Obama: az Iszlám Államot meg kell semmisíteni

Az Iszlám Állam (IÁ) komoly fenyegetést jelent, amelyet nem szabad eltűrni és meg kell semmisíteni - mondta Barack Obama amerikai elnök kedden a Francois Hollande francia államfővel a washingtoni Fehér Házban közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

A párizsi terrortámadások nyomán megtartott rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozó alkalmából az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy Washington és Párizs között teljes az egység az elkövetők felelősségre vonása és a nemzetbiztonság kérdésében. "Mindannyian franciák vagyunk!" - jelentette ki franciául Obama.

Az amerikai elnök egyúttal a légi utasok adatainak megosztásáról szóló egyezmény végrehajtását sürgette az Európai Uniótól, ugyanakkor készségét fejezte ki arra, hogy az Egyesült Államok megossza Franciaországgal és többi európai partnerével a menekültek átvilágításának amerikai eszközeit. Méltatta, hogy Párizs továbbra is 30 ezer menekült befogadását tervezi az elkövetkező két évben. 

Szerző
Frissítve: 2015.11.24. 19:58

Terrorfenyegetettség - Biztonsági kapuk a szuperexpresszeknél

Publikálás dátuma
2015.11.24. 19:24
Thalys szuperexpressz - Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images
Biztonsági kapukon kell december 20-tól Párizsban és az észak-franciaországi Lille pályaudvarán azoknak áthaladniuk, akik a Thalys szuperexpressz vonataira kívánnak felszállni - jelentette be a francia közlekedési és környezetvédelmi miniszter.

A francia kormány a 130 áldozatot szedő, november 13-i párizsi merényleteket követően döntött a nemzetközi járatok biztonságának megerősítéséről. A Thalys szuperexpresszek Franciaországból Belgium, Hollandia és Németország felé közlekednek. Egy ilyen vonaton történt egy, az utasok által meghiúsított merénylet augusztus végén. 

Ségolene Royal  azt mondta, hogy még december 20. előtt felállítják a kapukat Párizsban és Lille-ben. Ségolene Royal utalást tett arra, hogy Brüsszelben, Amszterdamban és Kölnben is hasonló intézkedésre lehet számítani, s a francia kormány vizsgálja a névre szóló vonatjegyek bevezetésének lehetőségét is. A pályaudvarokon az utasok átvizsgálását és a csomagok ellenőrzését is tervezi az állami vasúttársaság, az SNCF, a színházakban és a rendezvénytermekben a merényletek után életbe léptetett intézkedésekhez hasonlóan. A miniszter ugyanakkor nem támogatja a vasúti biztonsági szolgálat felfegyverezését, amelyre korábban Guillaume Pepy, az SNCF elnöke tett javaslatot.

Franciaországban eddig csak a London felé közlekedő Eurostar járatainál működött biztonsági kapu.

Szerző

Terrorizmus - Toborzóhálózat Koszovóban?

- Koszovóban tizenhat, szélsőséges szervezetekhez köthető nem kormányzati szervezetet függesztettek fel kedden - számolt be honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

Az újság értesülése szerint a szervezeteket azt követően zárták be, hogy a rendőrség és a hírszerző szolgálatok felfedték: a szervezetek részt vettek szélsőséges szervezeteknek való toborzásban és szélsőséges eszmék terjesztésében. Skender Hyseni belügyminiszter kijelentette: a biztonsági szolgálatok minden elővigyázatossági intézkedést megtesznek, hogy ne kerüljön sor terrortámadásra Koszovóban, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, pánikra semmi ok, országát nem fenyegeti veszély. A koszovói rendőrség az albán és macedón bűnüldözési szervekkel közösen dolgozik egy esetleges toborzóhálózat felgöngyölítésén.

Különböző külföldi félkatonai szervezetek, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán a szíriai és az iraki harcokban bizonyítottan több száz koszovói vesz részt - közölte a korábban a koszovói belügyi tárca. Áprilisban 132 ember ellen indult eljárás terrorizmus gyanújával Koszovóban, miután a koszovói parlament elfogadta a külföldi fegyveres konfliktusokban való részvételt tiltó törvényt, amely büntethetővé teszi a Szíriában és Irakban harcolókat. Az ügyben ítélet még nem született. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának nagy része muszlim vallású, a szélsőségek azonban egyelőre csak kismértékben vannak jelen.

Szerző