MSZP: Ehető ételeket az iskolákba!

Az MSZP továbbra is azt kezdeményezi, hogy a kormány függessze fel az iskolákban bevezetett menzarendeletet és biztosítson ehető ételeket a diákoknak.

Bangóné Borbély Ildikó és Heringes Anita szocialista parlamenti képviselők szerdán, az Országgyűlés népjóléti bizottsága ülését megelőző sajtótájékoztatójukon megerősítették, pártjuk továbbra is azt szeretné, ha az iskolai menzákon olyan ételeket szolgálnának fel, amilyeneket a képviselők is hajlandóak lennének megenni.    

Az ellenzéki politikusok közölték, a bizottság tagjainak szétosztanak egy-egy mikuláscsomagot, amelyekben egy dunakeszi iskola reggelijének példájára egy zsemle és egy szelet répa található. "Kíváncsiak vagyunk, hogy egy ilyen tízórai elég-e egy képviselőnek ahhoz, hogy egy egész napot végigdolgozzon" - fogalmazott Heringes Anita.    

Bangóné Borbély Ildikó ismételten felháborítónak nevezte, hogy a kabinet a változtatásokról nem kérdezte meg az érintetteket, majd egy hónap alatt 500 millió forintot költött a szakemberek menzarendeletre történő "látszatfelkészítésére".

Szerző

Új módon kellene integrálni a muszlimokat

A muszlim közösségek eddigi integrációs politikája nem volt jó, új módszereket kell találni - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének docense az M1 műsorában. 

A szakértő felidézte: Európában a II. világháború után kezdődött a muszlim közösségek integrációja; főleg gyarmati okokból az Egyesült Királyságba főleg Pakisztánból, Franciaországba Algériából, Marokkóból, Németországba pedig tradicionálisan a török közösségek érkeznek.

Ők azok, akik zárt közösségeket alkothatnak, ha nem sikeres az integrációs politika - tette hozzá, megjegyezve: a jelenlegi migrációs hullámban is nagyon sok ember érkezik, akit a vallás összekapcsol.

A szakértő hivatkozott arra, hogy vezető európai politikusok is arról beszéltek, az eddigi integrációs politika, a multikulturalizmus nem volt jó. Egyes államok most a sikeres integráció érdekében próbálnak együtt dolgozni a muszlim közösségekkel, vezetőkkel, emellett pedig egyre több pénzt adnak a különböző közösségi terek, iskolák építésére, ahol az állam jelen lehet és tudja szabályozni a folyamatokat, ezzel előzve meg azt, hogy a muszlim közösségek a szegregáció, leszakadás miatt megszervezzék magukat, mert ott sokkal könnyebben felüti fejét a radikalizmus is - tette hozzá.

Szerző

Visszatér a török átok?

Több vallási iskola és az ISIS-hez is kötődő szervezet vallja, hogy vissza kell hajtani az iszlám uralma alá azokat a területeket, államokat, amelyek valaha a történelem során uralma alatt álltak. Ebbe pedig a kalifátusról készített térképek szerint beletartozik Magyarország is, amelynek jelentős része korábban a Török Birodalom része volt, azaz az iszlám uralma alá tartozott - írja a Magyar Idők.

Besenyő János – aki az Iszlám Államról hamarosan megjelenő magyar szakkönyv egyik szerzője –  a lapnak elmondta: régóta nyílt titok, hogy az ISIS-nek az alapítása óta egy hatalmas kalifátus létrehozása a célja. 

– Az ISIS-nek azzal kell szembenéznie, hogy bár lassan, de elkezdték kiszorítani Szíriából és Irakból, ezért megpróbálják Nyugat-Európába áthelyezni a látványosabb csapásaikat, illetve terjeszkedni, Jemenben vagy más ázsiai és afrikai országokban.

Besenyő János ezredes tájékoztatása szerint az esetleges újabb európai terrortámadásoknak kedvez, hogy sokan visszatérnek Európába azok közül, akik innen mentek ki Szíriába, hogy az ISIS oldalán harcoljanak. Az európai terrorelhárító szervezeteknek többek között ezeknek az embereknek a felderítését, nyomon követését kell megoldaniuk, hogy megakadályozzák az újabb tragédiákat.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző