Jobban figyelnek a szír migránsokra Németországban

Németországban a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) rövidesen ismét teljes körű eljárás alá vonja a szíriai menedékkérőket, szakítva az egyszerűsített eljárás egy éve bevezetett gyakorlatával.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter csütörtökön Koblenzben a belügyminiszteri konferencia (IMK) - a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete - kétnapos tanácskozásának első napját értékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az IMK "tudomásul vette", számos tagja "pedig nagymértékben támogatta" tervét, miszerint utasítja a minisztériuma felügyelete alá tartozó menekültügyi hatóságot, hogy térjen vissza az eredeti gyakorlathoz.

A miniszter már november elején utasította a BAMF-ot, hogy a benyújtott dokumentumok vizsgálata mellett a kérelmező meghallgatására is kiterjedő eljárást folytasson a szírek esetében. A döntést a kancellári hivatal nyomására felfüggesztette és az ügyet az IMK elé terjesztette. A tárca egy szóvivője szerint Thomas de Maiziere rövidesen ismét kiadja az utasítást, és nem számít arra, hogy a kormányban kifogásokat emelnének ez ellen.

Szerző

Így még biztosan nem látták a Szent Péter-bazilikát!

A Fiat lux (Legyen világosság!) címet kapta a szentév december 8-i nyitónapjának estéjén a római Szent Péter téren tervezett fényjáték. 

Az egyház történetében ez lesz az első alkalom, hogy a szentév alkalmából látványos műsort rendeznek a Vatikánban: fényjátékot és képeket vetítenek a Szent Péter-bazilika homlokzatára.  A Szent Péter térrel szemben két magas állványt már felállítottak, rajtuk tucatnyi világítótesttel. 

A Vatikán meglepetésnek szánta a szentév első estéjére tartogatott látványos eseményt, amelyen Róma lakosai és a szentév megnyitására az olasz fővárosba érkező hívők is ingyenesen vehetnek részt. Rómában azonban rögtön felfigyeltek a Szent Péter téri készülődésre, főleg miután szerda este a Szent Péter-bazilika kupolájának a világítását hirtelen lekapcsolták és ezzel sötétség borult a tér jó részére. 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő először áramszünettel magyarázta a történteket, ez azonban nem győzte meg sem a rómaiakat, sem a sajtót. Miután a ritkaságnak számító vatikáni áramszünet aggodalmat keltett a városban, Lombardi atya csütörtök este végül elárulta, hogy semmilyen baj nem történt, egyszerűen a Fiat lux főpróbáját szolgálta a kupola világításának lekapcsolása. A Szent Péter bazilika kupolája keddig még többször sötétbe borul a szentévi "látványosság" előkészítésére - közölte a szentszéki szóvivő.

Szerző

"Elítéljük a félrevezetést!" - Tüntettek Székelyföldön

Kézdivásárhelyen több mint nyolcszázan tüntettek csütörtök este igazságot követelve a merényletkísérlet gyanújával letartóztatott Beke Istvánnak - közölte a Háromszék napilap helyszínen tartózkodó újságírója.

A tüntetésen mintegy kétszer annyian vettek részt mint az egy nappal korábban tartott hasonló megmozduláson. A tömeg a kisváros főterén gyülekezett, majd körbejárta a várost a letartóztatott fiatalemberrel való szolidaritást kifejező jelszavakat skandálva. A főtérre visszatérve elénekelte a székely és a magyar himnuszt, és békésen feloszlott. A résztvevők azt ígérték, hogy holnap folytatják a felvonulást. 

A román rendőrség és csendőrség végigkísérte a felvonulókat, de nem avatkozott be a be nem jelentett békés megmozdulásba. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a tüntetők sérelmezték, hogy nem csatlakozott hozzájuk Bokor Tibor, a város polgármestere és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat kézdivásárhelyi illetőségű elnöke. A tüntetők transzparenseken kifogásolták, hogy szerintük a román média félretájékoztatott a történtekről. 

Egy táblára azt írták román nyelven, hogy "Magyarok vagyunk, elítéljük az erőszakot és a terrorizmust, de a félrevezetést is!" A 18 ezer lakosú Kézdivásárhely lakosságának 91 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg. A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT) kedden, a román nemzeti ünnepen  azt állította,  hogy a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani az ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

Szerző