Parasztgyerekből milliárdos - Vizsgálná a kormánytagok vagyonát a NAV

Publikálás dátuma
2015.12.07. 06:00
Az adóigazgatás új rendszere a politikai befolyás erősödése miatt aggodalomra ad okot FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Szakmailag indokolatlan az adóhatóság szervezeti átalakítása, ahogy az adójogszabályok legújabb módosítása is. Az új szabályozás miatt kiüresedhet többek között a vagyonosodási vizsgálat és ki lehet bújni alóla. Ez igaz is lehet megfelelő politikai háttérrel, ezzel szemben mindenki másnak sokkal keményebb eljárásra lehet számítani. Az Együtt minden kormánytag ellen vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez.

Az adóhatóság kétszintűvé válásával és azzal, hogy az irányítását egy minisztérium veszi át, kialakulhat a totális adóhatósági diktatúra - nyilatkozta a Népszavának Angyal József okleveles adószakértő. Szerinte nem derült égből villámcsapás az adóbecslés új, szigorúbb szabályozása, hanem egy folyamat része, amelynek a vége ráadásul még nem is látszik. A hatalom 2012 óta szisztematikusan szigorítja az adójogszabályokat az emberek megfélemlítése érdekében - mondta az adószakértő.

Angyal József úgy vélte, a NAV szervezeti átalakításával, a regionális szint kiiktatásával, túlzottan önálló megyei szervezetek jönnek létre, vagyis megyei adó "kiskirályságok" fognak kialakulni. Tállai András államtitkár, a NAV jövendő vezetője nem véletlenül fogalmazott homályosan, hogy kik lesznek a megyei szervezetek vezetői. Korábban ugyanis voltak a megyei szervezetek, fölöttük a regionális főigazgatóságok és legfölül a NAV elnökség, amelyet felügyelt a szakminiszter. Maradt a megye és a gazdasági tárcába illesztett államtitkárság. Az ellenőrzéseket a megyei igazgatóságok folytatják majd le, a fellebbezést is a területi szervek bírálják el, s vita esetén az adózó a megyei közigazgatósági bírósághoz fordulhat. Azaz az ellenőrzési, hatósági és jogorvoslati szakasz mind ugyanabban a megyében lesz. Onnan kilépni csak egy jogerősen elbukott per után lehet, ha például valaki a Kúriához akar fordulni rendkívüli jogorvoslatért. Az okleveles adószakértő szerint a megyék túlhatalma növelheti a korrupciós kockázatokat is.

A megyei adóhatóságok korlátlan hatalma azért is veszélyes, mert ismerik a helyi vállalkozókat, így nem zárható ki, hogy a kormányközeli vállalkozók felé lejt majd a pálya - véli Angyal. Ráadásul a nyomozati jogkörrel rendelkező bűnügyi főigazgatóságnak is lesznek megyei szervezetei. Ezzel úgymond bezárul a kör.

Az adóigazgatás új rendszere a politikai befolyás erősödése miatt aggodalomra ad okot FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az adóigazgatás új rendszere a politikai befolyás erősödése miatt aggodalomra ad okot FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Ruszin Zsolt, a Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke lapunknak úgy fogalmazott, az átalakítás azzal jár, hogy a "bürokráciacsökkentés, a vállalkozó- és adózóbarát adóhivatal" lózungok mögött a lényeg valójában az, hogy a gazdasági tárcához batagozódott államtitkárság központilag, kézi vezérléssel irányíthatja az adóhatóságot.

Mindkét szakértő úgy vélte, az új szabályozással gyakorlatilag politikai szándék, vagy megfelelő kapcsolatok esetén gazdasági érdekből büntetőeljárást lehet indítani bárki ellen, mint ahogyan a NAV bűnügyi igazgatóságát is felügyelő ügyészség, felügyeleti szervként le is állíthatja a nyomozást. Az ügyészség pedig a kormány felügyelete alá tartozik.

Ruszin Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy azzal a szűkítéssel, hogy csak büntetőeljárás keretében lehet vagyonosodási eljárást, majd becslést indítani, védi az elhíresült ingatlanügyekbe keveredett fideszes politikusokat, akik közül többen is szülői segítséggel magyarázták a hirtelen előkerült tízmilliókat.

El lehet persze rendelni nyomozást ok nélkül is. Az adótitok miatt nem tudható sem az, hogy miért indult valaki ellen ilyen eljárás, és azt sem, miért szüntetik meg. Az adóhatóság árnyékra ritkán vetődik, becslést, vagy vagyonosodási eljárást csak akkor indít, ha a rendelkezésére álló adatok alapján úgy ítéli meg, hogy a bevallott jövedelem nem fedezi valakinek a kiadásait - említette Angyal.

Jelenleg még az adókötelezettség vizsgálata után nem lehet úgynevezett adómegállapítást tenni, legföljebb mulasztási bírságot lehet kiszabni, például ha az adózó nem őrzött meg egy iratot. Ha az adóhatóság büntetőfeljelentést tesz, külön jegyzőkönyvet készít, ezt azonban az adózónak nem adja át. Ezt követően az adóhatóság megindíthatja a bevallás utólagos vizsgálatát. Jövő januártól azonban előbb büntetőfeljelentést tesz és azt követően indul el a bevallás utólagos vizsgálata.

A Kúria a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban megállapította, hogy becslés esetén nincs helye büntetőeljárásnak azért, mert a becsült adat csak egy valószínűsített adóalap. Januártól ez az állásfoglalás sem véd, mert ha megindítják a büntetőeljárást a becslést arra használják, hogy az elkövetési értéket állapítsák meg belőle. Korábban ha megállapítottak a vagyonbecslésnél 10 millió forint adóhiányt, nem indítottak büntetőeljárást, mert csak valószínűsített adóalap volt. Az új szabályozás alapján az adónyomozó a 10 milliós becsült hiányt veszi elkövetési értéknek. Ráadásul eddig az ellenőrzési eljárás, majd határozat megszületéséig eltelt hónapok, évek alatt aki "sáros" volt, "elajándékozta" az egyenesági rokonoknak a vagyonát. A büntetőeljárás megindításakor viszont azonnal lehet zárolni a delikvens vagyonát, "megáll az idő" az adó megállapításához való jog elévülési határidejét nézve is, és végső esetben előzetes letartóztatásba is helyezheti a hatóság - jegyezte meg Angyal.

A kormány összes tagja ellen vizsgálatot kezdeményez az Együtt

Az Együtt vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az összes kormánytag ellen decemberben, hogy a néhány napja módosított szabályozás januári hatályba lépése előtt a kormánytagokra és családtagjaikra vonatkozó konkrét adatokhoz is hozzájuthassanak - mondta a párt alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Juhász Péter közlése szerint a januárban életbe lépő szabályozás alapján csak akkor lehet vizsgálni egy kormánytag vagy családtagja vagyonosodását, ha ahhoz ő maga is hozzájárul, és akkor is csak becsléssel. "Kíváncsian várjuk, hogy Rogán Antal mikor járul hozzá, hogy megbecsüljük, honnan lehet pénze egy közel 300 négyzetméternyi Pasa parki ingatlanhoz, ahol egymillió forint fölött vannak a négyzetméterárak, vagy hogy Szijjártó Péter mikor visz el a szabójához, ahol egymillió forintért vásárolt zakót" - fogalmazott.

A politikus akciójukat szimbolikusnak nevezte, ahogy mondta, céljuk az: mindenki gondolja végig, "egyszerű parasztgyerekekből" hogyan lesznek milliárdos vállalkozók. A kormánynak gyakorlatilag nincs olyan tagja, akiknek a vagyonosodása nyomon követhető lenne, ez éppúgy igaz Orbán Viktorra, aki az első olyan miniszterelnök, aki regnálása idején gazdagodott meg, mint Pintér Sándor belügyminiszterre - mondta a Népszavának Juhász Péter.

Az adótörvények és a közbeszerzési szabályok év végi átírása annak bizonyítéka, hogy a kormányhoz közel állók egyre gátlástalanabbul rabolnak. Egy ilyen rendszer kialakítása, tökélyre vitele nem megy könnyen, ezért folyamatosan „idomítják” a jogszabályokat a kialakult, vagy vágyott helyzethez, például, hogy Orbán Viktor családja véletlenül ki ne maradjon a közbeszerzésekből. Azzal, hogy az eredeti törvény elfogadását követően egy hónap múlva, visszamenőleg, csak a politikusokkal egy háztartásban élőkre korlátozták a közbeszerzéseken indulás tiltását, azt bizonyítja, az érintett körben lehetett olyan, aki nyert, vagy indult egy novemberi pályázaton. A kormány mindent megtesz, hogy sajátjait fölfelé tolja, meglegyen mindenük, minél nagyobb részt hasíthassanak ki a közpénzekből, és minél kisebb büntetőjogi felelősség terhelje őket Lefelé pedig igyekszik mindenkit elnyomni, minél inkább félelemben tartani - sorolta az Együtt politikusa.

A következő napok a „feljelentések” szövegezésével telnek, de újabb akciókra is készülünk, konkrétan a korrupció akadályozásának szándékával - tette hozzá. Az Együtt a továbbiakban minden egyes ügyet aprólékosan megvizsgál, és bizonyítékokat gyűjt becslés helyett, azokat azonban nem jogi, hanem politikai úton fogja felhasználni, hogy "leváltsuk ezt a korrupt, romlott rablóbandát" - tette hozzá Juhász Péter.

A Fidesz reagálásában arra hivatkozott, hogy a kormány minden tagjának nyilvános a vagyoni helyzete és a vagyonnyilatkozata. A válasz eztán a szokásos személyeskedéssel egészült ki: a drogügyeiből és a fantomcégeiből ki se látszó Juhász Péter ezért a vizsgálódást kezdje saját magán és a korábbi szövetségeinél, az ellenzék ugyanis tele van korrupciós ügyekkel - írja a Fidesz közleményében.

Szerző

Kézi vb - Magyar győzelem Szerbia ellen (fotók)

Publikálás dátuma
2015.12.06. 21:07
MTI Fotó: Kovács Anikó
A magyar válogatott 32-26-ra legyőzte a két évvel ezelőtt ezüstérmes szerb csapatot Herningben a dániai olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság második, vasárnapi fordulójában.

Németh András szövetségi kapitány együttese az első húsz percben remekül játszott, ám a szünet előtt feljavult a rivális, így feljött 18-16-ra. A második félidőben sokáig tartotta magát a szerb válogatott, de a hajrát a magyarok bírták jobban. A csoportban hétfőn szünnap lesz, kedden pedig a londoni olimpián finalista montenegróiak következnek 18.30-tól.

Eredmények, 2. forduló:

A csoport (Herning):
Magyarország-Szerbia 32-26 (18-16)

gól: Tomori 10, Zácsik 7, Szucsánszki 4/1, Kovacsicz 3, Szamoránsky 2, Görbicz 2/2, Bódi 1, Kovacsics 1, Mayer 1, Triscsuk 1, illetve 
Radojevic 5, Krpez-Slezak 5/1, Zivkovic 4/1, Stoiljkovic 4, Janjusevic 3, Liscevic 3, Georgijev 1, Radosavljevic 1

A magyarok a Tunézia elleni 39-20-as sikerrel, a szerbek pedig a montenegróiak elleni 28-28-as döntetlennel kezdték szombaton a vb-t. Gyors gólváltást követően az emberelőnyhöz jutott magyarok 3-1-re elléptek, majd Kovacsiczot állították ki. Kiss büntetőt védett, ám a jól kezdő Tomori emberhátrányban is betalált. A győri átlövő szórta a gólokat ebben a szakaszban. A 10. percben 8-4-nél kénytelenek voltak időt kérni a szerbek, akik a folytatásban sem tudtak magukra találni. A durvaságtól sem riadtak vissza, Tomorit ütötték le két percet érően, a magyar játékost pedig rövid időre le kellett cserélni. Szucsánszki is ápolást kapott, ám Kiss jól tartotta hátul a csapatot. Zácsik is erőre kapott, vezérletével sikerült 14-7-re megugrani.

MTI Fotó: Kovács Anikó

MTI Fotó: Kovács Anikó

Védekezést váltottak a szerbek, melynek köszönhetően faragtak hátrányukból a szünetig. A pihenő előtti hajrában kettős emberelőnyben volt a rivális Kovacsicz és Szucsánszki büntetésekor. A második félidő elején már az egyenlítésért harcoltak a szerbek, ám kritikus pillanatokban hibáztak. Görbicz és a bokasérüléssel kezelt kapus, Bíró révén sikerült ismét erőre kapni (24-20), erre időt kért az ellenfél. Zácsik kiállításával megtört a lendület, erre Németh időkéréssel reagált. Állandósult a két-három gólos magyar vezetés, ehhez kellett, hogy Bíró ziccereket hárítson.  A hajrát egyértelműen jobban bírta a magyar együttes, így végül megnyerte a második vb-meccsét is.

Németh András nem volt elégedett a játékkal, de bíztató jelnek tartja, hogy csapatának volt ereje felállni a kritikus szakaszban. "Az első húsz percben tökéletesen támadtunk, de nem volt jó a védekezés, majd a második félidőben jobban védekeztünk, de akkor pedig a támadójátékunk ült le. A cserék miatt egy kicsit elbizonytalanodtunk és a két játékvezető is sokszor kedvezett a szerbeknek, ezért is volt nehéz most játszani. A hajrát minden téren jobban bírtuk, van erő a csapatban" - fogalmazott a kapitány.
    
Korábban:
Montenegró-Japán 29-23 (17-15)

Később:

Dánia-Tunézia 20.45

B csoport (Naestved):
Hollandia-Angola 37-24 (19-11)

korábban:

Kína-Kuba 39-30 (22-15)

később:
Lengyelország-Svédország 20.45

 

Szerző
Frissítve: 2015.12.06. 21:39

Storck kihirdette az edzőtáborozók névsorát

Publikálás dátuma
2015.12.06. 20:53
FOTÓ: Trond Tandberg/Getty Images
A jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságra kijutott magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck kihirdette keretét, amelynek tagjai jövő hét vasárnaptól négy napig együtt készülnek Telkiben.

A magyar szövetség (MLSZ) honlapjának vasárnapi beszámolójából kiderült, hogy az összetartáson részben fiatalok, részben olyan futballisták vesznek részt, akikben megvan a potenciál, hogy a későbbiekben az A-válogatott keretének közelébe kerüljenek.

A meghívottak között vannak olyan labdarúgók - Pintér Ádám, Lang Ádám, Kleinheisler László és Nagy Ádám -, akik már a norvégok elleni Európa-bajnoki pótselejtezős sikerben is tevékeny részt vállaltak, illetve korábbi válogatottak - Koman Vladimir és Gyurcsó Ádám - is lehetőséget kapnak.

"Nagyon fontosnak tartom ezt az összetartást, mert bár a válogatott gerincét adó játékosok képességét, teljesítményét jól ismerem, jó pár olyan labdarúgó futballozik az élvonalban, akikben érezhetően van potenciál" - mondta az MLSZ honlapján a keret összetételéről Bernd Storck. A német szakvezető hangsúlyozta, szeretne még most, jóval az Európa-bajnokság előtt átfogó képet kapni a számításba vehető játékosok képességeiről.

"Mindenkinek tudnia kell, hogy jó teljesítménnyel, folyamatos játékkal lehetősége van bekerülni a válogatott keretébe. Vannak, akik eddig is ott voltak a válogatott közelében, míg másokról úgy gondolom, adott esetben segítségünkre lehetnek a jövőben" - mondta Storck, aki hozzátette, nagy öröm, hogy a klubok kompromisszumkészségének köszönhetően lehetőség adódik erre az összetartásra és a következő időszakban az egyesületekkel egyeztetve, alkalmanként ismét közös munkát végezhetnek. 

Az edzőtáborozáson résztvevő keret:

kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Hegedüs Lajos (MTK Budapest), Nagy Gergely (Vasas)

védők:
Botka Endre (Budapest Honvéd), Pintér Ádám (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC), Forró Gyula (Újpest FC), Kocsis Gergő (Puskás Akadémia), Lang Ádám (Videoton FC), Gévay Zsolt (Paksi FC), Hangya Szilveszter (Vasas), Bese Barnabás (MTK Budapest)

középpályások:
Nagy Ádám (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Vida Máté (Vasas), Kleinheisler László (Videoton FC), Koman Vladimir (DVTK), Adorján Krisztián (Novara)

Csatárok:
Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Sallai Roland (Puskás Akadémia), Gera Dániel (MTK Budapest), Pekár László (Puskás Akadémia), Mervó Bence (FC Sion), Balogh Norbert (DVSC-TEVA)

Szerző