Folytatódik a terror - Németországban keresik Abdeslamot

Publikálás dátuma
2015.11.24. 12:41
Továbbra is a legmagasabb készültség Brüsszelben. FOTÓ: Ben Pruchnie/Getty Images
Tart a legmagasabb szintű készültség Brüsszelben, több mint 1200 házkutatást tartottak Franciaországban. Kedd reggel a Sínai-félszigeten egy újabb merényletben két pokolgép robbant egy szállodánál, Athénban egy hátizsákba rejtett bomba miatt tört ki a pánik, Boszniában pedig robbanószerkezetet dobtak egy rendőrségi melléképületre. Úgy tűnik tehát, hogy folytatódik a terror a világban, s ha mindez nem lenne elég, a török légierő kilőtt egy orosz vadászgépet is a szír-török határnál, arra hivatkozva, hogy megsértették az ország légterét. Közben rendőri akció indult kedden a Németország északnyugati részén fekvő Minden-Lübbecke járásban a párizsi vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam elfogására.

Brüsszelben, ahogy hétvégén zárva van az éttermek többsége a belvárosban, nem nyitnak ki a mozik, a koncerteket elhalasztották. A város számos pontján rendfenntartók és felfegyverzett katonák járőröznek. Az iskolák és az egyetemek szintén zárva maradtak.

Bíróság előtt a merénylőket segítő férfi

Bíróság elé állt kedden az a férfi, akit a párizsi terroristák segítésével vádolnak. Jawad Bendaoud az a férfi, aki menedéket adott párizsi lakásában a merényleteket elkövetőknek. A férfit a múlt szerdai, a merényletek szervezésével vádolt Abdelhamid Abaaoud elfogására indított Saint-Denis-i nagyszabású rendőri akcióban vették őrizetbe, azt mondta, nem tudta, hogy kiket szállásolt el.

A terrorkészültség szintjét szombat hajnaltól emelték a legmagasabb, 4-es szintre, s vasárnap este hosszabbították meg az intézkedést. Különösen a föld alatti utakon tartanak terrorcselekményektől, ami a közlekedés megbénulását idézte elő, mivel Brüsszelben a közutak jelentős része a föld alatt vezet. A főváros 1,2 millió lakóját továbbra is arra kérik, lehetőleg ne menjenek bevásárlóközpontokba, pályaudvarokra, más helyekre, ahol több ember gyűlhet össze. Charles Michel belga kormányfő bejelentette, hogy a rendőri és katonai jelenlétet tovább erősítik Brüsszelben. Az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket, mind több bírálat éri a biztonsági erőket. Mint a Der Spiegel írja, a brüsszeliek végre eredményeket akarnak látni, de minduntalan csak házkutatásokról, letartóztatásokról hallanak, ám Salah Abdeslamot továbbra sem sikerült kézre keríteni.

Németországban keresik Salah Abdeslamot

A Németország északnyugati részén fekvő Minden-Lübbecke járásban rendőri akció indult kedden a párizsi vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam elfogására. Ő Belgium első számú körözött személye, a gyanú szerint még a november 13-án végrehajtott párizsi támadások éjszakáján jutott át az országba. A helyi rendőrség közleménye szerint bejelentés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy a férfi a járásban tartózkodhat. Az első intenzív nyomozati lépések során nem találtak erre utaló jeleket, de az akció még nem ért véget - áll a kedd délután kiadott közleményben. A rajtaütésről elsőként beszámoló Westfalen-Blatt című regionális lap az online kiadásában azt írta, hogy a rendőrök a Rahden-Varl nevű településen kezdték keresni a párizsi támadások feltételezett elkövetői között számon tartott Salah Abdeslamot, és egy szupermarket parkolójában őrizetbe vettek egy férfit, akinek kiléte egyelőre nem ismert. Rahden-Varl Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekszik, Bielefeld közelében, a belga határtól nagyjából 150 kilométerre. 

Több mint 1200 házkutatás Franciaországban

Az elmúlt 11 napban 1233 helyen tartottak házkutatást, 165 embert állítottak elő, közülük 142-t vettek őrizetbe és 230 fegyvert foglaltak le - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter kedden a nemzetgyűlésben. A 130 áldozatot szedő, november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapotot a parlament február végéig meghosszabbította. A rendkívüli állapot intézkedéseit a jogállam elveinek szigorú tiszteletben tartásával kell megvalósítani, ezen elvek semmilyen elhanyagolását nem fogadom el - mondta a miniszter annak kapcsán, hogy néhány napja egyre több cikk jelenik meg a francia sajtóban olyan rendőri túlkapásokról, amikor is téves bejelentések miatt állítottak elő ártatlan embereket. A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merénysorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányultak.

Újabb merénylet a Sínai-félszigeten

Kedd reggel két pokolgép robbant egy egyiptomi szállodánál el-Arís városban; a három halálos áldozat és legalább tíz sebesült között vannak a szavazóhelyiségekre felügyelő bírák is - jelentették egyiptomi sajtóforrások.  Az Iszlám Állam (IÁ) terrorhálózat helyi szervezete jelentkezett a merényletek elkövetőjeként. A támadások célpontjává vált hotelt a választási bizottság bázisaként használták. Az al-Vafd című napilap honlapján név szerint említett három áldozat között volt két rendőrön túl Omar Mohamed Gádd 38 éves bíró is. Az al-Vafd tíz, egyes hírügynökségi források 14 sebesültről tudnak, köztük két további bíróról. A terrortámadásról bővebben itt olvashat!. Hétfőn robbantás végzett a rendvédelmi erők egyik tagjával a Sínai-félsziget egy másik településén, Seik-Zuveidben. 

Lelőttek egy orosz vadászgépet a törökök

Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet – jelentette több forrás. Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről. Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az „ellenséges” gép legénységét, távozásra szólította fel. A legújabb hírek szerint két harci gép közelítette meg kedden a török határt Szíria felől, és az egyiküket lőtték le török vadászgépek, előzőleg figyelmeztetve őket a légtérsértésre – közölték török kormányzati tisztségviselők.

Pokolgépet robbantottak Athénben
Hátizsákba rejtett pokolgép robbant kedd hajnalban fél négy órakor Athén belvárosában a Görög Vállalkozók Szövetségének székháza előtt. Az épület a bankokkal és kávézókkal tele Syntagma tér közelében fekszik. 
Nem terrorcselekményről van szó, a robbantás előtt fél órával névtelen telefonáló egy újságnak jelezte, hogy mi készül. Anyagi károk keletkeztek az épületben, de személyi sérülés nem történt. A görög hatóságok szerint valamely gerillacsoport akciójáról van szó.

Terrortámadás Boszniában is?

Robbanószerkezetet dobtak egy rendőrségi melléképületre éjszaka a közép-bosznia-hercegovinai Zavidoviciben, senki nem sérült meg, a rendőrség szerint viszont a támadásnak terrorizmusra utaló jelei is vannak. A klix.ba című boszniai hírportál keddi beszámolója szerint a rendőrség intenzíven nyomoz az elkövetők után. Aldin Ahmih rendőrségi szóvivő a sajtónak elmondta, hogy a támadást éjjel negyed egy körül hajtották végre, a rendőrség melléképületén kisebb kár keletkezett. Erről bővebben itt olvashat!

Szerző
Frissítve: 2015.11.24. 19:03

Lelőttek egy orosz vadászgépet a törökök

Még nem tisztázott, hogy török harci repülőgépek, vagy a földi légvédelem lőtte le az orosz légierő SZU-24-es vadászbombázóját. A hírek nagyon ellentmondásosak, a hírforrások még abban sem egységesek, hogy a gép a földnek csapódott, vagy hegynek ütközött.

Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet – jelentette több forrás. Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről.

Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az „ellenséges” gép legénységét, távozásra szólította fel. A legújabb hírek szerint két harci gép közelítette meg kedden a török határt Szíria felől, és az egyiküket lőtték le török vadászgépek, előzőleg figyelmeztetve őket a légtérsértésre – közölték török kormányzati tisztségviselők.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről. A minisztérium tagadta, hogy az orosz gép megsértette volna a török légteret. A gép ekkor Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek – közölte az orosz minisztérium. A Dogan török hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a gép szíriai területen zuhant le.

A gép lelövéséről készült videofelvételen látszik, amint a gép kigyullad, a két pilóta katapultál és ejtőernyővel leereszkedik. A gép egy hegynek csapódott. Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője úgy értesült, hogy a gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek.

Szerző

Felgyújthattak egy lakóházat, amiben menekültek is laktak

Tűz volt a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Woldegkben egy társasházban, amelyben menedékkérők is laknak - közölte kedden a helyi rendőrség.

A tűz az épület pincéjében keletkezett, a nyomozás első adatai alapján valószínűleg szándékos gyújtogatás miatt.  A tűzoltókat hétfő este riasztották. A társasház több lakóját tűzoltólétra segítségével kellett kimenekíteni, mert a füst ellepte a lépcsőházat, elvágva ezzel a menekülési utat. Két embert füstmérgezés gyanújával kórházba vittek.

A társasház lakhatatlanná vált, a 35 lakót - köztük 10 menedékkérőt - ideiglenes szállásokra költöztették. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi adatai szerint az idén október végéig 600 különböző fajtájú atrocitás, támadás történt menedékkérők, menekültek szállásai ellen. Ezek túlnyomó többsége - 543 eset - szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény. A feljegyzett esetek között 95 erőszakos bűncselekmény van, és 49 gyújtogatásos támadás történt szállások, befogadóállomások ellen.

Szerző