Előfizetés

Szezonvégi motorháború

A hétvégi, idényzáró Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíj előtt nem a futammal, hanem a következő szezonnal foglalkoznak a bokszutcában. Bár ebben a idényben is nagy volt a Mercedes előnye, 2014-hez képest sokat fejlődött a Ferrari. 

"Mit várok 2016-tól? Nem azt, hogy közeledjünk a Mercedesekhez, hanem azt, hogy előttük legyünk – jelentette ki Maurizio Arrivabene, az olasz istálló csapatfőnöke. – Niki Lauda szerint már most olyan jó a motorunk, mint az övéké, amit kétlek, de erősödünk." A Mercedes nem ül nyugodtan a babérjain, Toto Wolff csapatfőnök nagy kihívásként fogja fel a következő szezont. "Miközben ünneplünk, a következő kihívás máris előttünk áll. Nem fogunk visszavenni" – jelentette ki a 43 éves szakember.

A kiscsapatok, mint a Force India, a Sauber és a Manor felkereste a Forma-1 Menedzsmentjének (FOM) vezetőjét, Bernie Ecclestone-t, hogy előleget kérjenek a 2016-os jutalmakból, amelyet alapból februártól novemberig utalnak át. Nem jó hír a kisebb költségvetéssel rendelkező csapatok számára, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az olcsóbb, hangosabb és a gyártókéval közel azonos teljesítményű hajtóműről szóló szabályt elutasította a 2017-es szezonra vonatkozóan. A tenderre négy gyártó jelentkezett, köztük a Mecachrome, az Ilmor és az AER.

A négy jelenlegi motorgyártó (Ferrari, Mercedes, Renault és Honda) azonban megígérte, hogy január 15-ig előáll egy olyan ötlettel, amely lehetővé teszi, hogy az erőforrásokat kevesebb pénzért tudja a partnercsapatok rendelkezésére bocsátani, egyszerűsíti a motorok technikai kialakítását, és hangosabbá teszi őket. Az Auto Motor und Sport szerint a Red Bull jelezte, hogy csak akkor marad a száguldó cirkuszban, ha lesznek alternatív erőforrások, vagy megújulnak a motorszabályok. Jövőre az osztrák istálló névtelen Renault-erőforrásokat kaphat, második számú csapata, a Toro Rosso pedig 2015-ös Ferrari-motorokat.

Laci, te

Értem én, hogy nehéz beszélni arról, amiről nem lehet beszélni. Tilos, mert a téma tabu. Kleinheisler Lászlóról van szó, illetve éppen, hogy nincs szó. Az ország új kedvencéről, a népmesei hősről hallgatni kell. Székesfehérváron legalábbis. Kleinheisler az, aki a Norvégiában szerzett ragyogó góljával megalapozta a piros-fehér-zöld futballválogatott Európa-bajnoki szereplését, aki miatt hosszú idő után újra hinni lehet a magyar fociban. A szegény sorsból kitörő csobánkai fiú a klubjában már nem ilyen sikeres, tudniillik „büntetésben” van, nem is játszhat.

Úgy hírlik, azzal, hogy nem akart továbbra is ingázni a Videoton és a Puskás Akadémia közt, nem hosszabbította meg a szerződését, magát a felcsúti „mindenhatót”, Orbán Viktort sértette meg, aki pedig nagy rajongója (volt) a vörös hajú játékosnak. A miniszterelnök dörgedelmes szavait, „atyai intelmeit” éppen lapunk kereste elő, mi tagadás, Orbán egyértelművé tette, nem tűrik a lázadókat, náluk „első a klub, második a csapat és csak harmadik a játékos”.

Ha ez nem elég: „hogyan fejlődhetne ki egy fiatalemberben az alázat képessége, ha minden állandóan körülötte forog?”. Aki saját magát és az érdekeit a klub elé helyezi, mehet az NB III kispadjára! – adta ki a parancsot a Puskás Akadémia ura, ezek után mit is mondhatna a Videoton-vezérkar, mint a nagy semmit. A Kleinheislerrel kapcsolatos tárgyalásokat továbbra is a labdarúgó és a Videoton belügyének tekintik, ha lesz a karrierjét érintő változás, majd jelzik, a további kérdéseket kéretik nem feltenni (azt se feszegesse senki, hogy készül fel a kontinenstornára, ha nem játszhat egy percet sem).

Fehérvári oldalról roppant kellemetlen lehet, hogy ez a Laci gyerek magára irányította a figyelmet. Mert hiszen ki firtatná a sorsát, kit izgatna, hogy nem játszik, ha a válogatottat irányító német kapitány nem szúrja ki magának. Ha a világbajnok Möller nem nevezi a magyar keret legjobbjának. Ha nem kap lehetőséget Oslóban, s ha nem hálálja meg a bizalmat álomszép találattal, majd nem teljesít remekül a budapesti visszavágón. Ha mindez nincs, Kleinheisler-ügy sincs.

Akárcsak – könnyen lehet – magyar Eb-tagság…

A magyaros csapat nyert a gálán

Publikálás dátuma
2015.11.26. 06:56
Babos Tímea (balra) és Kristina Mladenovic (jobbra) ezúttal egymás ellen lépett pályára a Tennis Classicson FOTÓ: EUROPRESS/GETT
A tajvani kemény pályás challenger tenisztorna megnyerése után győztes csapat tagja volt Babos Tímea a nyolcadik Tennis Classics gálán. A budapesti verseny két együttesének a vezére a horvát Marin Cilic és a francia Richard Gasquet volt. A 61 éves Taróczy Balázs párostársával megnyerte az 1985-ös wimbledoni döntő visszavágóját.

A 2014-es amerikai nyílt teniszbajnokság (US Open) győztese, Marin Cilic csapata nyerte meg a nyolcadik Tennis Classicsot kedden, mely tornán a nemzetközi szinten nagy sikert aratott IPTL (International Premier Tennis League) mintájára jelenlegi és egykori éljátékosok részvételével öt tétmérkőzést rendeztek. A másik együttes vezére az ATP-ranglista 9. helyezettje, a francia Richard Gasquet volt.

A 2001-es wimbledoni bajnok Goran Ivanisevic és a vasárnap Tajvanon tornagyőztes Babos Tímea is megnyerte egyes mérkőzését. Az ászairól híres horvát sztár – aki egyébként Cilic edzője – mindössze 27 percet töltött a pályán az 50 éves Pat Cash ellen. Az 1987-es wimbledoni bajnok ausztrál veterán már az első labdamenet után videó visszajátszást követelt volna. Ivanisevic 5:1-nél már tréfásan szerválni tanította riválisát. A meccset végül egy labdaszedő kisfiú nyerte meg a horvát óriásnak 6:2-re.

"Nem volt időm bemelegedni, igaz, ha bemelegszem, akkor meg elfáradok" - magyarázkodott a meccs után Cash, míg horvát ellenfele elmondta, a közelmúltban 12 kilogrammot fogyott, úgyhogy remek formában van. Az első találkozó után így Cilic együttese vezetett. Következett a tavalyi wimbledoni női páros döntőjéig menetelő Babos és a francia Kristina Mladenovic, ezúttal egymás ellen. Ez az összecsapás már jóval komolyabb iramot hozott. Mladenovicnak 5:4-nél meccslabdája volt, ám a hazai kedvenc fordított, és végül 7:6 (7-5)-re győzött. "Hosszú volt az út Tajvantól Budapestig, de mindig élvezem, ha itthon játszhatok. Kristinával jövőre nem játszunk párost, mivel ő a riói olimpia miatt francia partnerrel készül, de később biztosan állunk még egymás oldalán" – magyarázta a soproni teniszezőnő.

A Cilic-csapat ezzel 13:8-ra vezetett összesítésben, a továbbiakban a wimbledoni bajnok Taróczy Balázs, Heinz Günthardt magyar-svájci duó újrajátszotta az 1985-ös wimbledoni férfi páros döntőt az ausztrál Pat Cash és John Fitzgerald ellen. A visszavágó elején az 54 éves Fitzgerald lábszársérülést szenvedett, kétszer is ápolták, de végig tudta játszani a meccset. Az ausztráloknak 6:6 után a rövidítésben három mérkőzéslabdájuk volt, de a magyar-svájci kettős fordított, és végül 8-6-ra hozta a tie-breaket. A Cilicék ezzel 19:14-re vezettek. Günthardt viccesen úgy értékelt, hogy fejlődött a játéka az elmúlt 30 évben, ugyanis akkor még sokat mozgott feleslegesen, mostanra azonban beérett, és csak akkor mozdul meg, ha igazán szükséges. Fitzgerald elmondta, az ő korában már az is valami, hogy az ember életben van.

Cilic a nap negyedik partiján Gasquet-vel csapott össze férfi egyesben, és a múlt heti ATP-világbajnokságról épphogy lemaradt játékosok nem kímélték egymást. A találkozó a többivel ellentétben kilenc nyert játszmáig tartott, a 198 centis horvát teniszező főként hatalmas szerváival, míg az idén Wimbledonban elődöntős riválisa egykezes fonákjával aratott közönségsikert. A meccset végül Cilic nyerte 9:6-ra. Sikerével csapata 29:20-ra elhúzott, így az utolsó vegyes párosnak már nem maradt tétje. A nap zárófelvonásában Cilic Babos Tímeával, Gasquet pedig honfitársa, Kristina Mladenovic oldalán lépett pályára. Az összecsapást a Babos-Mladenovic duó nyerte, amely váratlanul 3:3-nál állt össze, s a "nemek harcában" a hölgyek bizonyultak jobbnak, végül 7:5-tel zártak.