Éger maradt a MOK elnöke

Publikálás dátuma
2015.11.28. 18:56
Fotó: Gettyimages
Nagy többséggel ismét Éger Istvánt választotta elnökké a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése szombaton. A köztestületet 12 éve vezető mentőorvos sajtótájékoztatón ismertette a küldöttek által jóváhagyott közleményt, amelyben azt fogalmazták meg, hogy Magyarország egészségügyi ellátó képessége, különösen a sürgősségi ellátás lehetőségei jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A magyar ellátórendszer a kamara tagjai szerint teljesen alkalmatlan egy újabb óriási migrációs nyomás, egy esetleges terrorcselekmény, de még a bukaresti koncerttragédiához hasonló baleset esetén is a sérültek ellátására. A régi-új elnök emlékeztetett rá, hogy egy hasonló összejövetelen már 2008-ban kimondták: az orvosok nem tudják vállalni a felelősséget a betegek biztonságáért, s a helyzet azóta minden tekintetben tovább romlott.

Az ország minden pontjáról érkezett több mint 300 küldött a kétnapos közgyűlésen béremelést sürgetett, ehhez kapcsoltan látnak lehetőséget a hálapénz megszüntetésére, és a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalhoz hasonlóan átlátható és a valós költségeket tükröző finanszírozást várnak el a kormánytól. A távlatos célok mellett azonnal követelik, hogy az orvosok minden túlmunkáját, ügyeletét a törvényeket maradéktalanul betartva tartsák nyilván és fizessék ki. Ma ezért külön harcolni kell, ráadásul az egyes intézményekben nagyon eltérő belső normák működnek, ami a MOK szerint megengedhetetlen.

Éger István hangsúlyozta, hogy minden követelésükkel egyben azokért a szakdolgozókért is harcolnak, akikkel együtt dolgoznak az ellátórendszer valamennyi pontján. Az orvoskamarai vezető a Népszava kérdésére megerősítette, hogy folytatják a tárgyalásokat az egészségügyi államtitkársággal az ágazati kollektív szerződés részleteiről, mert a Magyar Rezidens Szövetség véleményével ellentétben, szerintük a kormány megtalálja az ágazat munkáltatóinak azt a körét, amelyik jogszerűen megköthet egy ilyen megállapodást.

Csak emlékeztetőül: a rezidensek levélben kértek a héten jogi állásfoglalást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, mert a kormány nem írhat alá ilyen szerződést és eddig nem pontosította, hogy a munkáltatók milyen körét jelöli ki az aláírásra, ha sikerül megállapodniuk. Éger István szerint az egyik ilyen partner a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) lehet.

A kamara elnökének még pénteken elmondott négyéves beszámolóját egyébként majdnem 82 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek, így végül nem okozott meglepetést, hogy a választást is magasan, a szavazatok több mint 62 százalékával nyerte meg Éger István. Kihívói közül csak az utóbbi napokban sokfelé nyilatkozó, a rezidensszövetség vezetéséről épp a héten lemondott Dénes Tamás neve ismert valamennyire a közvélemény előtt, bár szakmai körökben minden bizonnyal jól csend Lotz Gábor, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézete docensének, és Major Lászlónak a neve is. Utóbbi tavaly év elejéig a MOK felügyelő bizottságának alelnöke volt, ám a szervezet által a kamara gazdálkodásában feltárt hibák ellenére a küldöttek akkor is bizalmat szavaztak Égernek.

Nem akartak balhét

Publikálás dátuma
2015.11.28. 18:16
Fotó: Vajda József/Népszava
Miután végül elfogadható javaslatok kerültek a kongresszus elé, a küldöttek többsége megszavazta a változtatásokat. Ehhez viszont az elnökségnek engednie kellett. "Értékelem, hogy a vezetés igyekezett megtalálni azt a kompromisszumot, ami mögé a kongresszus felsorakozhatott". Erről Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke beszélt lapunknak kora délután a Villányi úti Konferenciaközpontban, ahol az ellenzéki párt munkakongresszusát tartották. Tóbiás József MSZP-elnököt többen kritizálták, mire a politikus bizalmi szavazást kért maga ellen. A képre kattintva további fotókat láthat a kongresszusról!

A pénteki hírekre utalva, miszerint puccs készül Tóbiás József ellen - az elnökség több tagja ugyanis le akar mondani, hogy ezzel kényszerítse ki az előrehozott tisztújítást - a volt pártelnök közölte, nem érti, kik és miért "dobták be" ezt. Kora nyáron lesz tisztújítás, ezért most kár ilyesmiről beszélni. Mesterházy számára sokakkal együtt az volt elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi vezetés jövő szeptemberben akarta elindítani a 90 napos folyamatot, így a Mikulás hozta volna az új pártelnököt. Ez szembe ment volna a szocialisták korábbi gyakorlatával.  

Az embereket érdeklő ügyekről kell a pártnak beszélni ahelyett, hogy egymásnak üzengetnének - figyelmeztetett Mesterházy. Az alapszabály-módosítás nem érdekli a választókat - mondta. Szívesebben vitatkozott volna Európáról, biztonságról, oktatásról, egészségügyről. Saját platformjával írtak is egy tervezetet arról, hogyan képzelik el Magyarország jövőjét, amivel a programalkotást akarták segíteni, erről sajnos a mai kongresszuson nem beszéltek ugyan, de a küldöttek megkapták az anyagot. A platform egyébként az általuk fontosnak tartott témákról szakemberekkel, civilekkel egyeztet majd.

Ugye nem lett balhé. Akkor sem, ha néhány sértődött politikus ezzel "házalta" végig a sajtót. Erről már az elnökség egyik névtelenséget kérő tagja beszélt lapunknak szintén kora délután. Mások szerint azért nem robbant fel a kongresszus, mert az elégedetlenek belátták, hogy a botrány csak a népszerűségüket csökkentette volna. Ennek ellenére a délutáni zárt ülés előtt lapunknak néhányan azt állították, késő délután még lehet "palotaforradalom".

A kongresszus nyilvános része egyébként a tervezettnél egy órával később kezdődött, mert az alapszabály-módosítást több körben lehetett csak megszavazni. Úgy tudjuk, technikai problémák miatt. 

Bizalmi szavazást akart maga ellen Tóbiás
Nem volt nyílt lázadás az MSZP kongresszusán, Tóbiás József elnök pozíciója pedig annak ellenére nem erősödött, hogy a küldöttek nagy többséggel hagyták jóvá a tervezett alapszabály-módosítást - írja az Origó. Még a kongresszus kezdete előtt rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Tóbiás József, ahol miután többen kritizálták, azzal vágott vissza, hogy akkor ő bizalmi szavazást kér maga ellen. Tóbiás azért fenyegetőzhetett a bizalmi szavazással, mert tudta, hogy az elégedetlenkedők sem akarnak "nagy, a pártot teljesen romba döntő balhét".

 

Tóbiás József pártelnök az MSZP-kongresszuson kifejtette, a többi között azzal vádolja a Fideszt, hogy eltűri a mélyszegénységet, szándékosan feledkezik meg a társadalom kiszolgáltatott csoportjairól. Szerinte Magyarország legnagyobb problémája a Fidesz, amely zsákutcába vezette az országot, a szocialista párt küldetése pedig Magyarország megmentése. Az MSZP elnöke megerősítette pártja fizetésemelési követelését, és bejelentette, hogy országos aláírásgyűjtést kezdtek a tisztességes fizetésekért. Elmondta, hogy a kongresszusi küldöttek 80 százalékos többséggel fogadták el az alapszabály módosítását, amelyben rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját. Úgy értékelt, az a program, amit másfél éve elnökké választásakor megfogalmazott, az most 80 százalékos támogatást kapott.

Botka László felszólalásában kiemelte, a szocialista pártnak a fizetésemelésre, a földügyekre, az igazságos szociális- és nyugdíjpolitikára, valamint egy valódi fenntartható rezsicsökkentésre kell koncentrálnia, hiszen ezek az ügyek milliókat érintenek húsbavágóan. Botka kitért arra is, a társadalomban olyan súlyos feszültségek vannak, hogy bármikor bekövetkezhet egy gyors politikai fordulat. "Ezért tessék szárazon tartani a puskaport és ne egymásra pazarolni" - fogalmazott a választmányi elnök az elmúlt napokban nyilvánosságra került belső nézeteltérésekre célozva.

Az MSZP kongresszusáról itt olvashat bővebben!

Szerző

Bizalmi szavazást akart maga ellen Tóbiás

Nem volt nyílt lázadás az MSZP kongresszusán.. Tóbiás József elnök pozíciója pedig annak ellenére nem erősödött, hogy a küldöttek nagy többséggel hagyták jóvá a tervezett alapszabály-módosítást - írja az Origó.

Már kora reggel, a színfalak mögötti heves vitával kezdődött az MSZP kongresszusa. Majd annak ellenére, hogy a küldöttek tanácskozása hozott néhány jól kommunikálható eredményt, nem csökkent a párton belüli feszültség, valójában csendes forradalom zajlik a szocialistáknál.

Bizalmi szavazást akart még a kongresszus kezdete előtt, rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Tóbiás József,ahol miután többen kritizálták, azzal vágott vissza, hogy akkor ő bizalmi szavazást kér maga ellen. Tóbiás azért fenyegetőzhetett a bizalmi szavazással, mert tudta, hogy az elégedetlenkedők sem akarnak "nagy, a pártot teljesen romba döntő balhét"

Az MSZP kongresszusról írt összefoglalónkat ide kattintva olvashatja.

Szerző