Előfizetés

Milliárdokkal tartoznak a bizniszpártok

630 millió forint végleg eltűnt a jogtalanul felhasznált kampánytámogatásból, míg a kétmilliárd forintra rúgó választási bírságoknak alig két százalékát sikerült eddig behajtani írja a Népszabadság.

Bár a hatóságok bő másfél évvel az országgyűlési választás után több korábbi képviselőjelöltet és pártvezetőt már gyanúsítottként hallgattak ki azért, mert nem vagy nem megfelelően számoltak el a kampánytámogatással, mára szinte biztosra vehető: legalább félmilliárd forint veszteséget okoztak az államnak a szabályok lazítása nyomán megjelent trükközők és kamupártok. A Magyar Államkincstár, a Nemzeti Választási Iroda (NVI), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eddig kevés sikerrel tudta mérsékelni a kárt.

Az államkincstár a választás előtt összesen majd hatmilliárd forintot utalt át az országos listát állító pártoknak. Ebből azonban – egy múlt őszi összesítés szerint – több mint 750 millió forintot követeltek vissza pártoktól és jelöltektől az eredménytelenségük vagy az elszámolás hiánya-hibája miatt. A helyzet azóta nem sokat javult: a december 10-i állapotok szerint még mindig 629 millió a tartozás.

A teljes cikket itt olvashatja.

A brit EU-népszavazás gazdasági kockázatot jelent

Megerősítette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását pénteken a nemzetközi hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítő érvényben hagyta ugyanakkor a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról 2017 végéig tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra. A Standard & Poor's a besorolás megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében közölte, hogy valószínűleg leminősíti a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings ezt már megtette. Mindkét cég már 2013-ban megvonta Nagy-Britanniától a legmagasabb, "AAA" - illetve a Moody's besorolási módszertanában "Aaa" - szuverén adósbesorolást, bár akkor még nem elsősorban az EU-tagsággal kapcsolatos kétségek, hanem a kedvezőtlennek ítélt brit államadósság-folyamatok miatt. A konzervatív párti brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról. London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és szándékai szerint a tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozása lenne.

A Standard & Poor's a brit adósosztályzat megerősítéshez fűzött péntek esti londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy ha Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatásexport 45 százalékát felvevő Európai Unióból, azzal elveszítené befolyását az EU olyan szakpolitikai döntéseire, amelyek a brit gazdaság kulcsfontosságú ágazatait érintik, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat. A hitelminősítő szerint emellett a brit EU-tagság elvesztése veszélybe sodorná a jelentős brit folyómérleghiány külső finanszírozási forrásait is. A brit folyómérleg-egyenleg tavaly a hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékának megfelelő hiánnyal zárt, ami évtizedek óta a legmagasabb deficit volt, és 2015 végén is várhatóan eléri a 4,3 százalékot - hangsúlyozza elemzésében a Standard & Poor's.

A cég szerint a "Brexit" - vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból - a legrosszabb esetben kikezdheti a font sterling globális tartalékvaluta-szerepét is, amely pedig a globális pénzügyi válság kezdete óta a brit "AAA" szuverén besorolás egyik kiemelt jelentőségű alátámasztó eleme. Az S&P kritériumai alapján ha a font részaránya a globális jegybanki devizatartalékokban 3 százalék alá csökkenne, a cég már nem tekintené a brit fizetőeszközt tartalékvalutának. A hitelminősítő adatai szerint a font részaránya jelenleg 4,7 százalék a globális devizatartalékokban; a dolláré 63,7 százalék.

A Standard & Poor's közölte: ha a font tartalékvaluta-szerepe megrendülne, az önmagában a brit adósosztályzat leminősítését eredményezheti. Az S&P londoni elemzői közölték azt is, hogy megítélésük szerint a brit EU-tagság feladását célzó kampány jelenleg jobban finanszírozott és szervezettebb, mint a bennmaradásért folytatott kampány. A cég ráadásul azt is valószínűsíti, hogy ha az EU-referendumon a brit választók többsége a távozásra voksol, akkor a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) újabb függetlenségi népszavazás kiírását követelné, és ez még tovább bonyolítaná az EU-referendum után kialakuló helyzetet.

Ennek lehetőségére Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője is tett már utalást. Többször hangoztatott álláspontja szerint ha a skótok többsége a brit EU-népszavazáson az EU-tagság mellett voksol, miközben az Egyesült Királyság összlakosságának többsége a kilépésre szavaz, akkor elkerülhetetlenné válhat az újabb függetlenségi népszavazás kiírása Skóciában. Skóciában tavaly szeptemberben tartottak népszavazást a függetlenné válásról. A referendumon az elszakadást ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.

Örök popikon

Publikálás dátuma
2015.12.12. 06:48
John Lennon 1964-ben Fotó: Hulton Archive
IMAGINE – Seholsincs ember címmel mutatta be John Lennonra emlékező darabját a Holdvilág Kamaraszínház az angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

John Lennon már harmincöt éve máshol játszik, de amikor felmegy a függöny a színpadon, újra velünk van. A kis költségvetésű produkció igazi csemege: valami régi, valami új is egyben. A zene benned van, csak elő kell csalogatni. Megérted az ismerős szavakat, melléd ül a dal, a lábad együtt mozog a benned kalimpáló szívvel. Dübörögnek a régi szép akkordok. Milyen zsongító a gitár, az ének!

Aztán megjelennek a színészek által életre keltett bumfordi, mosolyt ébresztő állat-lények, öt kutyát, papagájt imitáló tehetség. Nehezen lehet egymás mellé tenni a zenét ezzel a játékkal, valamennyire mégis összepasszol, elvégre Lennon prózájából, verseiből, írásaiból, naplótöredékeiből állt össze az előadás, így szükség van erre is.

A közönség – én legalábbis - végig élveztem a zenéket, a félnótás gyülevészt. Az szól kint, ami bent rekedt. Amiből nem dallam lett, az ténylegesen megszólal. Klasszikus mesék virágnyelven. Fekete fehér híradó, képek. Az elmúlt ötven év. Hangosan énekelsz, tapsolsz, röhögsz, könny karcolja arcodat. Briliáns, akárcsak a hosszú hajat és szakállt viselő John Lennon, akit harmincöt éve egy decemberi napon gyilkoltak meg, s aki mindvégig tudta, mit és miért cselekszik.

Csak gratulálni tudok az alkotóknak. Elsősorban az énekes- előadóművész Gerendás Péternek, majd szép sorjában az összes többi művésztársnak: a rendezőnek, a dramaturgnak, a zseniális fordítónak, a kiváló színészeknek, a technikának. A háznak. S persze a közönségnek is jár a dicséret. Ezek az ifjú hölgyek, meg vén fickók megérezték, hogy érdemes este nyolckor kulturális okokból a művelődési házban ülni.