MSZP: először az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék!

 Az MSZP azt kéri, hogy először ne az új lakások építésének áfáját, hanem az alapvető élelmiszerekét csökkentsék öt százalékra - mondta a párt szóvivője.

Budai Bernadett úgy fogalmazott: a lakásépítés áfájának csökkentését alapvetően jónak tartják, de a prioritási sorrenddel nem értenek egyet, mert az új lakás építése sokak számára távoli álom, miközben emberek nap mint nap azzal szembesülnek, hogy nem tudnak megfelelő ételt az asztalra tenni.

A politikus bejelentette, hogy képviselőik egy javaslatot terjesztettek a Ház elé arról, hogy a jövőben az állam is fizessen késedelmi kamatot, ha nem utalja el időben a fizetéseket. A késedelmi kamat mértéke megegyezne a mindenkori banki alapkamat ötszörösével - közölte.

Az MSZP frakciója kedden tartózkodni fog a Quaestor-törvény szavazása során - hangsúlyozta. A szocialisták szerint ugyanis nem egy kártalanító, hanem egy "kárvéglegesítő" javaslat kerül a Ház elé, ráadásul a jogszabályban nem tisztázzák a Magyar Nemzeti Bank felelősségét - mondta Budai Bernadett.

A szocialisták nemmel fognak szavazni arra az indítványra, amelyik alapján harminc százalékkal lehetne növelni a kistelepülések polgármestereinek fizetését - folytatta. Az MSZP alapvetően jónak tartaná az elképzelést, de annak végrehajtásához a kormány nem rendel forrásokat, ezért "egy semmit ad", mert nem várható el, hogy a forráshiányos kistelepülések kigazdálkodják az összeget - érvelt a szóvivő.

Az MSZP az egyházügyi törvény módosítását sem támogatja majd, mert abban benne marad, hogy az állam mely egyházzal köt együttműködést, ezért a jövőben is különbséget lehet tenni az egyházak között - szögezte le.

Végül arról is beszélt, hogy korábban a Kúria jogerősen kimondta, a Magyar Olimpiai Bizottság tisztviselőit jogsértő módon választották meg, ezért a szervezet illegitim módon működik. Ennek ellenére ez a szervezet nevezi a magyar sportolókat a közelgő riói olimpiára, miközben ezt a nevezést bárki megkérdőjelezheti - tette hozzá Budai Bernadett. A kormány úgy akarja megoldani a helyzetet, hogy megszüntetné azt a bírósági eljárást, amelyik kimondja a MOB határozatainak érvénytelenségét. Az MSZP ezt rossz válasznak tartja, nem is támogatja, ehelyett azt követeli, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság válasszon egy legitim testületet - mondta.

Szerző

Szobrok és más nyavalyáink

Milyen szép és kerek lenne a világ, ha valamennyi szoborügyi döntnöke és utcakeresztelője magáévá tenné Lendvai Ildikó javallatát, nevezetesen, hogy akiket talapzatra óhajtanak emelni, vagy neveiket különböző rendű és rangú táblákon láttatni, annak ne lehessen két énje – egy vállalható és egy vállalhatatlan - írja holnapi tárcájában Hámori András író.

Így első blikkre, magától értetődő, mint az egyszeregy, második nekifutásra meg éppenséggel maga a több ismeretlenes egyenlet. Ugyanis rendszere és kormánya válogatja, hogy mikor, kik a vállalhatók és a vállalhatatlanok. Főleg a világnak e fertályán, ahol felkentjeink a jelent igazgatják, felhatalmazva érzik magukat arra, hogy múltunkat is a kényük-kedvük szerint alakítgassák. Mert valamit roppant mód elirigyeltek egykorvolt eleinktől. A móriczi úri-murit, a rokonok pókháló-szerű szövevényét, de mindenek felett az úrhatnámság ezeréves jussát a hajbókoló cselédséggel egyetemben.

Nagyon szeretnék visszahozni ezt a világot, de az akarat még önmagában kevés. Kellenek hozzá a múlt emberei – leginkább szoborba merevítve –, akiket majd az alattvalók körülrajonghatnak, áldhatják neveiket, akár imáikba is foglalhatják, mint nemzetgyarapítót, mint városépítő-szépítőt, mint keresztény mivoltunk védelmezőjét (bocs’, de a „Geszti Bolondra” most hirtelenjében nem találok semmilyen magasztos jelzőt). Áldassék hát dicső múltunk, de a hálából jusson a nyomdokaikon lépdelő szorgos exhumálóknak, tekintsen rájuk is büszkén e század, vagy legalábbis kétmillió Kossuth téri. Uralkodjanak hát bis hundert und zwanzig, de legalább még harminc évig.

Szerző
Témák
szobrok

DK: lesz még jobb Magyarország

Publikálás dátuma
2015.12.14. 15:47
A DK ételosztása Budapesten MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint nem jó olyan országban élni, ahol a kormány nem hallja meg a szegénységben élő emberek hangját. Gyurcsány Ferenc a párt élelmiszercsomag-osztása előtt tartott hétfői sajtótájékoztatóján azt üzente a választóknak, hogy lesz még jobb Magyarország.

A pártnak a fővárosi Blaha Lujza téren tartott hagyományos csomagosztásán a DK elnöke arról beszélt, hogy nem jó olyan országban élni, ahol ekkora különbség van a "nincsben élők" és a gazdagok között, mint Magyarországon. Hozzátette: ez a fajta segítség csak "egy korty víz és pár fogás étel az éhezőknek", nem lehet vele megoldani a problémát, de muszáj átélni azoknak az embereknek a szenvedését, akik már órák óta várják a ételcsomagokat. Ellenzékben ennél sokkal nem tehet az ember - jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc, utalva a miniszterelnök vasárnap, a Fidesz-kongresszuson elmondott beszédére, azt mondta, az ételért sorba álló emberek nem látják a felemelkedést és a sikeres országot. "Akik a tűz közelében vannak, azok gazdagodnak, azoknak jól megy" - fogalmazott, hozzátéve, akik pedig kisodródtak az élet peremére, azok szenvednek és segítő kezet keresnek.

Megjegyezte, még azoknak is nehéz, akiknek munkájuk van, vidéken 80-100 ezer forintot keresnek az emberek, ennyi pénzből pedig nehéz a felemelkedés és a fiatalok támogatása.

A DK elnöke azt szeretné - fogalmazott -, ha olyan kormánya lenne az országnak, amely érti, hogy van felelősségünk egymás iránt, "és nem csak akkor vagyunk egy nemzet, amikor a Himnuszt énekeljük". Ha feleannyi szolidaritást és szimpátiát érezne a kormány és a miniszterelnök ezekért az emberekért, mint amilyen hévvel védi a sajátjait, akkor ebből egy jobb ország lenne - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc azt üzente, lesz még jobb Magyarország, lesz még olyan köztársaság, amely nemcsak díszeiben mutatja önmagát, hanem mindennapi cselekedeteiben is. A DK ezer csomagot állított össze tartós élelmiszerekből. A Blaha Lujza téren hosszú sorban álltak az emberek, hogy kapjanak belőle.

Szerző