Nincs megegyezés a jövő évi bérekről

Továbbra sem született megállapodás a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF). Információink szerint a kormány a jövő hét elején foglalkozik a minimálbér-emelés kérdésével. A tegnapi egyeztetésen a munkáltatói oldal bruttó 3 százalékos emelést javasolt, a munkavállalói oldal azonban változatlanul bruttó 9 százalékot szeretne.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elmondta, javaslatuk a személyi jövedelemadó jövőre tervezett 1 százalékpontos csökkentése miatt a keresetek nettó értékének 4,4 százalékos növekedését jelenti. A bruttó 3 százalékos növekedéssel számolva a minimálbér a jelenlegi bruttó 105 ezer forintról jövőre 108 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig az idei bruttó 122 ezer forintról jövőre 125 660 forintra emelkedne - fejtette ki a VOSZ főtitkára.

A munkavállalói oldalról Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke hangsúlyozta: a munkáltatói oldal felajánlása elfogadhatatlan, ma Magyarországon az alacsony bérszínvonal miatt bérfelzárkóztatásra van szükség, amihez a kormány segítségére is számítanak. A szövetség elnöke úgy fogalmazott: bruttó 9 százalékos keresetnövekedést tartanak reálisnak, amivel 2016. január 1-től a minimálbér 114 500 forintra, a szakmunkás bérminimum pedig 133 ezer forintra emelkedhet.

Szerző

Decembertől jönnek a fővárosban az e-jegyek

Publikálás dátuma
2015.11.28. 06:13
FORRÁS: BKK
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több mint 1500 munkatársa decemberben elsőként kapja meg elektronikus kártyáját – írta a Világgazdaság. A jelenlegi tervek szerint a 65 éven felüliek, utána az éves és havi Budapest-bérlettel utazók számára nyílik meg a lehetőség a rendszer használatára, végül 2017-ben a bérlettel és a jeggyel utazók igényelhetik az utazáshoz szükséges elektronikus chipkártyát. (Ezzel az újítással a BKK már jövőre képes lesz pontosan kimutatni, hogy hány 65 éven felüli használja ingyenesen a járatokat – ez a közlekedési társaság állami támogatásáról szóló megállapodás miatt lehet fontos).

A teljes elektronikus jegyrendszer bevezetése több lépcsőben, párhuzamosan folyik. Elsőként a kártya kibocsátásának rendszerét alakítják ki, valamint az ahhoz szükséges számítástechnikai bázist építik ki. Ezt követi a készülékek felszerelése a több mint 2700 fővárosi járműre. A metrókapukat és HÉV-vonalakat a 2017 végéig kapcsolják a rendszerbe. Mindezek után indulhat üzemszerű működés. Az elektronikus jegyrendszer bevezetése jelentős fejlesztést igényel, de emiatt semmiképpen sem emelkednek az utazás költségei, díjai - írta a lapnak a BKK, az indoklás szerint ugyanis többletbevételt hoz a fővárosnak.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 54,5 millió euró értékben finanszírozza a 2013. szeptemberben aláírt kölcsönszerződés értelmében. A fővárosi önkormányzat a 2013 áprilisában megkötött fejlesztési megállapodásból 5,3 milliárd forintot bocsátott a BKK rendelkezésére. A BKK-nak további mintegy 800 millió forintra lenne szüksége az elektronikus jegyrendszer kiszolgálásra alkalmas új ügyfélcentrumok kialakításhoz. A jövő év végére ugyanis megszűnnek a zártablakos pénztárak, így városrészek maradhatnak élőerős ügyfélkiszolgálás nélkül. A szerdai közgyűlésre készült előterjesztés szerint javasolják a 813 millió forintos támogatást.

Szerző

7-en a 7-ről: Ön számít-e a TEK védelmére?

Ön számít-e a TEK védelmére?

Arató András Klubrádió

Föltétlenül. Maga a miniszterelnök fog kelni rá (ti. a védelmére). És ha tovább támadják, meghosszabbítja akár Nyírbátorig is, nomen est omen. Az erópaiúnió végső és egyetlen célja a magyarok rezsicsökkentésének megsemmisítése, mi másér’ is hozták volna létre, meg a magyar emberek fődje, és még a zidegenek betelepítése is soros, hogy a rosseb ezekbe a liberálisokba, komolyan mondom, tele velük a tekem.

Avar János újságíró

Nem. Viszont felhívnám a figyelmüket, hogy a terroristák sehol sem a védett személyeket támadják, hanem mindenütt a védtelenek tömegét. S hogy nem túl biztató, ha nem képesek első pillantásra megkülönböztetni hagyományőrzőt a terroristától. Ha pedig netántán a fő-fő védett propagandaeszközévé válva riogatták a zembereket, az bűn. Sőt esetleg hiba, mert a világérdeklődést kiváltó hírrel akár ránk is terelhették azok figyelmét, akik a terrorizmus hagyományának őrzői.

Bolgár György rádiós újságíró

Hogyne. Hiszen egy régi dakota jókívánság is azt mondja: védjen meg téged a TEK! És leszünk mi még dakoták egy rezervátumban.

Farkasházy Tivadar Hócipő

Nehéz kérdés, mire megjelenik, nem történelemkedvelők is veszélyesek lehetnek. Egy biztos, nem rossz, ha valaki Orbán fodrásza, fogorvosa, személyi testőre vagy személyi edzője volt. Úgy is lehet tábornok, hogy kihagy pár fokozatot. Vagy bárki parkolhat előtte, ha hajat vágatni megy, még a kordont is kiszedik. Vagy kap tizenkét milliárdot, amiért vizionál és leteper. Vagy a cingár Rogánnak ad tanácsot 650 ezerért, hogy legyen oly erős, mint a gazda, ha nem is vállban, de hasban.

Horváth István hírlapíró

Amíg engem a TEK véd, nyugodtan alszom. Egyetlen kérdés izgat csupán, hogy megkapta-e már Dzsudzsák a nyolcvan milliót? Mert negyvennel megsértenék.

Horváth Zoltán újságíró

Mi az, hogy számítok!? Sőt, alighanem el sem kerülhetem. És hát lássuk be, mi volt itt, amíg a miniszterelnök úr fel nem állította e tettre kész gárdát: egy merő TEKetlenkedés.

Veress Jenő a Népszava főmunkatársa

Az rendeli a nótát, aki fizet. És tévedés ne essék szólván, én, az adófizető húzom a hasas bankót a TEK vonóhorgába, még ha nem is jószántamból. Ha tehát rendelnék tőlük valamit, az annyi, hogy tessék baklövésmentesen dolgozni, és az égre kérem, Hajdu úrnak eszébe ne jusson többé kommunikálni. Mert eddig még csak azt tudtuk meg, mihez nem értenek. Szóval, ha kérhetem…

Szerző
Témák
védelem TEK