Előfizetés

Kapás: nem tartunk terrorveszélytől

Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2015.12.01. 06:53
Kapás Boglárka betegséggel küszködött a felkészülés alatt, ám azóta meggyógyult, s készen áll, hogy 2010 után ismét érmet szerez
Újabb jelentős megmérettetés előtt állnak a magyar úszók. Szerdától kezdetét veszi a netanyai rövidpályás Európa-bajnokság. Aggodalomra adhat okot, a biztonsági helyzet, s az, hogy Izraelben egyre gyakoribbak a késeléses merényletek, ám – amint lapunknak Kapás Boglárka a helyszínről elmondta – a magyar sportolók remek légkörben készülhetnek a versenyekre. Az Eb-győztes és világbajnoki bronzérmes úszóhölgy céljairól is szót ejtett. Mint mondta: 800 méter gyorson szeretne dobogóra állni.

- Az utóbbi hetekben több terrortámadás történt. Izraelből késes merényletekről érkeznek hírek. Az országban milyen a légkör? A sportolók mennyire tartanak a terrorveszélytől?

- Úgy vettem észre, a csapatból senki nem tart terrorveszélytől, ami azért is jó, mert nem feszült a légkör.

- Az lehetett olvasni, hogy a buszúttól tartott. Nem került veszélyes helyzetbe?

- Igazából csak azért ódzkodtam kicsit az utazástól, mert Magyarországon előtte sokat beszeltünk az izraeli viszonyokról, így bennem maradt egy kis felelem, de szerencsére épségben megérkeztünk.

- Milyen biztonsági intézkedésekkel próbálják megvédeni a sportolókat?

- A verseny meg nem kezdődött el, de szerdától biztosan több biztonsági intézkedés lesz, mint most. Már kaptunk akkreditációs kártyát, ezt mindig ellenőrzik, mielőtt bemennénk az uszodába. Ám a sportolók más bejáraton közelíthetik meg a létesítményt, mint a nézők, nem hinném, hogy bármiféle atrocitástól kell majd tartanunk. Ráadásul a Wingate Intézet uszodája katonai terület, úgy gondolom, ott nem fenyeget minket veszély.

- Térjünk át örömtelibb témára, hiszen éremesélyesként csobban medencébe a rövidpályás Európa-bajnokságon. Hogyan sikerült a felkészülése?

- Sajnos most sem ment teljesen zökkenőmentesen. Két hétig küszködtem megfázással. Szerencsére már teljesen meggyógyultam, és azóta teljes értékű munkát tudtam végezni.

- A nyitónapon már rajthoz áll, ráadásul a főszámában, 800 méter gyorson. Előny vagy hátrány, hogy a legerősebb távján kezd?

- Szerencsére a főszámban másnap rendezik a döntőt, így mindegy, hogy 800 méter gyorson debütálok a kontinensviadalon, a lényeg: kerüljek be a legjobb nyolc közé. A fináléban pedig remek időt szeretnék úszni.

- A kazanyi világbajnokságon hatodik lett. Most a dobogón végezne?

- Egyértelműen. Úgy gondolom, ez reális cél, hiszen a nevezési listán harmadik vagyok.

- Nyolcszázon kívül kétszáz és négyszáz méter gyorson áll még rajthoz. Ezeken a távokon mi a cél?

- Négyszázon a döntőbe kerülés a célom, és ott minél jobb teljesítményt nyújtani. Valószínűleg a fináléba jutásra 200 gyorson nem lesz esélyem, így ezen a távon már délelőtt, az előfutamok során jó eredményt szeretnek úszni.

- Szerdán, csütörtökön, szombaton és vasárnap is medencébe száll. Ilyen feszített program mellett lesz ideje megnézni a többieket?

- Ahogy minden versenyen, most is, ha időm engedi, a helyszínen buzdítom majd csapattársaimat. De ha nem is láthatom őket, ahogy úsznak, akkor is lélekben velük leszek, és szurkolok nekik!

Kapás Boglárka programja
Szerda
800 méter gyors (előfutam)
Csütörtök
800 méter gyors (döntő)
Szombat
200 méter gyors (előfutam és döntő)
Vasárnap
400 méter gyors (előfutam és döntő)Eltemették Várhidi Pált - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.11.30. 17:36
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Hétfő délután a Megyeri úti temetőben szerettei, barátai és a szurkolók elbúcsúztatták Várhidi Pált, az Újpest legendás labdarúgóját, aki november 12-én, életének 85. évében hunyt el.

A római katolikus egyház szertartása szerinti búcsúztatást megelőzően Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere beszédében kiemelte: Várhidi Pálnak sikerült az, ami csak keveseknek - már életében legenda lett.

"Bajnok volt és bajnokokat nevelt. Csapatember volt és csapatot épített. Legenda lett, mert nemcsak tehetsége vitte előre, hanem a szíve és lelke is. Ezért nem pusztán csak felvillanó, majd lehanyatló sztár lett, amiből ma szó szerint annyi van, mint égen a csillag, hanem az életünk része, a történelmünk halhatatlan alakja" - idézi a polgármester szavait a IV. kerületi önkormányzat honlapja.

A városvezető kiemelte, Várhidi Pál ahhoz a labdarúgó-nemzedékhez tartozott, amely világszínvonalat képviselt, így korának bármely nemzetközi klubcsapatában vagy válogatottjában megállta volna a helyét játékosként és edzőként egyaránt.

"Ha a Várhidi Pál nevet hallom, nekem két szó jut eszembe: Újpest és bajnok" - mondta Wintermantel Zsolt.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az egykori védő játékosként kizárólag a lila-fehéreket erősítette, 1949 és 1965 között játszott a Megyeri úton. A tízszeres válogatott Várhidi a cserepadon ült az Aranycsapat legendás londoni 6-3-as győzelme alkalmával, illetve tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes válogatott keretének - a vb-n nem lépett pályára -, az 1960-as római olimpián pedig bronzérmet szerzett a nemzeti együttessel.

Vezetőedzőként 1973 és 1980 között négy bajnoki címet szerzett az Újpesti Dózsával.

Bevásárolna a Puskás Akadémia

Publikálás dátuma
2015.11.30. 17:17
Fotó: Népszava
A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia nyilvános ajánlatott tett az eszéki labdarúgóklub (NK Osijek) részvényeire - írta a Glas Slavonije című horvát regionális napilap a hétvégén.

Eszék városa, a Városi Bank Rt. - amely csődeljárás alatt áll -, valamint a városi vízellátási vállalat (Vodoopskrba Osijek d.o.o.) bejelentette, hogy meghosszabbítják az eszéki klub részvényeinek nyilvános vételi ajánlat elfogadására nyitva álló határidejét, a kezdőár megjelölése nélkül.

Ezt azzal magyarázták, hogy a potenciális vevőknek idő kell összegyűjteni a szükséges dokumentációt, továbbá az érdeklődők közül néhányan, mielőtt kötelező érvényű ajánlatot tennének, meg szeretnének győződni a horvát első osztályban jelenleg kilencedik labdarúgócsapat tényleges pénzügyi helyzetéről.

A Puskás Akadémia vételi szándéknyilatkozatát Mészáros László és Halmi Tamás írták alá, amelyben kinyilvánították és megerősítették azon szándékukat, hogy megvásárolnák a labdarúgóklub részvényeit, de mint írták: "a tranzakció jogi és pénzügyi összetettsége miatt elengedhetetlen az egyesület átvilágítása", amelyet kötelesek elvégezni, mielőtt kötelező érvényű ajánlatot tennének. A Puskás Akadémia ezért azt kérte az illetékesektől, hogy hosszabbítsák meg a vételi ajánlat elfogadására nyitva álló határidőt.

A Glas Slavonije úgy értesült, a magyar fél már ezen a héten megkezdi az eszéki klub vizsgálatát. "Jó hír az eszéki első osztályú labdarúgóklubnak, hogy komoly vevője akadt, és nem bizonyultak igaznak a hírek, miszerint a határidőt azért tolták ki, mert nincs érdeklődő a klub iránt" - írta a lap.

Az újság arról is beszámolt, hogy korábban is szivárogtak ki információk arról, miszerint magyar stratégiai partner fektetne be az eszéki egyesületbe, de most történt meg először, hogy ezt egy szándéknyilatkozattal is alátámasztották.
Az ajánlatok nyilvános felbontására 2015. december 29-én 12 órakor kerül sor az eszéki városháza nagytermében.