolták, hogy hamis riasztásról van szó - írja az Origo.

Korlátoznák a 17 éven aluliak netezését - Nem lesz könnyű dolga az EU-nak

Publikálás dátuma
2015.12.16. 09:10
Illusztráció: Thinkstock
Ormós Zoltán médiajogász szerint "nagyon nagy fába vágta a fejszéjét" az Európai Unió, ha a tizenhat éven aluliak internethasználatával kapcsolatban vezetne be korlátozásokat.

Ormós Zoltán emlékeztetett rá: a szolgáltatók most is használnak bizonyos korhatárokat, a legnagyobb közösségi oldalak 13 évnél húzták meg ezt a vonalat, de látható, hogy fiatalabbak is széles körben használják ezeket az oldalakat.

Ha a szolgáltatók okmányokhoz kötnék a regisztrációt, és az okmányok használata tényleg csak ezt a törvényben szabályozott célt szolgálná, akkor a szolgáltató nem sértene jogszabályt - mondta Ormós Zoltán.

Sajtóhírek szerint az Európai Parlament a héten dönthet egy javaslatról, amely tizenháromról tizenhat évre emelné az úgynevezett digitális beleegyezés életkorát, vagyis tizenhat éves kor alatt szülői engedély kellene bármelyik közösségi vagy üzenetküldő oldal használatához.