Rogán Antal és a letelepedés

Publikálás dátuma
2015.12.14. 06:02
Rogán, az ötletgazda FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Kizárták a letelepedési kötvények értékesítéséből Raj Rafael cégét. Az üzletember kifejtette, hogy amióta csak Szingapúrban adhatnak el ilyen állampapírokat, egyetlen darab sem kelt el. A Rogán Antal által szorgalmazott kötvény ma 300 ezer euróba kerül, 2013 óta csaknem 3000-en szereztek magyarországi tartózkodási engedélyt általa, további 4500-at a kérelmezők családtagjainak osztottak ki. Egy Fidesz-közeli ügyvéd is jól keres a kötvényeken.

"Amióta 300 ezer euróra emelkedett az ára, nem adtam el kötvényt. Egy szingapúri állampolgárnak, aki a világ egyik leggazdagabb országában él, nincs szüksége magyar letelepedési engedélyre" - mondta a Magyar Nemzetnek Raj Rafael. Az Euro-Asia Investment Management Pte Ltd. nevű, szingapúri cég tulajdonosa kifejtette, a letelepedési kötvény ára korábban 250 ezer euró volt, ma 300 ezer. Raj 40 ezer euró ügyintézési díjat kért az ügyfelektől, amiből többek között a velük együttműködő ügynökségek díjait, a reklámköltségeket és az ügyvédi díjakat is állták. A Magyar Nemzet értesülései szerint hiába volt saját ügyvédjük, a letelepedési kötvények ügyintézésével egy bizonyos Kosik Kristóf ügyvédi irodáját kellett megbízniuk. A Figyelő szerint egy-egy ilyen ügyintézéssel az iroda 5000 euró körüli összeget keres.

Rajék 40-50 állampapírt tudtak eladni, amikor Rogán Antal vizsgálatot rendelt el a cég ellen, és Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felfüggesztette a folyamatban lévő ügyeiket. Fél év pereskedés után elérték, hogy a már megkezdett ügyek végigfuthassanak, addigra azonban életbe lépett a törvény módosítása: az idén januártól már nem ország, hanem állampolgárság alapján határozzák meg, ki kitől vásárolhat letelepedési kötvényt. Kínai állampolgároknak pedig csak a Hungarian State Dept Fund (HSDF) árulhat kötvényeket. Amúgy különösebb verseny nem volt a kérdésben - idézte fel Raj, aki maga is úgy kapott jogosultságot, hogy a gazdasági bizottság által megadott címre elküldött egy pályázatnak nem tekinthető jelentkezést, illetve alapított egy céget Szingapúrban kifejezetten erre a célra - ez is követelmény volt.

Az első, és legjövedelmezőbb közvetítőcégeket az ötletgazda Rogán javasolta, és a többi is csak az általa vezetett gazdasági bizottság beleegyezésével kaphatott engedélyt. Az egész ügyet rohamtempóban kellett keresztülverni a parlamenten, és a legfontosabb kérdésekben valamiért a Rogán-vezette gazdasági bizottság döntött. Rogán adta be a törvényjavaslatot, ő vezette fel a gazdasági bizottság ülésén és ő próbálta érdemben megvédeni a kritikáktól. Kezdetben úgy volt, hogy az NGM fogja ezt intézni, de rögtön - a leirat szerint - hozzátette Rogán, hogy "hát ez már a kormány belső szabályozási kérdése, hogy ennek egyébként a kiadását hogyan alakítja ki".

A letelepedési kötvény intézményét a Miniszterelnöki Kabinetiroda jelenlegi vezetője 2012 végén találta ki, azzal a céllal, hogy a gazdag, de az unióba nehezen bejutó embereknek "megkönnyítsük a ki- és beutazását", illetve, hogy ők majd ezáltal "munkahelyteremtő beruházásokat" hajtsanak végre Magyarországon. Ezért létrehoztak egy 250 ezer eurós (nagyjából 80 millió forintos) letelepedési kötvényt, amit, ha egy külföldi állampolgár megvásárol, akkor kap egy magyar tartózkodási engedélyt, majd fél év múlva letelepedési engedélyt, amivel aztán szabadon utazhat az unióban. Annyi szigorítás volt csak, hogy a kérelmező nem lehet biztonsági vagy egészségügyi tiltólistán. Rogán, aki az Országgyűlés kínai-magyar baráti tagozatának elnöke nem titkoltan kínai megkeresésre vázolta fel a javaslatot.

A kötvényes öt év után a 300 ezer eurót visszakapja, vagyis az életre szóló letelepedési okmányért csak a közvetítő díját kell ténylegesen kifizetnie, hozzávetőleg 12–18 millió forintot. Ám a vásárlók nem is kerülnek kapcsolatba az államkötvénnyel: az ügyfél megkeresi az országára specializálódott - a gazdasági bizottságnak köszönhetően kizárólagos terjesztési joggal rendelkező - céget, Kínában például a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű vállalkozást, átutalja a 40-45 ezer eurós adminisztrációs díjat, és a 300 ezer eurót, erről kap egy igazolást, azzal bemegy a magyar konzulátusra, kérvényezi a tartózkodási engedélyt, amit 4-5 héten belül meg is kaphat. Az idei kínai kérvényezők száma alapján pedig több mint hétmilliárd forint is lehet a HSSDF ez évi haszna.

A HSSDF a Magyarországon tartózkodó kínai üzletembereknek is értékesítheti a terméket - kérésére módosították így a törvényt. A cég egyik tulajdonosa Boros Attila, aki egyébként a Bajnai-kormány alatt hírhedtté vált Hajdú-Bét vezérigazgatója is volt. A vállalatot a Kajmán-szigeteken jegyzik.

Amióta 2013 nyarán megnyílt a lehetőség, több mint 2700-an szereztek magyarországi tartózkodási engedélyt kötvényvásárlással, további 4500-at a kérelmezők családtagjainak osztottak ki - írta a Népszabadság. Tehát szeptemberig nyolcszor annyian, jutottak tartózkodási engedélyhez, mint ahány menedékkérőnek hazánk ez idő alatt menekült- vagy oltalmazotti státust adott. Az értékpapíron a tehetős kínai, orosz vagy iráni állampolgárok anyagilag nem nyernek semmit, hiszen a speciális magyar államkötvény kamatmentes. Családegyesítés címén Magyarországra hozhatják házastársukat, gyerekeiket, a szüleiket és testvéreiket is - utóbbiak esetében bizonyítani kell, hogy garantált a megélhetésük és a szállásuk. A letelepedési kötvényt megvásárló gazdasági bevándorlók szinte automatikusan megkapják a tartózkodási engedélyt. Csupán az számít kizáró oknak, ha a külföldi veszélyezteti az ország köz- vagy nemzetbiztonságát, kiutasítását már elrendelték, vagy beutazási tilalom alatt áll. Ugyanakkor a nemzetbiztonsági ellenőrzés alaposságáról megoszlanak a vélemények, korábban a Jobbik és az Együtt is súlyos kockázatokról beszélt.

Habony ügyvédje is nyer
Kosik Kristóf több szálon is Rogán Antalhoz, illetve Habony Árpádhoz kötődik. Még Rogán polgármestersége alatt képviselte perekben az V. kerület vagyonkezelő cégét - például a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelőt az atlatszo.hu-val szemben -, rendszeresen nyilatkozik Habony jogi képviselőjeként. Jelenleg is szerződésben áll a Fidesz-frakcióval - a most futó, ötmillió forintos kontraktust Rogán ideje alatt kötötték -, és ő jegyezte be a Habony-médiabirodalom online portálját, a nemrég indult 888.hu-t.

Párásan, ködösen indul a hét

Publikálás dátuma
2015.12.13. 22:01
FOTÓ: Thinkstock
Hétfőn többfelé párásan, ködösen indul a nap, majd a köd feloszlását követően marad a többnyire változóan, erősen felhős, helyenként borongós idő, de számottevő csapadék sehol sem várható.

Nem lesz jelentős a légmozgás. Hajnalban -5 és 0, napközben 3 és 8 fok között alakul a hőmérséklet. Nem várható fronthatás.

Szerző

Több százan tiltakoztak a Hóman-szobor ellen

Publikálás dátuma
2015.12.13. 20:39
MTI FOTÓ: Szigetváry Zsolt
 Több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka ünnepségen vasárnap délután, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az eseményen úgy fogalmazott: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson szobrot soha és sehol hazánkban. A Mazsihisz elnöke azt mondta, a hanuka fényeivel kívánják eltüntetni a térről a "hómani sötétséget". Kifejtette: a gyertyák meggyújtásával és világos beszéddel azt üzenik, nem akarnak antiszemita, náci politikusokról szobrokat, sem népirtással, holokauszttal kapcsolatos kettős beszédet, sem gyűlöletet szítani, vagy elviselni azt.

A Mazsihisz elnöke az "első, pislákoló gyertyafénynek" nevezte Cser-Palkovics András fideszes polgármester pénteki közleményét, melyben a szobor felállításának átgondolását kérte a Hóman Bálint Alapítványtól.

A beszéd után meggyújtották a hanuka gyertyáit. A Mazsihisz által szervezett eseményen jelen volt többek között Ira Forman, az Amerikai Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja, Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, valamint Michael Horler, Kanada nagykövetének helyettese. A résztvevők közt volt Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Lebovics Imre holokauszt-túlélő, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány képviselője, továbbá Grósz István és Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezete lelkészei.

A gyertyagyújtást követően Izrael magyarországi nagykövete is a szobor elutasítása mellett foglalt állást. Ilan Mor azt mondta, zsidók és nem zsidók egységesen álljanak ki amellett, hogy "elutasítsák a fasizmust, az antiszemitizmust és minden borzalmas eszmét", illetve "támogassák a magyar kormányt a zéró toleranciában, amit az antiszemitizmus ellen hirdetett".

Kardos Péter főrabbi a holokauszt székesfehérvári áldozataira utalva úgy fogalmazott: "Hirschler Pál főrabbi és háromezer hívének emlékét most egy szoborral szentségtelenítenék meg". Ezt nem lehet, ezt nem tűrhetjük - mondta. Szavaira a tömeg tapssal és hosszas "tiltakozunk" skandálással válaszolt.

Szerző