Előfizetés

Így lett autószerelőből Irán-szakértő a fideszes

Középfokú végzettséggel, nyelvvizsga nélkül lett Irán-szakértő a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél a korábban autószerelőként is dolgozó Kulcsár József - derítette ki az Átlátszó. 

A portál megkeresésére a Fidesz korábbi országgyűlési és zuglói képviselője kifejtette, azért lett Irán-szakértő, mert "utánaolvasott a perzsa történelemnek", és dolgoznak barátai a térségben. Hozzátette, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége is Zuglóban található, innen erednek a jó kapcsolatai.

Az expolitikus-szakértő azt mondta, oroszul és magyarul tárgyal iráni partnereivel, bár nyelvvizsgája oroszból sincs, de "évekig tanulta az iskolában". Kulcsár névjegyén a "senior expert" (vezető szakértő) megnevezés áll, amiért havonta 135 ezer forintot kap a Kereskedőháztól.

Kövér kiverte a biztosítékot

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.12.14. 18:35
Forrás: Facebook, Arc Magazin
Internetes tiltakozó hullámot és ellenzéki felháborodást váltott ki Kövér László vasárnapi beszéde, amelyben lényegében eltagadta a nők egyenjogúságát. A házelnök a Fidesz-kongresszuson úgy fogalmazott: "szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk".

Nők és férfiak százainak felháborodott bejegyzései árasztották el az internetet Kövér László vasárnapi beszéde után. Az Országgyűlés elnöke ugyanis a Fidesz-kongresszuson - amúgy hetet-havat összehordó - beszédében kitért arra: "nem akarjuk a Soros-félék nyitott társadalmát", "nem akarjuk, hogy Magyarország olyan jövőtlen társadalommá váljon, ahol férfigyűlölő nők és feminin férfiak" a gyermekekben és a családokban csak az önmegvalósítás akadályát látják. A gondolatsor betetőzése pedig az a mondat volt, amelyben megfogalmazta elvárásait is: "szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk".

A tiltakozó blogbejegyzések mellett szinte azonnal Facebook-csoport is alakult, amelynek szervezői arra biztatják a magyar nőket, hogy negatív terhességi tesztekkel bombázzák a liberalizmust kritizáló Kövér Lászlót, s így figyelmeztessék, semmi köze két ember közös döntéséhez egy gyermek vállalásáról. Szél Bernadett először saját közösségi oldalán tette közzé véleményét, de felháborodását akkor sem titkolta, amikor lapunk kért reakciót Kövér szavaira. "Remélem, az első éjszaka jogát nem akarja visszaállítani" - fogalmazott elsőre. Az LMP társelnöke elborzasztónak tartja, hogy 2015-ben a kormánypárt kongresszusáról ilyen kinyilatkoztatásokat fogalmazhat meg a magyar nőknek címezve az ország egyik első számú közjogi méltósága.

A kevés hazai képviselőnő egyike szerint a parlament elnöke nincs tisztában a magyar valósággal, ha ilyeneket mond, mert nálunk nem azért nem születnek gyerekek, mert "a lányok" a karriert választják a gyermekvállalás helyett, hanem azért, mert a párok anyagi helyzetüket mérlegelve nem merik bevállalni a második babát, sokszor az elsőt sem. Szél Bernadett emlékeztet, ma a felelős gondolkodás sokszor legyőzi a gyermekek utáni vágyat, hiszen amíg 300 ezer ember 70 ezer forint alatti jövedelmet kap havonta és milliók keresnek a létminimum alatt, addig a fiatal párok joggal félnek attól, hogy nem lesz pénzük felnevelni a megszülető gyermekeket. Az LMP társelnöke azt tanácsolja a házelnöknek, hogy ha demográfiai katasztrófáról akar beszélni, először nézzen körül a magyar dolgozók béreinek világában. Szél arra is figyelmeztetett, a Fidesz-KDNP újfeudális gondolkodásmódjának újabb propaganda szövege elsősorban saját bázisuknak szóló üzenet. Szél Bernadett szerint véget kellene vetni annak, hogy a vezető kormánypárt "politikai propagandát csinál a saját szűklátókörűségéből és elvárja, hogy ahhoz igazodjon az ország. Nem fog."

Az interneten véleményt nyilvánítók többsége is kikérte magának a nők leminősítését, például, hogy a házelnök szavai alapján csak "húsnak nézi" őket, mint ahogy azt is, hogy Kövér megmondhatja bárkinek, hogyan élje az életét. A tiltakozási hullámban az ellenzék férfitagjai sem hallgattak. "Ez a középkor lehelete" - fejezte ki felháborodását Szanyi Tibor. A szocialista európai parlamenti képviselő közölte: Kövér téved, mikor azt mondja, hogy a gender kérdéssel való foglalkozás és a nemek közötti egyenlőségre való törekvés gyűlöletkeltő. "Éppen ellenkezőleg, annak az övéhez hasonló, a középkor szellemiségét idéző kijelentések és az Orbán kormány felelős politikájának teljes hiánya a forrásai".

Kovács Ákos folytatta
Kovács Ákos, a jobboldal ikonikus előadója is Kövérhez hasonlókat engedett meg magának az Echo TV ArcKép című műsorában, amikor arra a kérdésre, "mi a dolguk a nőknek", úgy válaszolt: "hát, mondjuk a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy mondjuk valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni".
"Ákos mától szoknyát hordhat, beteljesítette a női princípiumot, tartozik valakihez. Kövérhez. Két hülye, egy pár" - reagált röviden Juhász Péter. Az Együtt belvárosi politikusa mellett a nőket leértékelő nyilatkozatokat Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője is kommentálta a nagy közösségi portálon: "Én szeretném megvédeni Kövér Lászlót. Ő legalább őszintén ilyen éjsötét, taplóhülye, ostoba ártány. A többiek viszont - Semjén Zsoltot leszámítva - többnyire csak anyagi érdekből imitálják az idiótát" - írta Jávor.

MSZP: A kormány miatt elmaradhat a bérmegállapodás

A hétvégi, hazugságoktól harsogó Fidesz-kongresszus után itt a magyar valóság: a rendszerváltozás óta először fordulhat elő, hogy nem születik bérmegállapodás a kormányzat, a munkaadók és a munkavállalók között. Ezt a pofont kapják a dolgozó emberek karácsony előtt a Fidesztől - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Ma már mindenki tudja, hogy a magyar dolgozók fizetése az egyik legalacsonyabb Európában. Ez az oka annak, hogy aki teheti, menekül az országból, és hogy a magyar gazdaság egyre súlyosabb szakemberhiánnyal küzd.

Az Orbán-kormány cinikus sunnyogása indokolttá teszi, hogy a munkavállalók ne törődjenek bele a sorsukba. Az MSZP minden eszközzel támogatja a fizetésemelést követelő magyar dolgozókat!

Lukács Zoltán
az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes