Előfizetés

A Portfolion alap megvásárolhatja a Szallas.hu-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Portfolion Regionális Magántőke Alap közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen az online szálláshely közvetítéssel foglalkozó Szallas.hu Kft. felett.

A Portfolion tulajdonosai - fele-fele arányban - az OTP Bank Nyrt. valamint a Magyar Export-Import Bank Zrt. A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy a Portfolion - az OTP-csoportba tartozó OTP Travel Kft.-n keresztül - csak minimális mértékben foglalkozik a Szallas.hu Kft. fő tevékenységi körébe tartozó online szállásközvetítéssel. Így a két vállalkozás-csoport együttes piaci részesedése 20 százalék alatt marad, így az összefonódás nem jár káros versenyhatással.

Minimálbér - A munkáltatók 4,76 százalékos emelést javasolnak

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a munkáltatói oldalról a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Áfeosz-Coop Szövetség a bruttó minimálbér 4,76, a bruttó garantált bérminimum esetében pedig 4,91 százalékos emelésre tett javaslatot - tájékoztatott a VOSZ főtitkára a szerdai VKF-tárgyalásról.

 Dávid Ferenc hozzátette: a munkáltatói oldalnak még nincs egységes álláspontja, mivel a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) továbbra is a bruttó 3 százalékos béremelést tartja elfogadhatónak.  Kiemelte: a VOSZ és az Áfeosz-Coop Szövetség jelenlegi béremelési ajánlata a személyi jövedelemadó jövőre tervezett 1 százalékpontos csökkentése miatt a minimálbér nettó értékének 6,36, a garantált bérminimum nettó értékének pedig 6,5 százalékos növekedését jelenti. A munkaadói oldal két képviselőjének ajánlata révén a minimálbér a jelenlegi bruttó 105 000 forintról jövőre 110 000 forintra, a garantált bérminimum pedig az idei bruttó 122 ezer forintról jövőre 128 000 forintra emelkedne - fejtette ki Dávid Ferenc.  A kormány nem foglalt állást az ügyben - közölte a VOSZ főtitkára.

 Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke elmondta, bár pozitívumként értékelik a munkáltatói oldal ajánlatát, ez még önmagában nem elegendő a megállapodáshoz. A szakszervezeti oldal teljesen egységes, ugyanis a közszféra munkavállalóit tömörítő szakszervezetek is támogatják a minimálbér bruttó 9 és a garantált bérminimum bruttó 13 százalékos emelését, és abban is egyetértenek, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum szintjét, ami csak egy több évre szóló béremelési megállapodással érhető el - hangsúlyozta a MaSzSz elnöke.

 Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, továbbra is szeretnék elérni, hogy a tavaly december 29-én aláírt megállapodás értelmében a VKF-fórumon tudják tárgyalni a munka törvénykönyvének módosítását, a sztrájk törvényt és a korkedvezményes nyugdíj kérdését. A Munkástanácsok Országos Szövetsége azt várja a munkáltatóktól, hogy a növekedési többletforrásokból kiemelten részesítsék az alacsony bérkategóriájú dolgozókat, a kormányzattól pedig azt, hogy ahol szükséges, csökkentse az alacsonyabb keresetű munkavállalók béremelésével járó közterheket.

Akadozó mutyi - Összeomlott a dohányellátó rendszere

Publikálás dátuma
2015.12.09. 13:13
FOTÓ: Tóth Gergő
Hiába erőltették be a dohánymultikat a központosított nagykereskedelembe, a trafikosok egyelőre így is nehezen jutnak áruhoz, mert a monopolhelyzetbe hozott cég rendszere az indulás után nem sokkal megadta magát - írja a nol.hu. Az ODBE közleménye szerint a vásárolt áru mennyiségére a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem vezettek be korlátozást. Imperial Tobacco: alaptalanul hárít a dohányboltellátó.

A korlátozás annyit jelent, hogy ezen a héten a soron kívüli, ad hoc kiszállításokat leállították, a viszonteladói központokba beérkező kiskereskedők pedig sorszámot húznak – aki viszont későn érkezik, akár áru nélkül is távozhat. 

„Nem ekkora forgalomra tervezték a rendszert” – vélik a lapnak név nélkül nyilatkozó boltosok. ­Korábban a gyártók még közvetlenül szállítottak ki, és – ha ezt a forgalom indokolta – hetente többször is megfordultak a trafikokban, ad hoc megrendelés esetén pedig egy nap alatt díjmentesen leszállították a kért terméket. A gyártók és a trafikosok közé beiktatott monopolhelyzetű nagykereskedő most a forgalom három százaléka – hozzávetőlegesen 16 milliárd forint versenymentes bevétel – fejében veszi fel a rendeléseket és szállítja ki a gyártók termékeiből összeállított csomagokat.

A teljes cikket itt olvashatja!

ODBE: nem omlott össze a rendszer
A cég hangsúlyozta, hogy határidőre, tehát a megrendelés leadását követő napon, cash&carry (c+c) megrendelés esetén pedig a megrendelés napján szállítanak.
Hozzátették, hogy a Philip Morris Kft. és az Imperial Tobacco Kft. kései csatlakozása miatt piaci hiány alakult ki, így a normál üzletmenet 180 százalékának megfelelő terhelést kap a rendszer.
Az ODBE közleménye szerint a vásárolt áru mennyiségére a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem vezettek be korlátozást. A honlapon azonban arról is tájékoztatnak, hogy az ad-hoc megrendelések felvételét és kiszállítását szüneteltetik az egész országban erre a hétre.
A cash&carry üzleteikben pedig rendelési darabszám limitet állítanak be, így csak bizonyos mennyiségű c+c megrendelést vesznek fel minden nap, és a rendelés leadási határideje 12.00 óra lesz az összes logisztikai központban. 

Az Imperial Tobacco visszautasítja a dohányboltellátó állításait

Az Imperial Tobacco közleményében azt írta: megdöbbenéssel fogadta az Országos Dohányboltellátó Kft. sajtóközleményét, amely szerint a raktáraiban tapasztalt kiszolgálási hiányosságoknak az az oka, hogy az Imperial Tobacco és egy másik cég késedelmesen kötött szerződést. Mint írták, a szerződéskötésüket az hátráltatta, hogy az ODBE az Imperial többszöri kérése ellenére sem vállalt fizetési garanciát az értékesített több milliárd forint értékű árukészlet fedezetére. 

Az Imperial ennek ellenére, bár a kisebb versenytársaihoz képest később, november 24-én megkötötte az ODBE Kft.-vel a szállítási keretszerződést. A dohányboltellátó rendszere azonban csak december 4-től tette lehetővé a trafikosok részére az Imperial termékeinek rendelését - közölte a cég.

Hangsúlyozták: az Imperial minden tőle telhető és szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy termékei piaci ellátottságát a november 15-ét követő átállási időszakban zavartalanul biztosítsa.