Razzia Brüsszelben - Őrizetbe vettek 21 embert, szökésben egy terrorista

Publikálás dátuma
2015.11.23. 10:12
Frankfurtban a Bundesliga-mérkőzésre érkezőket is csak szigorú ellenőrzés után engedték tovább FOTÓ: Alexander Scheuber/Getty Im
A vasárnap este indított műveletek részeként hétfőn további öt házkutatást hajtottak végre a brüsszeli és kettőt a liége-i régióban. Ezek során fogták el az öt gyanúsítottat - derült ki a szövetségi ügyészség közleményéből. A reggeli hatósági fellépéssel így 21-re nőtt a vasárnap este óta Belgiumban őrizetbe vett feltételezett szélsőségesek száma, de az ország első számú körözött személye, a november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot szedő párizsi merényletsorozat egyik elkövetőjének tartott Salah Abdeslam továbbra is szökésben van.

A belga rendőrség és a hadsereg a belga főváros több negyedét is átkutatták. 19 házkutatást tartottak. Razziáztak a vallon iparvárosban, Charleroi-ban is. A hatóságok szerint nem találtak sem fegyverekre, sem pedig robbanószerkezetekre. Molenbeek brüsszeli városnegyedből, ahol jelentős muzulmán kisebbség él, lövésekről számoltak be. Az ügyészség szerint a rendőrség egy gépkocsira adott le lövéseket. Többen megsérültek. Az azonban nem derült ki, hogy az autóban lévő személyek köthetőek-e terrorizmushoz. A hatóságok nem kívántak részleteket közölni a bevetéstől arra hivatkozva, hogy a nyomozás tovább folytatódik, s nem akarják megzavarni annak menetét.

A rendőrségi beavatkozásra azt követően került sor, hogy vasárnap este a kormányzat bejelentette, továbbra is a legmagasabb szintű terrorkészültség marad érvényben, amelyet szombat hajnaltól rendeltek el. A metró hétfőn sem jár, a villamosok közül csak az indult útnak, amely a felszín felett jár. Az iskolák és az egyetemek tárva maradtak. Sokan nem mennek munkába, mert inkább gyermekükre vigyáznak otthonaikban.

A főváros 1,2 millió lakóját továbbra is arra kérik, lehetőleg ne menjenek bevásárlóközpontokba, pályaudvarokra, más helyekre, ahol több ember lehet. A város több pontján gépfegyveres rendőrök vagy katonák láthatóak. Charles Michel belga kormányfő bejelentette, hogy a rendőri és katonai jelenlétet tovább erősítik Brüsszelben.

A hatóságok továbbra is egy a párizsihoz hasonló terrorakciótól tartanak. A lehetséges célpontok közé üzleti-, bevásárlóközpontok, tömegközlekedési eszközök tartoznak. A legmagasabb, négyes terrorkészültség Brüsszel körzetére érvényes, az ország többi részére hármas készültséget rendeltek el. Michel azt közölte, az intézkedések ellenére a cél az, hogy az élet mielőbb visszatérhessen a normális kerékvágásba.

Annyi bizonyos tehát, hogy Abdeslam, az egyik párizsi öngyilkos merénylő testvére még szökésben van. Feltételezések szerint robbanószerkezet lehet nála. A 26 éves férfi Molenbeek negyedben élt. A nyomozóhatóságok szerint ahhoz a terrorcsoporthoz tartozott, amely a 130 életét kioltó párizsi merényletekben a kávéházakban és bárokban ülő személyekre tüzelt.

Egyelőre nagy kérdés, hogy a férfi valóban Belgiumban van-e. A La Libre Belgique szerint a rendőrség gyanúsítottat talált Liege városában, aki segíthetett Abdeslamnak abban, hogy egy BMW-vel Németországba szökjön. Ezt azonban sem belga, sem német részről nem erősítették meg.

A francia rendőrség közben közzétette a harmadik öngyilkos merénylő arcképét, aki a Stade de France párizsi stadion mellett hajtott végre öngyilkos merényletet. Szemtanúk jelentkezését kéri a rendőrség, amely azt reméli, információkat tud szerezni a férfiről. Egyelőre csak annyit tudni ujjlenyomata alapján, hogy október elején Lerosz szigetén regisztrálták, amikor szíriai menekültek egy csoportjával lépett az Európai Unió területére.

Miért ennyire veszélyeztetett Belgium? Tudni kell, hogy arányait tekintve Belgiumból utaztak a legtöbben Szíriába, hogy az Iszlám Állam mellett harcoljanak. A mintegy 11,2 millió főt számláló Belgiumban jelentős, 600 ezres muzulmán közösség él, melynek tagjai atrocitásoktól tartanak.

Jan Jambon belügyminiszter, aki a flamand nacionalisták tagja, azt közölte, hogy a brüsszeli hatóságok tudomása szerint 130 olyan személy tért vissza Szíriából, akik az IS tagjai voltak. Közülük 85-en Brüsszel Molenbeek negyedében élnek. Abban a körzetben, amely közvetlenül a városközponttól nyugatra helyezkedik el.

Az Európai Bizottság ma a terrorfenyegetés ellenére rendes munkarendben dolgozik. „Az Unió intézményeit nem érte különleges fenyegetés” – közölte Krisztalina Georgijeva, a testület alelnöke a Twitteren. A tervezett találkozókat is lebonyolítják, de az EU épületei környékén szigorítják a biztonsági intézkedéseket. A bizottságnál mintegy 23 ezren dolgoznak.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek találkozója is létrejön, így megszavazhatják Görögországnak a következő hitelrészlet felszabadítását.

1000 házkutatás Franciaországban
A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt tíz napban 1072 helyen tartottak házkutatást, 139 embert állítottak elő, közülük 117-et vettek őrizetbe - tudta meg hétfőn hivatalos forrásokból a Le Monde című napilap.
A prefektusok 253 ember ellen rendeltek el házi őrizetet, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön. A házkutatások során 201 fegyvert foglaltak le és 77 helyen találtak kábítószert.

Szerző
Frissítve: 2015.11.23. 20:06

Nyeregben érzi magát a kormányfő?

Publikálás dátuma
2015.11.23. 10:07
FOTÓ: Oli Scarff/Getty Images
Az Egyesült Királyság már néhány hét múlva, még karácsony előtt részt vehet az Iszlám Állam (IS) szíriai állásai elleni légi akciókban. Erre utalt George Osborne pénzügyminiszter. Mint fogalmazott, David Cameron még ezen a héten erre vonatkozó javaslatot tár a képviselők elő a londoni parlamentben. 

Cameron ma utazik Párizsba, hogy Francois Hollande elnökkel megtárgyalja az IS-szel szembeni fellépés részleteit. A brit miniszterelnök várhatóan csütörtökön beszél majd a parlamentben. Utalhat arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan szavazott az IS elleni fellépés mellett. Osborne arra is utalt, hogy Cameron addig nem bocsátja a kérdést szavazásra, amíg meg nem győződik arról, hogy megnyeri a szavazást. A toryknál a beavatkozás egyre több ellenzője adhatja ellenállását, megváltoztatta véleményét Crispin Blunt, a külügyi bizottság elnöke is.

A brit Munkáspárt árnyékkormánya kedden alakítja ki pozícióját ebben a kérdésben. A párt elnöke, Jeremy Corbyn mindenesetre hevesen ellenzi a háborút, s ezt a BBC Radio 5-nek adott nyilatkozatában is megerősítette. Szerinte az ENSZ BT határozata sem háborúra szólít fel az Iszlám állam ellen.

Szerző

A terror után nőtt Hollande népszerűsége

Publikálás dátuma
2015.11.23. 10:03
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Több százalékponttal is emelkedett Francois Hollande francia elnök megítélése, miután a franciák nagyrészt elégedettek azzal, amiként a párizsi merényleteket követő helyzetet kezeli. Szintén javult Manuel Valls kormányfő megítélése. 

A felmérések szerint Hollande népszerűsége 7-8 százalékkal emelkedett, így jelenleg 27-33 százalék elégedett munkájával. Ez továbbra is alacsony szám ugyan, de – vélhetően ideiglenesen – elmozdult a holtpontról. Valls viszont 44 százalékon áll.

Tíz hónapon belül másodszorra kell terrortámadások utáni helyzetet kezelnie a francia elnöknek. A Charlie Hebdo, illetve a zsidó szupermarket utáni támadásokat követően soha nem látott mértékben, 21 százalékkal 40 százalékkal emelkedett közkedveltségi mutatója, Valls megítélése pedig – 17 százalékot emelkedve – 61 százalékos lett. Egy héttel a mostani merénylet előtt a TNS Sofres kutatása szerint a megkérdezettek mindössze 15 százaléka volt elégedett Hollande tevékenységével, az elégedetlenek aránya ezzel szemben 82 százalékos volt.

Franciaországban két hét múlva rendezik meg a regionális választás első fordulóját. Kérdés, hogy Hollande javuló megítélése lesz-e bármilyen hatással a szocialisták szereplésére.

Szerző