Előfizetés

Párizsi terror - Újabb fejlemények a merénylők hollétéről

Németországban tartózkodhatnak vagy tartózkodhattak a párizsi merényletekkel összefüggésben keresett feltételezett terroristák - jelentette szerdán a Spiegel Online német hírportál.

A portál nem nyilvános rendőrségi dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a francia, a belga, a holland és a német hatóságok jelenleg hét feltételezett terroristát keresnek a Párizsban november 13-án végrehajtott támadások miatt, és a német hatóságok olyan jeleket vizsgálnak, amelyek arra utalnak, hogy mind a heten Németországban lehetnek, vagy lehettek.

A Spiegel Online szerint az egyik név szerint nem ismert gyanúsítottat két nappal a támadások után látták az A4-es autópálya egy pihenőjében az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Frechennél. Az illetőt a pihenőn üzemelő biztonsági kamerák felvételein is látni. Egy lopott belga rendszámmal felszerelt sötétkék BMW-vel utazott Köln felé.

A Spiegel Online és a Spiegel-csoporthoz tartozó a Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a merényletek fő szervezőjeként számon tartott belga Abdelhamid Abaaoud az utóbbi években többször járt a radikális iszlamizmus legerősebb németországi irányzata, a szalafizmus német fellegvárának számító Észak-Rajna-Vesztfália legnépesebb városa, Köln térségében, és 2014 tavaszán szoros kapcsolatokat ápolt a Kölntől nem messze fekvő Dinslaken iszlamistáival az a szíriai dzsihadista csoport, amelynek tagja volt.

Abdelhamid Abaaoud meghalt a Párizs melletti Saint-Denisben november 18-án végrehajtott rajtaütésben. Halála révén az első számú gyanúsított a magát Yassine Baghlinak is nevező belga Salah Abdeslam, akiről az a legutóbbi biztos adat a nemzetközi letartóztatási parancs szerint, hogy egy szintén szökésben levő társával, Mohamed A-val egy bérelt autóval elhagyta Belgiumot Németország, Franciaország vagy Luxemburg felé - írta a Spiegel Online. (A belga hatóságok hivatalos közlése szerint Abdeslam útitársának neve Mohamed Abrini.)

Körözik továbbá a francia állampolgárságú, 26 éves Charaffe E.-M.-et és a 28 éves, szintén francia Samir B.-t. Ők a hatóságok szerint egy újabb támadássorozatot terveztek Párizsban. Az utóbbi gyanúsított a Spiegel Online értesülése szerint néhány éve elutazott Szíriába a Bataclan koncertterembe behatoló terrorista kommandó egyik tagjával, Samy Amimourral. A francia hatóságok akkor elveszítették szem elől Samir B.-t - írta a hírportál.

A 130 halálos áldozatot követelő merényletsorozattal összefüggésben keresik még az 53 éves belga Jamal I.-t és a 32 éves francia Franzose Baptiste B.-t - írta a Spiegel Online.

Kinevezték az új alkotmánybírákat a parlamentben

Öt új alkotmánybírót választott szerda este a lengyel parlament alsóháza, amelyben az októberi választások nyomán a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) rendelkezik abszolút többséggel. Az alkotmánybíróság összetételének részleges megváltoztatását eredményező szavazást heves politikai vita kísérte, az ellenzék törvényellenes választásról beszélt. 

A PiS jelöltjeiként megválasztott bírák mellett a kormányzó párt képviselőin kívül az alkotmánybíróság megszüntetését követelő Kukiz´15 mozgalom egyes tagjai, illetve két független képviselő szavazott. Az ellenzéki pártok, köztük a fő ellenzéki erőt jelentő jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nem indítottak saját jelöltet, azzal érvelve, hogy ezzel a szerintük törvényellenes megválasztást legitimizálnák. A 15 tagú lengyel alkotmánybíróságnak a szerdai szavazás után a PiS öt jelöltje mellett tíz, a PO kormányzása idején megválasztott bírája lesz. Az új alkotmánybírákat még a lengyel elnöknek kell beiktatnia.

Otthonra talált a halott szír kisfiú családja

Publikálás dátuma
2015.12.02. 20:37
Alan Kurdi fényképe irányította a figyelmet a menekültáradat keltette humanitárius katasztrófára. FOTÓ: Chris Hopkins/Getty Ima
Menedékjogot kapott Kanadában Alan Kurdinak, annak a hároméves szíriai kurd kisfiúnak hét családtagja, akinek holttestét a török partokon vetette ki a tenger szeptember elején azt követően, hogy a polgárháború ellen egy gumicsónakon menekülve testvérével és édesanyjával együtt az Égei-tengerbe fulladt - írta a The Washington Post keddi számában. 

A kisfiú szüleivel és testvérével a törökországi Bodrum partjairól indulva a görög Kósz szigetre akart eljutni, a lélekvesztő azonban viharba került, felborult. A katasztrófát csupán a családfő élte túl. Egy török fotóriporter által a kisfiú partra vetett holttestéről készült fotó bejárta a nemzetközi sajtót, ráirányítva a figyelmet a szíriai polgárháború nyomán megindult menekültáradat keltette humanitárius katasztrófára, és különösen a szíriai menekültek helyzetére. 

A szíriai Kobane városából származó család rokonsága - köztük Alan Kurdi nagynénje, Tima - húsz éve Kanadában él, és a kisfiú apja korábban már benyújtott egy menedékkérelmet a kanadai hatóságokhoz, amelyet azonban az akkori kanadai kormány illetékesei elutasítottak. Abdullah azonban nem adta fel, a nyár végén ismét útnak indult, az az út azonban tragédiával végződött. 

A közelmúltban hivatalba lépett, Justin Trudeau vezette új kanadai kormány nemrégiben úgy döntött, hogy áttekinti és felgyorsítja a kanadai menedékjogért folyamodó mintegy tízezer szíriai menekült kérelmének elbírálását. Így került sor Abdullah rokonsága ügyének felülvizsgálatára, majd kérelmük elfogadására is. 

A szerencsétlenül járt kisfiú apjának hét családtagja - bátyja és felesége, valamint azok öt gyermeke - kapott így menedékjogot Kanadában. Az amerikai lap értesülése szerint a hatóságok már megkezdték a honosítás technikai részleteivel kapcsolatos különböző hivatalos eljárásokat.

Az apa, Abdullah úgy döntött, hogy a tragédia után nem kíván Kanadába költözni, hanem hazaszállíttatja elhunyt családtagjait, eltemeti őket, és a közelükben telepszik le. A The Washington Post értesülése szerint az iraki Kurdisztán fővárosába, Erbilbe költözött, ahol a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy kisfia nevét viselő alapítványt hoznak létre a szíriai menekültek megsegítésére.