Előfizetés

Mercedes: rezeg a léc a pilótáknál

ZS.J.K.
Publikálás dátuma
2015.12.03. 06:56
Lewis Hamilton FOTÓ: EUROPRESS
Elege lett a Forma-1-es Mercedes csapatfőnökének, Toto Wolffnak abból, hogy egyre rosszabb viszony alakul ki az istálló két pilótája, Nico Rosberg és Lewis Hamilton között. Az elmúlt két szezonban a brit versenyző szerezte meg a vb-címet, csapattársa nehezen fogadta az "örök második" szerepkörét.

Másfelől Hamilton akkor is elégedetlenkedett, ha már eldőlt a javára a vb, és úgy nyert futamot Rosberg. "Sokszor szenvedtünk vasárnaponként egy győztes futam után amiatt, hogy a másik versenyző maga alatt volt" – kezdte a Motorsportnak nyilatkozva Wolff. – Három évvel ezelőtt szándékosan törekedtünk arra, hogy két egyenlő képességű versenyzőnk legyen, akik az egymás elleni csatájukkal is előreviszik az istállót. Rájöttünk azonban, hogy a jó hangulat is fontos. A csapat legnagyobb gyengesége a két pilóta közötti haragos viszony."

Hamilton szerződését nemrég írták alá a 2018-as szezon végéig, míg Rosberg kontraktusa 2016-ig szól, de a csapatnak opciós joga van az egy évvel történő meghosszabbításra. A Mercedes ászai gyakran felülírták vagy megkérdőjelezték a csapat utasításait, múlt hétvégén például a brit sztár először nem akart a futam utolsó etapjára lágy gumikat felrakatni, hanem szuperlágyakat szeretett volna, hogy legyen esélye utolérni az élen haladó csapattársát.

"Ha valamelyik versenyzőnk nincs összhangban a közös megegyezésünkkel, a csapatszellemmel és -filozófiával, talán fontolóra vesszük, hogy változtassunk a versenyzőfelállásunkon” – vetítette előre a 43 éves csapatfőnök, majd hozzátette, fontos, hogy tehetséges és gyors versenyzők üljenek az autóikban, de ezzel együtt kedves emberekkel szeretnének együtt dolgozni.

Kínozták a müncheni vérengzés áldozatait

Évtizedek után a világ elé tárták az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók özvegyei, hogy a palesztin terroristák brutálisan megkínozták férjeiket - jelentette az izraeli média a The New York Times című amerikai lapban megjelentekre hivatkozva. 

A kínzások következtében törött csontokat találtak a meggyilkolt izraeli sportolók testében, és egyiküket, a támadás kezdetén ellenük harcba szálló Joszef Romano súlyemelőt kilenc megkötözött izraeli sportoló szeme láttára kasztrálta is a nyolc támadó, akik a Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik szárnyához tartoztak - közölték az özvegyek az amerikai lappal.

A német hatóságok húsz évig tagadták, hogy léteznének olyan dokumentumok, melyek megvilágítják a sporttörténelem egyik legvéresebb tragédiájának számító terrorakció áldozatainak sorsát, de 1992-ben végül átadták az erről készített több száz oldalnyi jegyzőkönyvet és a fényképeket a bizonyítékokat akkor már két évtizede kérő özvegyeknek. A tizenegy túszul ejtett sportolóból ketten már az olimpiai faluban belehaltak sebesüléseikbe, a többiek a félresikerült mentési kísérletben vesztették életüket egy Münchenhez közeli repülőtéren.

A történtekről értesülve és a képeket látva az áldozatok özvegyei 1992-ben úgy döntöttek, hogy soha többé nem beszélnek erről, de Ilana Romano és Ankie Spitzer - két meggyilkolt túsz özvegye - végül megtörte a hallgatást, és a dokumentumokat és a fényképeket bemutatva ismertette a történteket a The New York Timesszal. Az amerikai lap annyira rettenetesnek találta a fényképeket, hogy eltekintett közlésüktől. Az özvegyek azt is elmondták, hogy jövő év elején bemutatnak egy dokumentumfilmet, amely a családtagoknak a szeretteik méltó emlékéért folytatott harcáról szól.

Reformokat követelnek a FIFA szponzorai

Publikálás dátuma
2015.12.03. 06:54
Elég volt Blatterből? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PHILIPP SCHMIDLI
Átfogó reformokat követelnek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) a szervezet szponzorai. Az Adidas, a McDonalds, a Coca Cola, a Visa és a Budweiser sör gyártója, az Anheuser-Busch által közösen megfogalmazott levél azt is tartalmazza, hogy a reformokat független szervnek kell felügyelnie.

A szponzorok úgy vélik, csak gyökeres fordulat révén állítható helyre a szövetség szavahihetősége. „Ismételten hangsúlyozzuk, fogadják el az elengedhetetlen reformokat, ültessék át a gyakorlatba ezeket az intézkedéseket, s járuljanak hozzá ahhoz, hogy független testület felügyelje a folyamatot” – hangzott a levél. A szponzorok „transzparenciát”, az „emberi jogot tiszteletben tartását”, „hiteles vezetést” is követelnek a FIFA-tól.

A nemzetközi szövetség egy szóvivője megerősítette a levél létezését, egyúttal előzékenyen kijelentette, hogy a szponzorok „fontos szerepet játszanak” a reformok véghezvitelében. Mint fogalmazott, „összeköt bennünket a labdarúgás szeretete, s együtt kívánunk működni velük”. A FIFA történetének legsúlyosabb válságába került. Jövő év februárjában tartanak tisztújító kongresszust a szövetségnél, s végérvényesen távozik a jelenlegi elnök, Sepp Blatter. Mind őt, mind Michel Platinit, az UEFA elnökét felfüggesztették, s a FIFA etikai bizottsága kemény szankciókat helyezett kilátásba ellenük, Platinit élete végéig eltiltanák a sporttevékenységtől.