Nincs még magyar kvóta súlyemelésben

Hivatalos végeredmény csak a hét második felére várható, ám több, mint valószínű, hogy a magyar férfi súlyemelőcsapat nem szerzett kvótát a jövő nyári riói ötkarikás játékokra a houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Az indulási jog kivívására az utolsó esély a tavaszi, norvégiai Eb.

A szombat este zárult vb-t követően a sportági világszövetség (IWF) közölte, hogy bonyodalmak, tisztázásra váró kérdések léptek fel a kvalifikációs számításokban, miután néhány napja az IWF elnöksége több doppingesete miatt Bulgáriát eltiltotta a riói olimpiai részvételtől. A gondot az okozza, hogy a bolgárok indultak és a kvótaszerzéshez szükséges pontokat gyűjtöttek a tavalyi kazahsztáni vb-n, s noha Houstonban már nem gyarapíthatták tovább pontjaik számát, így is benn maradtak az első 24 csapat között, amely szerepeltethet versenyzőket a 2016-os olimpián.

Az IWF a hét második felére ígért döntést kvótaügyben, de előtte még konzultációt tart szükségesnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a kvalifikációs pontszámítás kérdésében a bolgár eset miatt. A majdani hivatalos határozat ugyanakkor várhatóan nem befolyásolja majd érdemben a magyar férficsapat helyzetét (női együttest nem indított a szövetség Houstonban). Magyarország ezúttal ötfős válogatottja ugyanis a tavaly Almatiban szerzett 42 ponthoz Houstonban - a 105 kilós Gyurkovics Ferenc és az ólomsúlyú Nagy Péter révén - csak 22-t tett hozzá, az együttesen 64 ponttal viszont szinte bizonyos, hogy nincs ott a legjobb 24 csapat között. Ha Nagyék a texasi sportági csúcseseményen megőrizték volna a kazahsztáni vb-n a nemzetek sorrendjében elért 24. pozíciót, Rióban három magyar súlyemelő indulhatott volna.

Így viszont már csupán egyetlen esélye maradt a férfi és a női válogatottnak egyaránt: a tavaszi, norvégiai Európa-bajnokságon kell olimpiai kvótát érő helyen végeznie a csapatversenyben, de ez siker esetén is mindkét nemnél már csak egyetlen magyar súlyemelő riói rajthoz állását tenné lehetővé. A houstoni vb befejező napján lépett dobogóra a legjobb magyar emelőnek számító Nagy Péter a plusz 105 kilósok között, de szereplését nem kísérte szerencse.

Összetettben ugyanis - jócskán elmaradva 417 kilós egyéni csúcsától - csak 402 kilóig jutott úgy, hogy szakításban (185 kg) és lökésben (217) is mindössze az első fogása volt jó. Összprodukciója végül is a 17. helyhez volt elég a 33 versenyzőt felvonultató mezőnyben. Az ólomsúlyú óriások viadalát amúgy az orosz Alekszej Lovcsev nyerte, aki megdöntötte a lökés és az összetett világcsúcsát egyaránt. Mindkettőben az iráni Hosszein Rezazadeh rekordjait javította meg: lökésben a 2004 óta élt 263 kilót srófolta feljebb 264-re, összetettben pedig a még 2000-ben felállított 472 kilós csúcsot módosította 475 kg-ra.

Szerző

A Ferencváros tovább menetel

A listavezető Ferencváros hazai pályán rendkívül simán, 3-0-ra legyőzte a Debrecent a labdarúgó OTP Bank Liga 17. fordulójának szombat esti zárómeccsén. A zöld-fehérek ezzel továbbra is százszázalékosak a Groupama Arénában ebben a szezonban.

Kifejezetten eseménydús és jó iramú első félidőt láthatott a közönség. A Ferencváros birtokolta többet a labdát, és számos helyzetet kialakított, ugyanakkor a Debrecen gyors ellentámadásokkal próbált válaszolni, és szintén voltak lehetőségei.

A fordulást követően kissé lassult a játék, de a zöld-fehérek így is uralták a mérkőzést, és az előre törő Ramírez révén megszerezték a vezetést. Thomas Doll együttese megpróbálta gyorsan eldönteni a három pont sorsát, és ez sikerült is, a csereként pályára lépő Radó által kiharcolt büntetőt Gera értékesítette.

A végeredményt Radó állította be, a Haladástól a nyáron igazolt támadó bombagóllal zárta le az összecsapást.

OTP Bank Liga, 17. forduló:

Ferencváros - DVSC-TEVA 3-0 (0-0)
Groupama Aréna, 6642 néző, v.: Kassai
gólszerzők: Ramírez (66.), Gera (78., 11-esből), Radó (87.)
sárga lap: Varga R. (85.), illetve Szakály P. (74.)

Ferencváros:
Dibusz - Dilaver, Pintér, Leandro, Ramírez - Gera, Nagy Á. - Sesták (Radó, 67.), Hajnal (Varga R., a szünetben), Lamah - Böde (Busai, 86.)

Debrecen:
Radosevic - Lázár, Mészáros, Brkovic, Korhut - Jovanovic, Szakály P., Bódi (Tisza, 70.) - Sidibe (Horváth Zs., 80.), Balogh, Coulibaly (Castillion, 70.)

Szerző

A Békéscsaba ellen nyerni tudott a Honvéd

Publikálás dátuma
2015.11.28. 19:44
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Budapest Honvéd házigazdaként 3-2-re legyőzte a Békéscsabát a labdarúgó OTP Bank Liga 17. fordulójában, szombaton.

A találkozó elején rögtön vezetést szerzett a vendég Békéscsaba, ugyanis Fabio szabadrúgását Vaskó Tamás továbbította a kapuba. Egy védelmi rövidzárlatot kihasználva - Nagy Gergő jóvoltából - csakhamar egyenlítettek kispestiek, majd körülményes mezőnyjáték vette kezdetét az alaposan elázott, rendkívül csúszós pályán. A két gyors gól után visszaesett a tempó, többet volt a labda a fővárosiaknál, de a viharsarkiak veszélyesebben futballoztak, és a 34. percben Birtalan higgadt megoldásának köszönhetően ismét gólt szereztek (1-2). A folytatásban a békéscsabai kapus, Lubos Ilizi kétszer is bravúrral védett, ezért a szünetig nem született újabb gól.

A második felvonásban a hazaiak nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, de a csabaiak előtt is akadtak lehetőségek a hóviharban. A 63. percben Nagy Gergő nagyjából harminc méterről leadott lövésével ismét egalizált a Honvéd, amely ezen felbuzdulva még nagyobb lendülettel játszott a folytatásban. A vendégek dolgát az is nehezítette, hogy szembeszélben játszottak. A 91. percben egy szöglet után Baráth Botond fejelt a hálóba, ezzel a Honvéd szeptember vége után tudott ismét tétmeccset nyerni.

OTP Bank Liga, 17. forduló:

Budapest Honvéd-Békéscsaba 1912 Előre 3-2 (1-2)
Bozsik Stadion, 800 néző, v: Szabó Zs.
gólszerzők: Nagy G. (6., 63.), Baráth (91.), illetve Vaskó (3.), Birtalan (34.)
sárga lap: Holender (40.), Prosser (72.), illetve Viczián (37.), Punosevac (53.), Birtalan (75.)

Honvéd:
Kemenes - Botka, Ignjatovic, Lovrics (Vasiljevic, 52.), Baráth - Kamber, Nagy G. (Hidi, 82.), Gazdag - Prosser (Lukács D., 74.), Holender, Vernes

Békéscsaba:
Ilizi - Bényei, Vaskó, Damjanovic, Fabio - Birtalan (Borbély, 80.), Piermayr, Spitzmüller, Laczkó - Punosevac (Koroudijev, 85.), Viczián

Szerző