Előfizetés

Harc az IS ellen - Putyinnal tárgyal Kerry

Publikálás dátuma
2015.12.15. 09:50
Putyin és Kerry nem először tárgyal. FOTÓ: Sasha Mordovets/Getty Images
A szíriai válság végső kimenetele szempontjából is kulcsfontosságú tárgyalások színhelye ma az orosz főváros. Moszkvába érkezett John Kerry amerikai külügyminiszter, megbeszéléseinek napirendjén a katonai vetületeken és az Iszlám Állam (IS) elleni lépéseken túl Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőbeni szerepének kérdése is szerepel majd. Kerry előbb orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, majd Vlagymir Putyin orosz elnökkel is tárgyal.

A washingtoni diplomácia irányítója Moszkvába indulása előtt, még Párizsban kritikus hangvételű nyilatkozatot tett, bírálva a szíriai légtérben mind aktívabb orosz légierő úgymond egyoldalú bevetéseit: amerikai vélemény szerint Moszkva az IS egységei helyett tudatosan az Aszad-ellenes muzulmán felkelők állásait bombázza, hogy így gyengítse a szír államfő ellenzékét.

Nem maradtak adósai Kerrynek az orosz diplomácia irányítói sem. Az orosz külügyminisztérium friss állásfoglalása amiatt marasztalja el Washingtont, hogy az Egyesült Államok egyfajta kettős mércével mér, s „megkülönbözteti a jó terroristákat a rosszaktól” – az első csoport alatt az Aszad-ellenes lázadókat, a másik alatt pedig az IS szélsőséges terroralakulatait értve.

Mindennek tükrében kérdéses, mi lesz a péntekre beharangozott New York-i nemzetközi találkozó sorsa, ahol a szíriai válság megoldása ügyében kellene előre lépni: egyelőre az is lehet, hogy a tervezett, magas szintű értekezletet lefújják.

Közben egyre erősödik az orosz légierő tevékenysége: a Russia Today hírportál a főparancsnokság tájékoztatása alapján azt írta,  már a 40-hez közelít a légicsapások száma. Az akciók célja hivatalos moszkvai indoklás szerint a szíriai kormányhadsereg , illetve a Szabad Szír Hadsereg (FSA) pozícióinak javítása – azt ugyanakkor nem lehet egyelőre világosan látni, hogy ez a segítség kiterjed-e arra is, hogy fegyverekkel látják el az FSA-t. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök ugyanis szót ejtett ilyen szállításokról, Putyin haditechnikai tanácsadója, Vlagyimir Kozsin viszont cáfolta a tábornok állítását.

 

Merkel politikája egy "nagy hazugság"?

Publikálás dátuma
2015.12.15. 09:44
FOTÓ: Getty Images
Folyik a Merkel-féle menekültpolitika lopózó kiigazítása, hogy a kancellárnak ne kelljen önmagának ellentmondania - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára a köztévé kedd reggeli műsorában. 

Az egyetemi tanár szerint a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusának lényege a párt egységének hangsúlyozása, "Merkel politikai túlélésének biztosítsa" volt.

A szakértő Angela Merkel kancellár, a CDU elnökének kongresszusi beszédéről elmondta: új elem, a kritikusok számára érezhető engedmény az, hogy a kancellár arról beszélt, aki menedéket kér az országban, annak be kell tartanai a német törvényeket, szokásokat, és meg kell tanulnia németül.     Felhívta a figyelmet arra, hogy Merkel korábbi kijelentéseivel szemben most arról beszélt, hogy a multikulturalizmus párhuzamos társadalmakhoz vezet, és "egy nagy hazugság, nagy illúzió". 

Arról van szó, hogy Merkel "ezt a ciklust túlélje", és tulajdonképpen az a lojalitás, amit iránta a pártkongresszuson tanúsítottak, arra vonatkozik, hogy ne kelljen önmagának ellentmondania. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, folyik a lopózó kiigazítása ennek a politikának, egy menedékcsomag-szigorítást már novemberben elfogadtak, és az új évben a szigorítások folytatódni fognak - mondta Kiss J. László.

"Aljas, kicsinyes, nyomorult" - Durva beszólások a tévés vitán

Publikálás dátuma
2015.12.15. 09:33
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. FOTÓ: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Éles szóváltások, feszültség és személyeskedés jellemezte Spanyolországban a kormányzó jobboldali Néppárt (PP) és az ellenzéki szocialista párt (PSOE) miniszterelnök-jelöltjeinek kedd hajnalig tartó televíziós vitáját, amelyet az adás után nyilatkozó elemzők az eddigi legkeményebb hangvételű vitának neveztek.

"Ön nem egy tisztességes ember" - mondta Pedro Sánchez, a szocialista párt főtitkára Mariano Rajoy miniszterelnöknek, miután felidézte a kormánypárt körül kirobbant egyik korrupciós botrányt, amelyben a PP volt pénztárnokát meggyanúsították egyebek mellett azzal, hogy illegálisan szerzett pénzt a pártnak, és ebből magas rangú tisztségviselők kaptak plusz juttatásokat. 

Véleménye szerint a miniszterelnöknek az ügy nyilvánosságra kerülésekor, két évvel ezelőtt le kellett volna mondani. "Aljas, kicsinyes és nyomorult" - ezt válaszolta Mariano Rajoy az elhangzottakra, és kikérte magának azt az állítást, hogy a pénzért van a politikában. Mint mondta, soha senki nem vádolta meg még semmivel, és felszólította az ellenzéki vezetőt, hogy tegyen feljelentést, amennyiben fel tud hozni ellene valami konkrétumot. 

A két jelölt a műsorban többször hazugsággal vádolta egymást, gyakran egymás szavába vágtak, egyszerre beszéltek. Pedro Sánchez már a műsor kezdetén támadásba lendült. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a jelöltek milyen Spanyolországot szeretnének. Sánchez válaszát azzal kezdte, hogy bírálta Rajoyt, amiért nem vett részt egy hete egy másik tévés vitán, amelyre négy párt listavezetőjét hívták meg.

A vitaműsorban a tervek szerint a jelöltek négy nagy témában fejtették volna ki az elképzeléseiket: gazdaság és foglalkoztatás, jóléti állam, reformok, és Spanyolország a világban. Noha mindegyiket érintették, az átfogó programismertetés a vita hevében elmaradt.

A gazdasági blokkban Pedro Sánchez bírálta a spanyol kormányt amiatt, hogy miközben sokat büszkélkedik a gazdasági növekedés ütemével, szerinte az csak külső hatásnak, "kedvező szeleknek köszönhető", mint például a kőolaj világpiaci árának csökkenése vagy az euró gyengülése.

Mariano Rajoy azzal vágott vissza, hogy amikor négy éve átvették a kormányzást a szocialistáktól, az ország a csőd szélén állt, Spanyolország "Európa betege" volt, de mára ezt sikerült leküzdeni.

A szocialista jelölt felemlegette a leköszönő kormány megszorító intézkedéseit, valamint a munkaügyi reformot, amelynek eredménye szerinte a fizetések csökkenése és a határozott idejű munkaszerződések nagy aránya. "Az ön mérlege: kevesebb munka és több szegény kevesebb joggal" - fogalmazott.

Naponta 1500-an találnak munkát - válaszolt a miniszterelnök, és további 2 millió munkahelyet ígért, ha kormánya folytathatja a reformokat a választások után.  A két jelölt a vita végén nem fogott kezet. A vitát a spanyol televíziós akadémia rendezte, és több csatorna is élőben közvetítette. A közszolgálati tévé adásában a vita után elemzőműsor következett. Az elhangzott vélemények szerint a választók nem tudhatták meg a listavezetőktől, hogy a két legnagyobb párt tulajdonképpen mit kínál számukra a következő négy évre. Volt, aki egy kocsmai vitához hasonlította a látottakat, míg más azokat a jelölteket tartotta a vita győzteseinek, akik nem vettek részt benne.

A politikai elemzők szerint az idei televíziós vitának minden korábbinál nagyobb jelentősége van, mert most először nem két, hanem négy párt is komoly eséllyel indul a vasárnapi parlamenti választásokon. A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint ráadásul kicsi a különbség a pártok támogatottságában. Spanyolországban 1993-ban rendezték az első élő televíziós vitát a miniszterelnök-jelöltek között, és ilyeneket azóta csupán 2008-ban és 2011-ben tartottak. Mariano Rajoy már harmadszor volt a PP jelöltje televíziós vitában.