Terrortámadást hiúsítottak meg Székelyföldön

Házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek - jelentette be kedden a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT). 

A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka, és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe. A DIICOT szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet. 

"Az ügyben fennáll annak az alapos gyanúja, hogy (.) B.I.A. vádlott, a HVIM romániai szárnyának az oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani" - áll az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi "a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista" céljait képviselte, és "Nagy-Magyarország visszaállítására" készült, "e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával" is számolt.

A HVIM hétfőn késő este közölte, hogy a kézdivásárhelyi szervezete elnökénél reggeltől késő estig házkutatást tartottak, melynek végén az illetőt Bukarestbe szállították. A szervezet közleménye szerint a házkutatás során a hatóságok olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek törvényesen lehettek a vizsgált személynél. Azt is hozzátette, hogy az érintett személy magyar állampolgársággal is rendelkezik, ezért konzulátusi segítséget kérnek. 

A Székelyhon portál a HVIM-es forrásból származó információként közölte, hogy a szervezet kézdivásárhelyi elnökénél "airsoft köridőmérő szirénát, airsoft optikai segédeszközt, szilveszteri petárdát és születésnapi tortára helyezhető csillagszórót" foglaltak le a hatóságok.

Az RMDSZ elítéli a merényletkísérletet
 "Az RMDSZ elítél minden erőszakos cselekedetet, és elhatárolódik minden olyan szélsőséges megnyilvánulástól, ami feszültséget kelt a közösségek között. Ebben az országban a békés együttélés, a tolerancia és az egymás iránti tisztelet vihet előre a fejlődés, a jövőépítés útján" - idézte Kelemen Hunort a szövetség közleménye.
Az RMDSZ elnöke hozzátette, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindig a parlamentáris demokrácia eszközrendszerét, a politikai párbeszédet tartotta és tartja az egyetlen törvényes és járható útnak. Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a hatóságok korrekt módon végzik a munkájukat, ugyanakkor nyugalomra és higgadtságra intett minden közszereplőt. 

 

Szerző
Frissítve: 2015.12.01. 18:42

"Orbán-betegségről" ír a külföldi sajtó

Publikálás dátuma
2015.12.01. 16:37
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Spiegel Online német hírportál az európai migrációs válságban követett magyar kormánypolitikáról közölt elemzést.

Keno Verseck Magyarország nacionalista kurzusa: az Orbán-betegség című írásában úgy vélte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "félelmet gerjeszt" a menekültekkel szemben, "rágalmazza a liberális blabla-Európát" és nagy "esélyt szimatol" a jelenlegi válságban, hiszen "modelljét" jól fogadják Délkelet-Európában.

A szerző kifejtette, hogy a kormányfő az utóbbi években "radikálisan átalakította" Magyarországot, most pedig "Európa és
az EU" következik; úgy vélte, Európának meg kell őriznie etnikai-kulturális összetételét, és ezért a határok lezárásával le kell állítani a bevándorlást. Orbán már régóta "meggyőződéses euroszkeptikus", de "Európa-ellenes beszédeinek eddig túlnyomórészt belpolitikai funkciói voltak", ezúttal viszont hosszú távú programként fogja fel "a liberális Európa ellen intézett hadüzenetét". Ezt igen komolyan veszi, ezt jelzi legutóbbi rádióinterjúja is, amelyben a terrorveszélyre hivatkozva kevesebb uniós és több nemzetállami megoldást sürgetett, és úgy vélte, hogy módosítani kell az uniós szerződéseket - írta a Spiegel Online szerzője.

Egyebek között hozzátette, hogy egyelőre nem indult Orbán Viktor iránymutatását követő közös kelet-európai kezdeményezés az EU reformjára, de a menekültválság és különösen a párizsi merényletek révén a Baltikumtól Bulgáriáig egyre inkább terjed az kételkedés Európával szemben, és vezető kelet-európai politikusok növekvő csodálattal nyilatkoznak "Orbánról és az EU-hoz intézett hadüzenetéről". 

Szerző

Robbanótestre bukkanhattak a XI. kerületben

Elszállítják és egy közeli kijelölt helyen semmisítik meg azt a robbanótestet, amelyet a főváros XI. kerületében egy társasház udvarán találtak kedd délután - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda elmondta: a Köbölkút utcában kerti munka közben került elő a robbanótest. A tűzszerészek egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátot azonosítottak. A háromemeletes társasházat korábban kiürítették, de a lakók már visszatérhettek otthonukba - tette hozzá a kommunikációs tiszt.

Szerző
Frissítve: 2015.12.01. 17:32