Fury, a boksz fura figurája

Publikálás dátuma
2015.12.01. 06:54
Fury képes a váratlan húzásokra, a boksz mellett például szívesen énekel FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LARS BARON BONGARTS
Az év egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta a sportéletben Tyson Fury, aki Vlagyimir Klicskótól szombaton elorozta egyesített nehézsúlyú világbajnoki címét. Bár az ukrán azonnal revánsot követelt, nem lesz könnyű dolga visszakerülnie a trónra, hiszen hórihorgas, 206 centiméter magas szigetországi vetélytársa 12 évvel fiatalabb nála, óriási jövőt jósolnak neki.

Profi bokszolónak lenni nem csak azt jelenti, hogy állni kell az ellenfelek ütéseit, vagy kíméletlenül ki kell ütni a másik versenyzőt. A szórakoztatás csínját-bínját is el kell sajátítani. A sajátos megnyilatkozásaitól ismert Floyd Mayweather, a világ alighanem legjobb bokszolója talán ebben is verhetetlen, de azért az újdonsült nehézsúlyú bajnok, Tyson Fury is kezd felzárkózni mögé. Egy ízben Klicskónak énekelt, amiben azt ígérte az ukránnak, hogy minden övétől megfosztja. Egy másik alkalommal Batman-ruhában jelent meg, szombati győzelme után pedig ismét dalra fakadt, méghozzá a ringben.

Feleségének adott szerenádot, aki harmadik gyermekükkel van áldott állapotban. A produkció után azért reméljük, hogy Fury marad az ökölvívásnál, s nem dédelget énekesi ambíciókat. Fury magát nemes egyszerűséggel „Cigányok Királyának” nevezi. Kelta cigány család tagja, s előszeretettel hivatkozik származására (a kelta cigányok etnikai rokonságban nincsenek a közép-európai romákkal). Más nagyokhoz hasonlóan Fury sem szűkölködik önbizalomban. Úgy véli, ha meglesz a visszavágó Klicsko ellen, a Wembleyben kéne megrendezni a jövő nyáron esedékes rangadót, mert „azt is simán megtöltjük majd”. Fury közlése szerint „egy kis aggyal” volt jobb az ukránnál, bármit jelentsen is ez.

Klicskóval szemben tehát szívesen kiállna, de honfitársa, David Haye ellen sosem lesz hajlandó erre, mert a brit kiválóság 2013-ban és 2014-ben is lemondta a vele szembeni csatát. „Inkább leadom az övet” – fogalmazott az újdonsült világbajnok. Haye persze nem is késlekedett a válasszal. Szerinte Fury nem mer kiállni ellene, mert olyan stílusa van, amellyel pillanatok alatt kiütné őt.

Fury Manchesterben született 1988-ban, ír bevándorlók gyermekeként. Családjában már régi hagyományai vannak az ökölvívásnak, apja is e sportágnak hódolt, méghozzá profi szinten. Tyson Fury unokatestvére, pedig a nagyközépsúlyú WBO-cím bajnoka, Andy Lee, de unokatestvére a nehézsúlyú bokszoló, Hughie Fury is. Hogy milyen fontos szerepet tölt be a család életében a sportág, mi sem bizonyítja jobban, hogy azért kapta a Tyson keresztnevet, mert apja annyira csodálta Mike Tysont. Ezzel lényegében eleve elrendelték sorsát: a család férfitagjaihoz híven nem is választhatott más pályát magának, mint az ökölvívást.

Fury amatőrként Írországot és Nagy-Britanniát is képviselte. Nemzetközi versenyeken háromszor ír színekben versenyzett. Kezdetben a belfasti, észak-írországi Belfast egyik klubjában bontogatta szárnyait, később pedig egy ír egyesülethez került. 2007-ben az ír válogatottban is szerepelt, bár a nemzeti csapat 12-6-ra kikapott, Fury mindkét meccsét megnyerte. Sőt, később az Egyesült Államok ellen is pályára léptek a válogatottal, s Fury KO-val aratott diadalt. 2006-ban bronzérmet szerzett az ifjúsági világbajnokságon. Ugyanebben az évben részt vett az angol felnőtt bajnokságon, de érem nélkül zárt.

2007-ben angol színekben nyerte meg a junior Európa-bajnokságot. A világranglistán a korosztályban a harmadik volt az orosz Maxim Babanyin és honfitársa, Andrej Volkov mögött. Fury azt remélte, hogy brit színekben versenyezhet majd a 2008-as pekingi olimpián, de a vezetés David Price nevezése mellett döntött. Bosszúból még ebben az évben megnyerte az angol bajnokságot. Ezután megkezdte profi pályafutását. Első meccsét épp egy magyar öklöző, Gyöngyösi Béla ellen nyerte meg. 2008. december 6-án. 2011. július 23-án roppant nehéz feladat előtt állt, hiszen az addig a nehézsúlyban vereség nélkül álló Dereck Chisora ellen kellett kiállnia. A brit profit azonban remek teljesítménnyel megverte: a bírák egyhangúan Furyt látták jobbnak.

2012. december 1-jén ismét nehéz megmérettetés várt a tehetséges brit öklözőre, hiszen a WBC nehézsúlyú övére pályázó amerikai bokszoló, Kevin Johnson ellen kellett ringbe szállnia. Johnson időközben már visszavonult, de erejét jól mutatja, hogy pályafutása során 37 meccséből 29-szer nyert, ebből 14-et KO-val. (Kettejük meccséig 28 győzelmet aratott, s csak kétszer kapott ki). Fury azonban ismételten egyhangú bírói döntéssel kerekedett ellenfele fölé.

Tyson Fury 2013. április 20-án debütált az Egyesült Államokban, a Madison Square Gardenben. A kiváló cirkálósúlyú bunyóssal, Steve Cunninghammel kellett megmérkőznie, aki 25 győzelmet és 5 vereséget tudhatott maga mögött. A meccs azért volt jelentős, mert a győztes második helyre kerülhetett az IBF ranglistáján, ezzel nagy lépést tehetett afelé, hogy egyszer majd Vlagyimir Klicsko kihívója legyen. Nem kezdődött jól a csata Fury szempontjából, mert a második menetben padlóra küldte Cunningham, de hamar felpattant, s a hetedik menetben kiütötte riválisát. Ezzel Fury 2. lett az IBF, 7. a Boxrec, 6. a WBC, 5. a WBO ranglistáján.

Fury következő ellenfele honfitársa, David Haye lett volna, aki szintén elképesztően erős öklöző. (Eddigi profi pályája során a 28-ból 26-szor nyert, 24-szer KO-val). Haye azonban kétszer, 2013-ban, majd 2014 elején is visszalépett, mert a pályafutását is fenyegető vállsérülést szenvedett. Fury szerint Haye valójában a komoly prémiumtól akarta megfosztani. 2014. november 29-én ismét Chisora volt Fury ellenfele, s ezúttal is az ő karját emelték a magasba az ökölcsata után.

2015 júliusában megerősítették, hogy Fury megmérkőzhet Vlagyimir Klicskóval a WBA, IBF, WBO és IBO egyesített nehézsúlyú címért. Eredetileg 2015. október 24-án rendezték volna a nagy meccset, de az ukrán legenda sérülése miatt november 28-ra halasztották. A többit ismerjük, Fury rácáfolva a papírformára, 12 menet után egyhangú pontozással nyerte a düsseldorfi csatát. A brit óriás szédületes mérleget mondhat magáénak: mind a 25 találkozóját megnyerte profiként, ráadásul még sok éve lehet a sportágban. A show-nak folytatódnia kell, s biztosak lehetünk abban: még sok felvonást tartogat számunkra.

Szerző

Kapás: nem tartunk terrorveszélytől

Publikálás dátuma
2015.12.01. 06:53
Kapás Boglárka betegséggel küszködött a felkészülés alatt, ám azóta meggyógyult, s készen áll, hogy 2010 után ismét érmet szerez
Újabb jelentős megmérettetés előtt állnak a magyar úszók. Szerdától kezdetét veszi a netanyai rövidpályás Európa-bajnokság. Aggodalomra adhat okot, a biztonsági helyzet, s az, hogy Izraelben egyre gyakoribbak a késeléses merényletek, ám – amint lapunknak Kapás Boglárka a helyszínről elmondta – a magyar sportolók remek légkörben készülhetnek a versenyekre. Az Eb-győztes és világbajnoki bronzérmes úszóhölgy céljairól is szót ejtett. Mint mondta: 800 méter gyorson szeretne dobogóra állni.

- Az utóbbi hetekben több terrortámadás történt. Izraelből késes merényletekről érkeznek hírek. Az országban milyen a légkör? A sportolók mennyire tartanak a terrorveszélytől?

- Úgy vettem észre, a csapatból senki nem tart terrorveszélytől, ami azért is jó, mert nem feszült a légkör.

- Az lehetett olvasni, hogy a buszúttól tartott. Nem került veszélyes helyzetbe?

- Igazából csak azért ódzkodtam kicsit az utazástól, mert Magyarországon előtte sokat beszeltünk az izraeli viszonyokról, így bennem maradt egy kis felelem, de szerencsére épségben megérkeztünk.

- Milyen biztonsági intézkedésekkel próbálják megvédeni a sportolókat?

- A verseny meg nem kezdődött el, de szerdától biztosan több biztonsági intézkedés lesz, mint most. Már kaptunk akkreditációs kártyát, ezt mindig ellenőrzik, mielőtt bemennénk az uszodába. Ám a sportolók más bejáraton közelíthetik meg a létesítményt, mint a nézők, nem hinném, hogy bármiféle atrocitástól kell majd tartanunk. Ráadásul a Wingate Intézet uszodája katonai terület, úgy gondolom, ott nem fenyeget minket veszély.

- Térjünk át örömtelibb témára, hiszen éremesélyesként csobban medencébe a rövidpályás Európa-bajnokságon. Hogyan sikerült a felkészülése?

- Sajnos most sem ment teljesen zökkenőmentesen. Két hétig küszködtem megfázással. Szerencsére már teljesen meggyógyultam, és azóta teljes értékű munkát tudtam végezni.

- A nyitónapon már rajthoz áll, ráadásul a főszámában, 800 méter gyorson. Előny vagy hátrány, hogy a legerősebb távján kezd?

- Szerencsére a főszámban másnap rendezik a döntőt, így mindegy, hogy 800 méter gyorson debütálok a kontinensviadalon, a lényeg: kerüljek be a legjobb nyolc közé. A fináléban pedig remek időt szeretnék úszni.

- A kazanyi világbajnokságon hatodik lett. Most a dobogón végezne?

- Egyértelműen. Úgy gondolom, ez reális cél, hiszen a nevezési listán harmadik vagyok.

- Nyolcszázon kívül kétszáz és négyszáz méter gyorson áll még rajthoz. Ezeken a távokon mi a cél?

- Négyszázon a döntőbe kerülés a célom, és ott minél jobb teljesítményt nyújtani. Valószínűleg a fináléba jutásra 200 gyorson nem lesz esélyem, így ezen a távon már délelőtt, az előfutamok során jó eredményt szeretnek úszni.

- Szerdán, csütörtökön, szombaton és vasárnap is medencébe száll. Ilyen feszített program mellett lesz ideje megnézni a többieket?

- Ahogy minden versenyen, most is, ha időm engedi, a helyszínen buzdítom majd csapattársaimat. De ha nem is láthatom őket, ahogy úsznak, akkor is lélekben velük leszek, és szurkolok nekik!

Kapás Boglárka programja
Szerda
800 méter gyors (előfutam)
Csütörtök
800 méter gyors (döntő)
Szombat
200 méter gyors (előfutam és döntő)
Vasárnap
400 méter gyors (előfutam és döntő)Szerző

Eltemették Várhidi Pált - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.11.30. 17:36
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Hétfő délután a Megyeri úti temetőben szerettei, barátai és a szurkolók elbúcsúztatták Várhidi Pált, az Újpest legendás labdarúgóját, aki november 12-én, életének 85. évében hunyt el.

A római katolikus egyház szertartása szerinti búcsúztatást megelőzően Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere beszédében kiemelte: Várhidi Pálnak sikerült az, ami csak keveseknek - már életében legenda lett.

"Bajnok volt és bajnokokat nevelt. Csapatember volt és csapatot épített. Legenda lett, mert nemcsak tehetsége vitte előre, hanem a szíve és lelke is. Ezért nem pusztán csak felvillanó, majd lehanyatló sztár lett, amiből ma szó szerint annyi van, mint égen a csillag, hanem az életünk része, a történelmünk halhatatlan alakja" - idézi a polgármester szavait a IV. kerületi önkormányzat honlapja.

A városvezető kiemelte, Várhidi Pál ahhoz a labdarúgó-nemzedékhez tartozott, amely világszínvonalat képviselt, így korának bármely nemzetközi klubcsapatában vagy válogatottjában megállta volna a helyét játékosként és edzőként egyaránt.

"Ha a Várhidi Pál nevet hallom, nekem két szó jut eszembe: Újpest és bajnok" - mondta Wintermantel Zsolt.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az egykori védő játékosként kizárólag a lila-fehéreket erősítette, 1949 és 1965 között játszott a Megyeri úton. A tízszeres válogatott Várhidi a cserepadon ült az Aranycsapat legendás londoni 6-3-as győzelme alkalmával, illetve tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes válogatott keretének - a vb-n nem lépett pályára -, az 1960-as római olimpián pedig bronzérmet szerzett a nemzeti együttessel.

Vezetőedzőként 1973 és 1980 között négy bajnoki címet szerzett az Újpesti Dózsával.

Szerző
Frissítve: 2015.11.30. 21:22