Előfizetés

Gyerekek szegregálása - Strasbourg adatokat kér Magyarországtól

Publikálás dátuma
2015.12.11. 19:00
Illusztráció/Thinkstock
Szellemi fogyatékosnak ítélt roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése ügyében kér adatokat Magyarországtól a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Miniszteri Bizottsága - tájékoztatott közleményében az Európa Tanács.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához Magyarország ellen négy évvel ezelőtt benyújtott kereset szerint hátrányos megkülönböztetés éri a roma gyerekeket a beiskolázás időszakában, amikor szellemi képességeik felmérése érdekében tesztet kell kitölteniük. A felmérések azt mutatják, hogy irreálisan magas azon roma gyerekek aránya, akinek speciális tanrendű iskolai oktatásban vesznek részt hibásan megállapított értékelések alapján.

Az Európa Tanács tájékoztatása szerint a speciális oktatásban résztvevő roma gyerekek számának növekedését nehéz értékelni pontos statisztikai adatok ismerete nélkül. Azt sem lehet pontosan megállapítani, hogy a mentális fogyatékosságot megállapító téves diagnózisok miatt, vagy a beiskolázáshoz meghozott intézkedések vezettek-e szegregációhoz és ahhoz, hogy a roma gyerekek felülreprezentáltak a speciális tantervű iskolákban. A miniszterek tanácsa ezért arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a részletes statisztikai adatok összegyűjtse és benyújtása érdekében.

A statisztikai adatoknak tartalmaznia kell azoknak a roma és nem roma gyermekek számát, akik már töltöttek ki képességfelmérő tesztet és annak alapján további szakértői vizsgálatra kellett menniük, valamint azt is, hogy milyen számban diagnosztizáltak szellemi fogyatékosságot. A beszámolóban fel kell tüntetni a hagyományos és - a testület közleményének fogalmazásában - speciális, vagy szegregált oktatásban résztvevő roma és nem roma gyerekek arányát. Végül pedig azon roma és nem roma gyerekek számáról is számot kell adni, akiknél korábban fogyatékosságot állapítottak meg, de egy későbbi felülvizsgálat eredményeképpen a hagyományos tanrendű iskolába kerültek.

A képviselők arra szólítják fel a magyar hatóságokat a tanácsi tájékoztatás szerint, hogy Magyarország számoljon be a tanulási képességeket vizsgáló módszerről is, azok konkrét szerepéről a vizsgálati folyamatban, és arról, hogyan választják ki azokat a gyerekek, akinek ilyen tesztet kell kitölteniük.

A határozatban a tanács tájékoztatást kér arról is, hogy a roma gyerekeknek csak akkor kell-e átesniük ilyen vizsgálaton, ha azt objektív tényezők indokolják, és ez alapján előnyösebb számukra a speciális oktatási rendszerben való tanulás. A Miniszteri Bizottság határozatában végül arra bátorítja a magyar hatóságokat, hogy folytassák erőfeszítéseiket a befogadó oktatási politika erősítése terén, különös figyelemmel a speciális iskolákban tanuló roma gyermekek arányára.

És mégis mozog a föld – a fideszes haverok felé

Az NFA honlapján közzétették az első nyerteseket. A minisztérium azt hazudja, hogy helyben lakó földművesek vásárolják a magyar földet- írja közleményében Gőgös Zoltán.

Az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő így folytatja: 

Helyben lakó földműves az a nyertes, aki nyíradonyi lakosként a településétől 36 kilométerre Újfehértón vásárolt 320 millióért földet úgy, hogy semmilyen kapcsolata nincs az uniós támogatáskifizető-ügynökséggel, mert soha nem vett fel támogatást? Helyben lakó földműves az a budapesti nyertes, aki 97 millióért vett Baracskán földet úgy, hogy a vidékfejlesztési hivatal adatbázisa szerint nem regisztrált termelő és 37 kilométerre él a területtől? Egyáltalán: földműves Mészáros Lőrinc, a nemzet gázszerelője, aki a családja révén már több mint 600 millió forintért vásárolt földet, és saját bevallása szerint is 1,3 milliárdot szán erre? Amit a Fidesz most a magyar földdel művel, az a lehető legrosszabb: az árverezéssel lehetővé teszi ugyanis, hogy később akár külföldiek is szabadon adhassák-vehessék a nemzeti földvagyont. Jó a rosszban, hogy a meghirdetett területek több mint fele nem kelt el. Ez a Fidesznek és barátainak rossz, a magyar földért aggódóknak jó hír. Újra elmondjuk: kormányra kerülésünk esetén minden földvásárlásra szánt pénz eredetét megvizsgáljuk, a csalárd módon eladott földeket pedig az utolsó morzsáig visszavesszük.


Kövér rossz napjai: ostrom alatt a nemzeti gondolat Európában

Publikálás dátuma
2015.12.11. 17:37
Az a borús tekintet, az a befelhősödött homlok - Népszava fotó
Ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat - ezt az Országgyűlés elnöke mondta a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol ünnepi beszédet mondott a felújított Fehér Kereszt helyi szakrális emlékmű ünnepélyes felavatásán.

Kövér László párhuzamot vont a Fehér Kereszt felállításának "ostromidőszaka" - az első világháború kitörése előtti évek - és a szakrális emlékmű felújításának időszaka - a jelen - európai történései között. (borzadjunk)

Amikor 1913-ban felállították ezt a Fehér Keresztet, Európa egymással szembe fordított nemzetei egymás életterének ostromára készültek. (...) Most, amikor helyreállítják a Fehér Keresztet, Európában ismét ostromidők járnak, szellemi ostrom alatt állnak az európai alapértékek, a kereszténység és a nemzeti gondolat, politikai ostrom alatt állnak a nemzetállamok, és migrációs ostrom alatt áll maga Európa is, azért mert a kontinensen kívüli erők ki akarják terjeszteni uralmukat és identitásukat Európára - jelentette ki a fideszes politikus.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba