A terror után nőtt Hollande népszerűsége

Publikálás dátuma
2015.11.23. 10:03
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Több százalékponttal is emelkedett Francois Hollande francia elnök megítélése, miután a franciák nagyrészt elégedettek azzal, amiként a párizsi merényleteket követő helyzetet kezeli. Szintén javult Manuel Valls kormányfő megítélése. 

A felmérések szerint Hollande népszerűsége 7-8 százalékkal emelkedett, így jelenleg 27-33 százalék elégedett munkájával. Ez továbbra is alacsony szám ugyan, de – vélhetően ideiglenesen – elmozdult a holtpontról. Valls viszont 44 százalékon áll.

Tíz hónapon belül másodszorra kell terrortámadások utáni helyzetet kezelnie a francia elnöknek. A Charlie Hebdo, illetve a zsidó szupermarket utáni támadásokat követően soha nem látott mértékben, 21 százalékkal 40 százalékkal emelkedett közkedveltségi mutatója, Valls megítélése pedig – 17 százalékot emelkedve – 61 százalékos lett. Egy héttel a mostani merénylet előtt a TNS Sofres kutatása szerint a megkérdezettek mindössze 15 százaléka volt elégedett Hollande tevékenységével, az elégedetlenek aránya ezzel szemben 82 százalékos volt.

Franciaországban két hét múlva rendezik meg a regionális választás első fordulóját. Kérdés, hogy Hollande javuló megítélése lesz-e bármilyen hatással a szocialisták szereplésére.

Szerző

Lövöldözés a játszótéren: 16-an kerültek kórházba

Legkevesebb tizenhat embert szállítottak kórházba New Orleansban helyi idő szerint vasárnap kora este egy játszótéren történt lövöldözés után.

A Bunny Friend Park nevű játszótéren mintegy ötszázan tartózkodtak egy klipfelvételén, amikor szemtanúk szerint két fegyveres jelent meg a helyszínen, és a tömegbe lőtt. Tyler Gamble rendőrségi szóvivő szerint a területen két csoport tartózkodott: a videófelvétel-készítés résztvevőin kívül helybéli lakosok szomszédsági ünnepre gyülekeztek össze.

A mentők tíz embert vittek korházba, másokat különböző gépkocsikon szállítottak oda, mondta Gamble, és hozzátette: a videófelvétel-készítéshez nem volt területfoglalási engedély. A szóvivő később elmondta azt is, hogy a lövöldözők egymást vették célba, majd egymást üldözve elfutottak a helyszínről. A rendőrség feltételezése szerint valamilyen veszekedés fajulhatott fegyveres összetűzéssé, de annak kiváltó oka nem ismert. Halálos áldozatról egyelőre nincs hír - számolt be az esetről a Reuters.

Szerző
Frissítve: 2015.11.23. 10:02

Megfenyegette pártját a milliárdos politikus

Újból azzal fenyegetőzött vasárnap Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező republikánus elnökjelölt-aspiráns, hogy függetlenként küzd majd tovább a Fehér Házért, ha a pártja nem bánik vele korrekt módon.

Trump az ABC televíziónak nyilatkozott erről a szándékáról, azokra a sajtójelentésekre reagálva, melyek szerint a Republikánus Párt vezetésének egyes tagjai összefogtak, hogy kiiktassák őt a versenyből. A The Wall Street Journal értesülése szerint a csoport arra készül, hogy titkos adományozókra támaszkodva "gerillakampányt" indítsanak az ingatlanmogul és valóságshow-sztár "legyőzésére és megsemmisítésére". "Meglátjuk, mi történik. Nagyon érdekes lesz. De az összes közvélemény-kutatás szerint én vezetek, méghozzá sokkal" - mondta Trump, hozzátéve: azt szeretné, ha a pártban a vetélytársaival azonos elbánásban részesítenék. 

A The Washington Post és az ABC News vasárnap közzétett, közös közvélemény-kutatása szerint Trump 32 százalékos támogatottsággal vezet a 22 százalékon álló Ben Carson volt idegsebész előtt. A Fox News felmérése szintén tíz százalékpontos előnyt mutatott ki Trump javára Carsonnal szemben, de ebben a felmérésben az állás 28 százalék 18 százalékkal szemben.

Őket mindkét felmérés szerint Marco Rubio floridai szenátor, Ted Cruz texasi szenátor és Jeb Bush volt floridai kormányzó követi. Mindhárom politikus támogatottsága egy számjegyű. A többiek tábora egyik felmérés szerint sem éri el a 3 százalékot. Ez azért fontos, mert a republikánus elnökjelöltségre pályázó republikánus politikusok következő, december 15-i vitáját megrendező CNN a legalább 3,5 százalékos országos támogatottságot szabta meg a közvetítésben való részvétel feltételéül. Ezt kiválthatja, ha valamelyik riválisra párttársaik 4 százaléka lenne hajlandó voksolni a legelső két előválasztási fordulót februárban megtartó Iowában és New Hampshire-ben.

Trump önállósodásának lehetősége sokakat aggaszt a republikánus táboron belül. Egy ilyen fordulat ugyanis szavazatokat vonna el a párt hivatalos elnökjelöltjétől és a demokraták malmára hajtaná a vizet. A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns egyébként vasárnap megerősítette, hogy ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding), mert, mint mondta, az "semmiség" ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet embereket fejeztet le. Megismételte azt is, hogy nyilvántartásba vetetné a muszlimokat és megfigyeltetné a mecseteket.

Szerző