Előfizetés

Megölték az elnök meggyilkolásával gyanúsított Oswaldot

Publikálás dátuma
2015.11.26. 11:00

Döbbenet élő adásban: a tettes mint vajban a kés, áthatolt a megerősített rendőrsorfalon és a folyosón közvetlen közelről Oswald gyomrába lőtt.

A texasi főügyészség és a rendőrhatóság állítólagos új nyomozati adatokra hivatkozva le akarja zárni Kennedy elnök merényletének dossziéját – néhány órával azután, hogy a gyilkossággal vádolt Lee H. Oswald a lincs-törvények szokásos módszere szerint merénylet áldozata lett. Oswaldot vasárnap helyi idő szerint 11 óra 20 perckor egy Jack Ruby nevű dallasi bártulajdonos lelőtte, miközben a megyei börtönbe kísérték át.

Ruby a televíziós kamerák és filmfelvevők kereszttüzében, kétszáz főnyi üvöltő tömeg szeme láttára kocsijával a rendőrállomás bejáratához hajtott, kiszállt s mint vajban a kés, oly simán hatolt át az állítólag „megerősített” rendőrsorfalon, átvetette magát egy alacsony kerítésen, s a folyosón közvetlen közelről Oswald gyomrába lőtt.

Rubyt őrizetbe vették.

Oswald 1 óra 7 perckor műtét és szívmasszázs után, gyomrában a merénylő revolvergolyójával, ugyanabban a kórházi műtőben halt meg, ahol pénteken Kennedy, az Egyesült Államok elnöke.

A rendőrség egyébként őrizetbe vétele óta Rubyt többször kihallgatta. A merénylő – amint azt dallasi sajtóorgánumok, a rádió és a televízió széltében-hosszában ismerteti – azt vallja, hogy a Kennedy család iránt érzett mélységes együttérzése indította Oswald meggyilkolására.

Dallasban a sajtó a közhangulatot Ruby mellett próbálja befolyásolni.

A legsötétebb déli város” félig-meddig egyébként is felkészült az újabb merényletre. Jellemző, hogy a Parkland-kórházban, amikor ismeretessé vált, hogy pontosan mikor szállítják át a rendőrségről a megyei börtönbe Oswaldot, riadókészültséget rendeltek el.

Magasrangú washingtoni tisztségviselők a Reuter szerint legnagyobb aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a dallasi hatóságok oly kurtán-furcsán lezárták a Kennedy-merénylet ügyét és — amint ezt Dallasban a rendőrség és a főügyészség együttesen közölte — nem hajlandók nyilvánosságra hozni az Oswald ellen felmerült állítólagos fizikai bizonyítékokat.

Herbert Miller igazság- ügyminiszter-helyettes Oswald halála után Dallasba utazott, azzal a küldetéssel, hogy a legrövidebb időn belül járjon utána az ügynek és hozza nyilvánosságra az említett bizonyítékokat.

Népszava 1963. november 26.

Lelőtt orosz gép - Hangfelvétel alapján derülhet ki az igazság

Publikálás dátuma
2015.11.26. 10:59
A szíriai területre becsapódó orosz vadászgép zuhanása FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FATIH AKTA ANADOLU AGENCY
A török hadsereg nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint a lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható. Az életben maradt és a turkomán lázadók által uralt területről a szír kormányerők által kimenekített orosz pilóta viszont állítja, nem kaptak semmiféle figyelmeztetést. 

"A török légtér közelében repül, azonnal forduljon délnek!" - hallatszik azon a hangfelvételen, amelyet a török vezérkar tett közzé, s amely állítólag a török reptéri irányító angol nyelvű felszólítása a kedden lelőtt Szu-24-es orosz vadászgépnek.

Konsztantyin Murahtin a bombázó életben maradt navigátora a RIA Novosti orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, nem kaptak figyelmeztetést a török fél részéről.  „Semmilyen figyelmeztetést nem kaptunk. Se rádión, se vizuálisan. Semmiféle kapcsolatfelvételi kísérlet nem volt török részről. Ha szerettek volna figyelmeztetni, megmutathatták volna magukat. De semmi ilyesmire nem került sor. A rakétatámadás is váratlanul és hátulról ért minket, így arra sem volt időnk, hogy elkerülő manőverbe kezdjünk”, mondta a Szu-24-es navigátora.

Murahtin kitart amellett is, hogy nem sértettek török légteret.  „Elképzelhetetlen, hogy akár egy másodpercre is megsértettük volna a török légteret. Hatezer méter magasan repültünk, jó látási viszonyok között és végig ellenőrzés alatt tartottam az útvonalunkat” – szögezte le az orosz navigátor.

A moszkvai vezetés már az incidens napján jelezte, hogy lesz válasza a törökök barátságtalan lépésére, de azt is, hogy az nem katonai lesz, Oroszország nem kíván fegyveres konfliktusba bocsátkozni Törökországgal. A Szíria területén, a török határ közelében élő, Aszad szír elnök ellen harcoló turkomán kisebbséget, akiknek fegyveresei még a levegőben lelőtték a katapultáló pilótát, majd a keresésükre induló helikoptert és egy orosz katonát, szerdától hevesen bombázza a Szíriába vezényelt orosz kontingens. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szír szervezet közlése szerint nagyszabású bombázásokba kezdett az orosz légierő a türkmén felkelők és más fegyveres csoportok által uralt területeken a szíriai Latakia tartományban.

Oroszország szerdán legalább tizenkét légicsapást mért Latakia tartomány északi területeire, miközben a szíriai kormányhoz hű erők összecsaptak a türkmén felkelőkkel és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágával, az an-Nuszra Fronttal a Dzsabal Akrad (Kurdok hegye) és Dzsabal Turkmán (Türkmén-hegység) nevű térségekben – közölte az OSDH. 

Szakít a Krím Törökországgal

A Krím félsziget felfüggeszti minden gazdasági, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatait Törökországgal, beleértve a tengeri hajózást is - jelentette be szerdán a félsziget vezetője, Szerhij Akszjonov. 

A krími vezetés ezzel a döntéssel a Szu-24-es orosz vadászgép törökök általi keddi lelövésére reagált.  Akszjonov azt követően jelentette be a lépést miután egyeztetett Makszim Topilin orosz munkaügyi és népjólétei miniszterrel. Elmondása szerint a krímieknek részt kell venniük „a török élelmiszerek és egyéb termékek bojkottjában" és felszólította a félsziget lakóit, hogy ne utazzanak Törökországba, mert „jelenleg ez az állam ellenséges érzelmeket mutat Oroszországgal szemben”.

A krími vezetés arra a felhívásra válaszolt, amelyet Gennagyij Onyiscsenkó, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság volt vezetője tett közzé, felszólítva az oroszokat a török termékek bojkottjára. „Minden megvásárolt török paradicsom befektetés egy újabb légvédelmi rakétába", fogalmaz a felhívás.

Az oroszpárti krími vezetés eleve nem szimpatizál Törökországgal, amely szoros kapcsolatokat ápol a félszigeten élő tatár kisebbséggel. Ankara határozottan kiáll a krími tatárok jogaiért, és több ízben leszögezte, hogy nem ismeri el a félsziget Oroszországhoz csatolását.