Orbán: Európa gazdag, de gyenge - Újabb terrortámadás jön?

Publikálás dátuma
2015.11.24. 11:23
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Európát megtámadták, további fenyegetésének van kitéve, mára a biztonság vált a legfontosabb tényezővé Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szucsou városban, a Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján elhangzott beszédében. A fő képre kattintva további felvételeket láthat Orbán kínai látogatásáról!

"Épp, hogy csak megérkeztünk Európából, s ezért sem tudjuk függetleníteni magunkat annak tudatától, hogy Európát megtámadták, további terrorista merényletek fenyegetésének van kitéve" - hangoztatta a kormányfő. Angol nyelvű felszólalásában kiemelte, hogy a párizsi erőszakos cselekmények egyszerre jelentettek támadást valamennyi európai uniós tagországra. 

Európa gazdag, de gyenge

"Le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket és szembe kell néznünk a súlyos következményekkel" - állapította meg Orbán Viktor. "Nekünk, európaiaknak, el kell ismernünk, hogy gazdagok vagyunk, ugyanakkor gyengék. Ez talán a lehető legveszélyesebb kombináció. A biztonság eddig a pontig megadatott a számunkra, de mostantól határozott lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük, az állampolgáraink életével együtt" - hangsúlyozta Orbán Viktor. 

Hozzátette: a biztonság mára a legfontosabb tényezővé vált Európában, s e szempontból Kína szerepe számunkra "új megközelítést kap", ugyanis Kínának kulcsszerepe van a globális béke védelmében és a szükséges globális egyensúly fenntartásában.

 MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Fontos Kína szerepe

"Ezért is fontos Európa számára, hogy Kína vezetői támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket valamennyi globális politikai fórumon - fogalmazott. Orbán Viktor a kelet- és közép-európai országok, illetve Kína között hivatalosan 2012-ben útnak indított - 16+1 néven is emlegetett - együttműködésére utalva megjegyezte: "minden szülő elégedett, amikor a látja a gyermekeit felnőni". Emlékeztetett a kezdeményezés magyarországi előkészületeire, az első lengyelországi csúcsra, s úgy vélte, hogy a negyedik csúcstalálkozó alkalmával ez az együttműködés új szinten folytatódhat.

Mint mondta, világosan emlékszik az első teljes körű találkozót követő visszhangokra, amelyek nem voltak híján a kétkedéseknek, s olyasfajta megjegyzéseknek, miszerint a kelet- és közép-európai országokat Kína a befolyása alá vonja, végül súlyos veszteségeket fog okozni nekik. Megfogalmazása szerint széles körben elterjedt vélekedés volt akkoriban, hogy Kína erősödése időleges, a pénzügyi válság ezt nagyban alá fogja ásni.

Orbán ontotta a dicséretet

"Manapság azonban ennek pontosan az ellenkezőjét látjuk, Kína az állandó és hosszú távú fejlődés útján halad, s mindannyian tudjuk, hogy hamarosan a legerősebb gazdaság lesz a világon" - emelte ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta, hogy még ha más és más súlyú partnerekről is van szó, kapcsolataik az egyenlőségre és a kölcsönös tiszteletre alapulnak.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

3,5 milliárd dollárt hozott a beruházás

A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarországra több mint 3,5 milliárd dollár értékű kínai beruházás érkezett. Ez pedig - mint fogalmazott - egyáltalán nem jelent "nyomást" az országra, hanem sokkal inkább kölcsönösen előnyös helyzetet. Hozzátette: mindkét fél szeretné, ha a tendencia folytatódna.  Orbán Viktor úgy értékelte, hogy a kapcsolatok kiállták az idő próbáját, ami pedig a jövőt illeti, úgy vélte, hatalmas lehetőségek előtt állnak.

Szerző
Frissítve: 2015.11.24. 13:13

Tömeges kirúgások az MTVA-nál

Publikálás dátuma
2015.11.24. 11:03

Csoportos létszámleépítés keretében 129 dolgozójától akar megválni az állami média – írja a Népszabadság.

A lap információi szerint, 9 vezető, 92 ügyintéző, 22 ügyviteli alkalmazott, s hat fizikai foglalkozású dolgozó elküldését tervezik. A döntést januárban közlik az érintettekkel.

Szerző
Témák
kirúgások MTVA

Medgyessy a Magyar Időkben védte az Orbán-kormányt

Publikálás dátuma
2015.11.24. 10:42
Korábbi felvétel a volt miniszterelnökről. FOTÓ: Népszava
Medgyessy Péter a Magyar Időknek nyilatkozva védte meg az Orbán-kormányt, a korábbi szocialista miniszterelnök szerint ugyanis a korrupció szintje ma semmivel sem magasabb, mint volt a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején.

A kormánypárti lap arra a kérdésére, hogy vajon a korrupció ma szembeötlőbb módon van-e jelen a magyar közéletben, mint a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején, a korábbi miniszterelnök úgy fogalmazott, nehéz erre válaszolni, de most kétségtelenül és érezhetően a társadalmi érzékenységnek és a nemzetközi érdeklődésnek a homlokterébe került a magyarországi korrupció. "Azt semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idejében" – mondta a lapnak Medgyessy Péter.

A volt miniszterelnök úgy tűnik, nagyon jóban lett a kormánypárttal, nemrégiben például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kitüntette a keleti nyitásért.

Mint ismert, Medgyessy 2004. augusztus 19-ig volt Magyarország miniszterelnöke, bukása idején úgy nyilatkozott akkori koalíciós partneréről„Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, miközben néhány politikusának olyan erősek a személyes ambíciói, hogy azok kielégítése érdekében semmilyen árat nem talál túl soknak.” Noha az idézett nyilatkozat után az SZDSZ és az akkori ellenzék egyaránt többször arra kérte Medgyessyt, hogy tárja a nyilvánosság elé, pontosan mire gondolt, a volt miniszterelnök ezt azóta sem tette meg.

 

Szerző