Nő a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon

Publikálás dátuma
2015.12.01. 17:46

December 1-je az AIDS világnapja. Az elmúlt egy év egyik legfontosabb tanulsága, hogy a politikai akarat hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását – áll a Társaság a Szabadságjogokért közleményében.

2014-ben 271 új HIV/AIDS beteget diagnosztizáltak Magyarországon, ami 13 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. A régiós trendeknek megfelelően 2005 óta megkétszereződött a HIV diagnózisok száma Magyarországon. A Magyarországra is érvényes tudományos becslések alapján azt tudjuk, hogy sokan nincsenek tisztában a HIV-státuszukkal. A tesztelés javítása azért is kiemelt célja valamennyi HIV/AIDS témában aktív szervezetnek, mert ténykérdés, hogy ma már a HIV egy krónikus, de jól kezelhető betegség. Megfelelő tudással és eszközökkel felvértezve a HIV-vel élő ember teljes és hosszú életet élhet. Ezért is súlyos probléma a csak már AIDS stádiumban kiszűrtek magas száma. Bár az Európai Unióban csökkenő a trend, pár országban, köztük Magyarországon nő az AIDS stádiumban kiszűrtek száma: 2014-ben kétszer annyian haltak meg AIDS következtében, mint az előző évben.

A szűrés és a megelőzés nehézségei a már említett problémákkal, a politikai akarat hiányával és a még mindig erőteljes stigmával magyarázhatóak. A politikai akaratot jól jelzi, hogy a HIV/AIDS-szel foglalkozó munkacsoportot mindössze évente egyszer hívják össze, a 2011-ben lejárt stratégia helyébe pedig nem lépett új. Részben a TASZ sikere is az, hogy már Budapesten kívül is három helyen működnek speciálisan HIV-vel összefüggő kezelést nyújtó úgynevezett gondozó központok. Önmagában azonban ez csak fél siker, a következő feladat, hogy ezeket a központokat valóban használják az érintettek. A kihasználatlanságban pedig biztosan nagy szerepe van a megbélyegzéstől való félelemnek.

Szerző

Szijjártó nem hívja haza katonáit Afganisztánból

Publikálás dátuma
2015.12.01. 17:39
Korábbi felvétel. FOTÓ: Molnár Ádám
Magyarország fenntartja eddigi támogatását Afganisztán stabilitása érdekében, ezért nem hívja haza katonáit, és a következő két évben is feltétlenül hozzájárul évi 500 ezer dollárral a NATO afganisztáni missziójának kiadásaihoz - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminiszterei kedden kezdődött brüsszeli értekezletének nyitó napján.

Minél stabilabb Afganisztán, annál kevesebb bevándorló indul el onnan Európa felé - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Szintén kitért arra, hogy Magyarország a jövő évben is megad minden eddigi támogatást a NATO afganisztáni missziójának az ország stabilitása, illetve a migrációs hullám megakadályozása érdekében.

Szerző

Kéményseprőkről döntött a Ház

Publikálás dátuma
2015.12.01. 17:16
FOTÓ: Népszava
A kéményseprő-ipari tevékenység újraszabályozásáról döntött kedden az Országgyűlés.

A Pintér Sándor belügyminiszter által kezdeményezett jogszabály-módosítás szerint az önkormányzatok a törvény hatályba lépésétől számított huszonegy napon belül dönthetnek, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésük alapján, annak lejártáig biztosítják a szolgáltatást, vagy 2016. július 1-től felmondják azt, a tevékenységet pedig a kormány által kijelölt szerv, szolgáltató látja el. A helyhatóság a hatályos közszolgáltatási szerződést nem hosszabbíthatja meg és nem köthet helyette újat.

A szabályozás rögzíti azt is, hogy magánszemély tulajdonában lévő ingatlan esetében a szolgáltató az előzetes írásbeli értesítése szerinti első és második időpontban térítésmentesen végzi feladatait, a harmadik időpontban viszont a közszolgáltatási díj harminc százalékát meg kell fizetnie az ügyfélnek kiszállási díjként. Nem természetes személy esetében díjköteles a közszolgáltatás. A díjakat a településüzemeltetésért, kéményseprő-ipari tevékenységért felelős miniszter rendeletben állapítja meg. A módosítások 2016. július 1-jétől hatályosak. A módosításokat 112 igen, 39 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Az Országgyűlés döntéseit ide kattintva találhatja!

Szerző