Előfizetés

Európa csúcsán hazánk

K. D.
Publikálás dátuma
2015.12.07. 06:58
Cseh László Európa-csúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM PRETTY
Tizenegy arany, három ezüst és egy bronz. Így zárta a magyar úszóválogatott a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságot, s ezzel az éremtáblázat élén végzett hazánk. Az utolsó nap sem maradt Magyarország első hely nélkül. Kétszáz méter pillangón – Európa-csúccsal – Cseh László állhatott a dobogó legfelső fokára. A magyar hölgyek is hozzátettek a nemesfém készlethez. Négyszáz méter gyorson Hosszú Katinka ezüstöt, míg Kapás Boglárka bronzérmet szerzett.

Európa-csúccsal és több mind fél medencés diadallal búcsúzott az egyéni számoktól Cseh László a netanyai rövidpályás úszó kontinensviadaltól. A kiváló sportoló ezúttal 200 méter pillangón nem talált legyőzőre. „Annyira nem rossz egyedül menni elöl, de valahol mégis, mert ma világcsúcsot akartam dönteni, de ennyire magányosan nem megy – kezdte Cseh, aki 100 méter pillangó és 200 méter vegyes után harmadszor diadalmaskodott Netanyában.

– Jó lett volna, ha egy kicsit nagyobb a nyomás rajtam, legalább 150-ig, de senki nem tudott velem jönni. Nem vagyok bánatos, csak szerettem volna még jobb időt elérni. Az úszás maga rendben volt, fordulók is jöttek, az utolsó huszonöt lehetett volna kicsit dinamikusabb, legalább olyan, mind délelőtt.” Plagányi Zsolt tanítványa pályafutása 19. rövidpályás Eb-aranyérmét nyerte. A szám másik magyarja, Verrasztó Dávid a nyolcadik helyen végzett.

A magyar hölgyek sem maradtak nemesfém nélkül a zárónapon. Hosszú Katinkának ezúttal nem sikerült a dobogó legtetejére állni, 400 méter gyorson másodikként ért a célba. S hihetetlen mérleggel zárta az izraeli Európa-bajnokságot. Hét döntőben volt érdekelt az Iron Lady, s ebből hatszor diadalmaskodott, míg egyszer ezüstérmet szerzett.

„Nagyon nem lenne szép, ha most savanyú képet vágnék csak azért, mert most hat arany után egy ezüst jött, még ha kemény is elveszíteni egy 400-as versenyt három századdal – mondta Hosszú, akit az Eb legjobb női úszójának választottak. – Az a helyzet, hogy már nagyon besavasodtam a végére, ugyanaz a fájdalom kínzott, mint Kazanyban, a 400 vegyes végén. Itt az volt a különbség, hogy volt is valaki mellettem, aki a végén előbb ért a falhoz. Ettől függetlenül megvan az ország csúcs, amit oly régóta szerettem volna megdönteni, nyertem hat aranyat és egy ezüstöt, azaz úgy gondolom, ez összességében egy csodálatosan sikerült Európa-bajnokság volt."

A 400 méter gyors dobogóján Katinka mellett még egy magyart láthattunk, Kapás Boglárka harmadikként csapott a célba, így a 800 méter gyorson szerzett második helye után, tegnap bronzéremmel gazdagodott. „Nagyon örülök a második érmemnek, ez nagyon jó érzés. Minden a tervek szerint alakult, úgy gyorsultam, ahogy akartam, úgy jöttem a végén, ahogy akartam, azaz boldog vagyok!” – fogalmazott Kapás. A magyar küldöttség tizenegy első, három második és egy harmadik hellyel zárta az izraeli kontinenstornát, s ezzel toronymagasan hazánk végzett az éremtáblázat élén.

Eredmények
Szombat
Férfi 100 méter mell
1. Marco Koch (Németország) 56.78 mp
2. Adam Peaty (Nagy-Britannia) 56.963. Giedrius Titenis (Litvánia) 57.02.
..
5. GYURTA DÁNIEL 57.45
Női 200 m vegyes
1. HOSSZÚ KATINKA 2:02.53 p
2. Siobhan-Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:05.13
3. Louise Hansson (Svédország) 2:07.96
...7. GYÖRGY RÉKA 2:09.85
Női 50 m hát
1. HOSSZÚ KATINKA 26.13 mp
2. Aleksandra Urbanczyk (Lengyelország) 26.27
3. Sanja Jovanovic (Horvátország) 26.45
Vasárnap
Férfi 200 méter pillangó
1. CSEH LÁSZLÓ 1:49.00 – Európa-csúcs
2. Viktor Bromer (Dánia) 1:51.623. Simon Sjödin (Svédország) 1:52.89
... 8. VERRASZTÓ DÁVID 1:54.32
Férfi 4X50 méter vegyes váltó
1. Olaszország 1:31.71
2. Oroszország 1:32.17
3. Fehéroroszország 1:33.21
…5. MAGYARORSZÁG (Földházi, Gyurta D., Cseh, Takács) 1:33.62
Női 400 méter gyors
1. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 3:58.81
2. HOSSZÚ KATINKA 3:58.84 – országos csúcs
3. KAPÁS BOGLÁRKA 3:59.02
Női 200 méter mell
1. Fanny Lecluyse (Belgium) 2:18.49
2. Marija Asztaskina (Oroszország) 2:19.69
3. Viktoria Günes (Törökország) 2:19.73
...6. SEBESTYÉN DALMA 2:22.40 – országos csúcsÁllásokat veszélyeztet a rezsicsökkentés

Összefogott négy szakszervezet a rezsicsökkentés miatt veszélybe került közműszolgáltatói munkahelyeken dolgozók megmentésére. Az erről szóló megállapodást és a cselekvési tervet pénteken közös sajtótájékoztatón ismertették. 

A közműszolgáltatóknál az állami tulajdon növelése és a hatósági árszabás miatt a külföldi tulajdonosok komolyan visszafogták a beruházásaikat Magyarországon, ami elbocsátásokkal is együtt jár - mondta Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke.

A villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 22 ezer ember dolgozik. Közülük több mint tízezren külföldi tulajdonú vállalatnál, amelyek "ha tudják, hogy tíz év múlva nem lesznek itt, akkor leállnak még a karbantartással is", amivel jelentősen romolhat a létesítmények állaga, az üzembiztonság - tette hozzá.

Az összefogás kezdeményezői a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Magyar Vegyipari, az Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ).

Kétharmad utálja a vasárnapi zárva tartást

Publikálás dátuma
2015.12.07. 06:21
FOTÓ: Népszava
Most is ugyanannyian ellenzik a boltok vasárnapi zárva tartását, mint amennyien a rendelkezés márciusi bevezetését megelőzően - derült ki az Ipsos Zrt. országos reprezentatív kutatásából.

Az Ipsos kérdéseire adott válaszokból kiderül, sokkal jobban bonyolítja a bevásárlást a zárva tartás, mint arra eredetileg számítottak a válaszadók, többnyire más napokon vásárolnak, kevesen választják a kisebb boltokat, vagy a piacokat a törvény miatt. Bár kicsit többen mennek múzeumba, koncertre, színházba, kirándulni, fürdőbe, és többet utaznak el hétvégeken, a javulás valószínűleg inkább a nyári időszak szezonális hatásának, mint a vasárnapi zárva tartásnak tudható be - összegzi az Ipsos. A törvény bevezetése után fél évvel a felnőtt lakosság több mint kétharmada, 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással, ami pontosan megegyezik a szabályozás életbe lépése előtti, márciusi aránnyal. 41 százalékról viszont 33 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem értenek egyet a törvénnyel. A fenti számok megmagyarázzák, miért igyekszik a Fidesz megakadályozni népszavazást a vasárnapi zárva tartás ügyében.