Már készülnek a karácsonyi rohamra a kereskedők

Publikálás dátuma
2015.11.21. 09:20
Fotó: Népszava
Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom - mondta Vámos György, a szövetség főtitkára.

A szakember hangsúlyozta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén eddig mintegy 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése az előző év azonos időszakához képest, ami kiemelkedő ütemnek számít nemzetközi viszonylatban is, hiszen az uniós átlag kétszerese.  Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ünnepi étkezésekre, valamint az ajándékokra nagyjából ugyanannyit fordítanak a családok, így az idén az élelmiszerekre, illetve az ajándékokra is egyaránt 80-90 milliárd forintot.

Leginkább a karácsony húzza felfelé a kiskereskedelem mérlegét, de a Mikulás és a szilveszter is erősíti a forgalmat. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. azt közölte: a társaság a 2014-es üzleti évben 473,7 milliárd forint forgalmat ért el, ez 4,4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. Idén erős karácsonyi forgalomra, és 2015 egészére összességében forgalomnövekedésre számítanak.

A 349 Spar szupermarket, a 32 Interspar hipermarket és a 69 franchise üzletük nyitva lesz november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án, amit a törvény lehetővé tesz. A Spar üzletek vasárnapi forgalomhoz és vásárlószámhoz köthető adatait megvizsgálva a társaság úgy döntött, hogy az egyetlen szabadon választható vasárnapot eltérő időpontokban kívánja felhasználni, december 27-én előreláthatóan 128 áruházuk tart majd nyitva országszerte.

Auchan Magyarország Kft. szerint, az idén eddig stagnáló forgalmat tapasztaltak az előző évhez képest, és az év végén is erre számítanak. A 19 magyarországi Auchan áruház és a hozzájuk tartozó 16 töltőállomás forgalma 326 milliárd forint volt 2014-ben, ennek mintegy 12 százaléka keletkezett decemberben. Az idén megnyitott debreceni és szigetszentmiklósi töltőállomásokkal számítanak kis mértékű emelkedésre a tavalyi évhez képest. Az Auchan áruházai és a hozzájuk tartozó benzinkutak nyitva tartanak a négy adventi vasárnapon, a szabadon felhasználható vasárnapot szintén eltérő időpontokban veszik majd igénybe.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. tájékoztatása szerint a társaság nettó árbevétele a 2014. március 1. és 2015. február 28. között 261,5 milliárd forint, a legmagasabb árbevételű hónap a december volt. A társaság minden évben a gazdasági növekedésnek megfelelő növekedést prognosztizál. Az idén eddig minimális forgalomnövekedést tapasztaltak. A Lidl Magyarország mind a 164 áruháza nyitva lesz november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án - közölték.

Az Ikea, két magyarországi áruházukban szintén koncentráltabb a forgalom az év végén, és már érezhetően beköszöntött a karácsonyi időszak. A vásárlók évről évre egyre tudatosabban készülnek az ünnepekre, ami azt jelenti, hogy egyre korábban kezdik meg az ajándékok vásárlását. Ennek megfelelően fokozatos növekedést tapasztalnak, ami a számítások szerint az adventi időszak alatt fog tetőzni.

Szerző

Nem tájékoztat a Négy Tigrisről a polgármester

Publikálás dátuma
2015.11.21. 06:08
A bódévárost ugyan elbontották, de a szemét ott maradt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Több mint egy éve zárták be a hírhedt józsefvárosi Négy Tigris piacot, amelyet a kerületi vezetés a feketebűnözés melegágyaként emlegetett. A ma is elhagyatottan álló területre az önkormányzat szabadidőparkot építene, ám az egyelőre továbbra is a MÁV tulajdonában van. A piac tovább él a szomszédos régi gyárépületekben.

Szabadidőpark, sportközpont, mélygarázs, rendezvénycsarnok - ezeket tervezi felépíteni a tavaly nyáron bezáratott, majd ledózerolt józsefvárosi Négy Tigris piac helyére a VIII. kerületi önkormányzat, a terület azonban mind a mai napig üresen áll, mivel az még mindig a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) tulajdonában van. Ahhoz, hogy bármiféle munka megkezdődhessen, a MÁV-nak először át kell adnia a területet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, hogy egyáltalán az önkormányzat megkezdhesse a tárgyalásokat arról, hogy megkaphassa a kiszemelt telket. Korábbi hírek szerint erre már idén szeptemberben sor került volna, a vagyonátadás azonban továbbra sem történt meg.

A szóban forgó területen 1993-ban tűntek fel először az első távol-keleti árusok, olcsó portékáiknak köszönhetően a piac egyre népszerűbb lett. Ezekben az években a telek állami tulajdonban volt, de már ekkor is a MÁV kezelésében állt. A piac valóságos kis bódévárossá, egy Budapesten belüli mini-társadalommá nőtte ki magát, ahol a különböző nemzetiségű árusok - sok esetben kétes eredetű - árucikkeik között az ócska giccsektől kezdve a szamurájkardig minden megtalálható volt. A bazár működését az éppen regnáló kerületi vezetés sosem nézte jó szemmel, az évek során többször is felröppent a bezárás híre. A piac sorsát 2013-ban végül Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere pecsételte meg. Kocsis szerint a piac a feketebűnözés melegágya, Budapest egyik bűnügyi gócpontja volt.

A MÁV 2013 júniusában felbontotta a bérleti szerződést a piacot üzemeltető Komondor Kft.-vel, a cégnek ekkor 150 napja volt, hogy a területet eredeti állapotában adja vissza a vasúttársaságnak. Az árusok azonban tovább maradtak, mire a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2014 májusában elrendelte a terület kiürítését, amit júniusban végre is hajtottak. A MÁV ezt követően elszállíttatta a bódékat, a terület azóta is elhagyatottan áll. Az árusok azonban nem mentek messzire, a piac tovább működik a szomszédos Ganz-telepen.

Kocsis Máté polgármester tavaly júniusban ismertette a volt piac területére vonatkozó terveket, melyek szerint a telekre négymilliárd forintból sportközpont és szabadidőpark, további ötmilliárdért pedig mélygarázs és rendezvénycsarnok épülhet. Szerettük volna megtudni az önkormányzattól, mikorra várható előrelépés az ügyben, illetve hogy változtattak-e a korábbi terveken. Nem jártunk sikerrel, a kerületi sajtós közlése szerint Kocsi Máté polgármester úr "még nem talált okot arra", hogy lapunkat tájékoztassa.

A MÁV-tól azt a választ kaptuk, hogy felkészültek az ingatlan átadására, amelyre várhatóan még az idén sor kerülhet.

Szerző

7-en a 7-ről - Párizs?

Publikálás dátuma
2015.11.21. 06:07

Arató András - Klubrádió

Kivételesen egy 2010. július 30-án készült fotóval válaszolok.

Avar János újságíró

Emberek vagyunk, leginkább az ráz meg minket a napi tragédiák közül, amely akár velünk is megtörténhetett volna: vétlen autós halála, utasszállító repülőgép lezuhanása, mészárlás egy nagyváros kávézójában vagy koncerttermében. Bombázás rettenetére már csak az idősek emlékeznek, a menekültek drámája történet, de nem tragédia számunkra. Szintén emberként többféleképpen reagálhatunk, de megriadásunkat nem szabadna riogatással tetézni, a terroristák éppen azt szeretnék.

Bolgár György - rádiós újságíró

Párizs? November 13. Párizs? Gyilkos ősz. Párizs? Megrengetett Európa. Párizs? Szajna, Notre Dame, Eiffel-torony, Bastille, Napoleon, De Gaulle, Balzac, Baudelaire, Apollinaire, Ady. Párizs? Párisba tegnap beszökött az Ősz. / Szent Mihály útján suhant nesztelen, / Kánikulában, halk lombok alatt / S találkozott velem. Párizs. November 14. November 15. December, január...

Farkasházy Tivadar - Hócipő

Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek, vigyázó szemetek Párizsra vessétek – írta Batsányi. Azóta vetették legjobbjaink, futó politikusok, éhező festők és költők, Ady és Attila, a magyar modernitás, de idén már másodszor kap más értelmet. És mi vigyázzunk, ránk vigyázzanak? S mire vigyázzunk, a családra, az országra, Európára, a Földre? Már Mrozeknél se hangzott jól, emigránsok, de ők valóságok hercegek a migránsokhoz képest. Rémes, hogy csak egynek jó ez az egész. Mi meg folyton hátra nézünk.

Friss Róbert újságíró

Igen, Párizs. És Európa. És a Nyugat. A szabadság.

Horváth Zoltán újságíró

Hát persze, hogy a normalitását még súlyos megsebzettsége ellenére is megőrző Párizs. Mondjanak bármit a vigyázó szemetek...

Veress Jenő - a Népszava főmunkatársa

Nekem Párizs Vasarely, Nicholas Schöffer, Lucien Hervé, Paul Almássy, Michel Gyarmathy, Sacy von Blondel, Joska Pilissy, Badal János, és mások, akikkel bő 30 éve volt szerencsém ott találkozhatni. Csupa izgága magyar bevándorló. Meg Bartók szobra a róla elnevezett téren. Meg József Attila, Ady, és Kende, Fejtő, Faludy, Méray, és a számolatlan többiek. Meg, hogy milyen fura: a Sztálingrád metrómegállót még mindig így hívják. Ezen a városon nem foghat ki sem ostoba politika, sem terror, sem más. Biztosan!

Szerző