Előfizetés

Újabb letartóztatások a FIFA-nál

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség további több illetékesét vette őrizetbe a svájci rendőrség a FIFA végrehajtó bizottságának ülése előtt. 

A FIFA is megerősítette a letartóztatásokról szóló híreket. A The New York Times szerint az akcióra egy zürichi szállodában, a Baur au Lacban került sor. Őrizetbe vették Alfredo Hawitet, az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja (Concacaf) elnökét, Alfredo Hawitet, hondurasi sportvezetőt, valamint a paraguayi Juan Ángel Napoutot, a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (Conmebol) elnökét. Mindkettőjüket korrupcióval vádolják, s az Egyesült Államok ügyészségének indítványára vették őrizetbe őket. A Baur au Lac szálloda májusban vált hírhedtté, ekkor ugyanis szintén a FIFA több illetékesét vették őrizetbe, s ezzel hivatalosan is megkezdődött a FIFA botránya.

A svájci rendőrség reggel 6 órakor hatolt be a szállodába, s vette őrizetbe a gyanúsítottakat.

A letartóztatások nyomán még nagyobb válságba kerülhet a nemzetközi szövetség. Elnökét, Sepp Blattert, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) munkáját irányító Michel Platinit is 90 napos felfüggesztéssel sújtottak egy a könyvelésben nem szereplő 2 millió svájci frankos kifizetés miatt. A FIFA etikai bizottsága mindkettőjükkel szemben kemény szankciókat követelt. Jövő év február 26-án rendezik a szövetség tisztújító kongresszusát. A FIFA végrehajtó bizottságának szerdán kezdődött, s ma véget érő rendkívüli tanácskozásán azokról a reformokról esik szó, amelyek révén helyreállíthatják a FIFA igencsak megkopott hírnevét.

Újabb remény a petefészekrák hatékony gyógyítására

Publikálás dátuma
2015.12.03. 09:00
Illusztráció: Thinkstock
Az immunrendszert a daganat elleni harcra késztető antitest segítheti a petefészekrákkal küzdő páciensek öngyógyítását.

Az ember immunrendszere képes felvenni a harcot a rák különböző fajtáival. Bizonyos daganattípusok azonban megtalálják a módját annak, hogy kivédjék a szervezet immunválaszát. A "programozott halál 1", azaz a PD-1 elnevezésű fehérje megakadályozza, hogy az immunrendszer azonosítsa és megtámadja a rákos sejteket. A szakemberek ezért olyan antitestek kifejlesztésébe kezdtek, amelyek a T-sejtek felszínén expresszálódó PD-1 receptor blokkolásával késztetik az immunrendszert a daganat elleni harcra.

A most tesztelt nivolumab már hatékonynak bizonyult egyebek között a melanóma, a veserák és a nem kissejtes tüdőrák kezelésében. "Bizonyos ráktípusok kezelésénél már alkalmaznak antitesteket, ám a petefészekrák ellen eddig semmi sem volt hatékony" - mondta a Journal of Clinical Oncology folyóiratban bemutatott tanulmány vezető szerzője, Hamanisi Junzo.

A három évig tartó második fázisú klinikai vizsgálat során a szakemberek platinarezisztens petefészekrákban szenvedő 20 pácienst kezeltek nivolumabbal. A résztvevők kéthetente kapták infúzióban egy éven át, vagy betegségük előrehaladtáig - írta a Medicalxpress című egészségügyi portál.

A páciensek többsége be tudta fejezni a klinikai tesztet, átlagosan 20 hónapos túlélési aránnyal. Összehasonlítva a nivolumabra összpontosító korábbi tanulmányokkal, a mostani vizsgálat sokkal gyorsabban jelentkező antitumorhatást mutatott.

Ez volt az első alkalom, hogy sikerült demonstrálni a nivolumab biztonságosságát és hatékonyságát az egyéb kezelésekre nem reagáló petefészekrákos pácienseknél. A petefészekrák világszerte a hetedik leggyakoribb daganattípus a nők körében, és a betegség gyakran egészen addig diagnosztizálatlan marad, a míg át nem terjed a test más részeire. A páciensek több mint 70 százaléka visszaesik, és ha a kiújuló daganat ellenállóvá válik a kemoterápiával szemben, akkor a betegséget rendkívül nehéz kezelni. 

Irak-front: A törökök nagy győzelme Mezopotámiában

Publikálás dátuma
2015.12.03. 09:00

A környékre kiküldött katonák százszámra zsákmányoltak tevéket az ellenségtől. Az ellenség elsietett visszavonulása alkalmával több munícióskocsit a Tigrisbe dobott.

Csapataink az ellenséget erőteljesen üldözik, hogy az angolok iraki vereségét teljessé tegyék. Megállapítottuk, hogy csak a november 23-tól- 26-ig tartó harcokban az ellenséges veszteségek az 5000-et meghaladták. Azonkívül nagyszámú ellenséges tiszt és katona hagyta el csapattestét, hogy a környéken elrejtőzzék. Az ellenség egyetlen napon hajók útján mintegy 2000 sebesültet szállított el. Sir Komej nevű politikai ügynök az angol főhadiszállásról is a sebesültek között van.

Minthogy az ellenség visszavonulásában még az általa nagyon megerősített Azizieben sem tudott állomást tartani, utóvédeinek és monitorainak védelme alatt az említett helységtől 15 kilométernyire délkeletre ellenállást akart tanúsítani, de mi egy november 30-ról december 1-re virradt éjszaka történt megrohanással arra kényszerítettük, hogy visszavonuljon Kutulainara irányában, Bagdadtól délre, 170 ki-lométernyire. Azizie városában és környékén élelemmel, munícióval és különböző katonai fölszerelésekkel telt raktárakat találtunk. A környékre kiküldött katonáink százszámra zsákmányoltak tevéket az ellenségtől.

Az a tény, hogy az ellenség a hátrahagyott tárgyaknak csak kis részét tudta fölgyújtani, és hogy a tisztek tulajdonát alkotó értékek és technikai fölszerelések nagyrészét nem tudta magával vinni, bizonyítja az ellenség vereségének nagyságát. Ezenkívül 5 monitort, egy nagy vasdereglyét telve élelemmel és munícióval és egy másik hajót zsákmányoltunk. Megállapítottuk, hogy az ellenség elsietett visszavonulása alkalmával több munícióskocsit a Tigrisbe dobott.

Kudarcuk eltitkolása érdekében az angolok tudatták a bennszülöttekkel, hogy velünk fegyverszünetet kötöttek. Csapataink által való üldözésük azonban ezt a kibúvót hamarosan megcáfolta. Az ellenségtől elvett 4 röpülőgép közül hármat újra használhatóvá tettünk és az ellenség ellen alkalmazzuk.

Népszava 1915. december 3.