Illegális bevándorló zöldségeket fülelt le a Nébih

Publikálás dátuma
2015.11.20. 13:50
Illusztráció/Thinkstock
Egy nyíregyházi zöldség-gyümölcs kereskedőnél ellenőriztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek, az út menti árusítóhelyen összesen mintegy 10 tonna burgonyát, vöröshagymát és almát kellett hatósági zár alá vonni, mivel eredetüket nem tudta igazolni a kereskedő - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A szakemberek lakossági bejelentés alapján tartottak ellenőrzést a múlt héten az út menti árusítóhelyen. A burgonya, vöröshagyma és alma tételek mindegyike jelöletlen volt, egy részük a minőségi előírásoknak sem felelt meg. Az áru eredetét a tulajdonos nem tudta igazolni - így például nem tudni, hogy a terményeket mikor és milyen növényvédő szerekkel kezelték,-a Nébih tájékoztatása szerint ezért a hatóság elrendelte a tételek zárolását és megsemmisítését.

Bár a kereskedő rendelkezett őstermelő igazolvánnyal, saját előállítású árut egyáltalán nem találtak az ellenőrök a helyszínen. Jelentős mennyiségben akadt viszont import áru, köztük déligyümölcs is az árukészletben. A feltárt hiányosságok miatt a kereskedő őstermelői igazolványát a megyei szakemberek a helyszínen bevonták, így tevékenységét nem folytathatja.
A kereskedő ellen hatósági eljárás indult, százezer forintos nagyságrendű bírságra számíthat - közölte a Nébih.

Szerző

Eladták Budapest legmagasabb irodaházát

Az év egyik legnagyobb A kategóriás irodapiaci tranzakciójával gazdát cserélt Budapest legmagasabb irodaháza, a Duna Towert a régió vezető kereskedelmi ingatlanfejlesztő vállalatcsoportja, a GTC International Group vásárolta meg - jelentette be GTC Magyarország pénteken.

A közlemény szerint a GTC International Group, a kelet-közép-európai ingatlanpiac egyik vezető szereplőjének magyarországi leányvállalata ezzel a fellendülőben lévő hazai irodapiac egyik legnagyobb idei tranzakcióját bonyolította le. Az új tulajdonos célja, hogy az exkluzív, A kategóriás irodaház mostani 81 százalékos kihasználtsága elérje a 100 százalékot. Ennek érdekében az új tulajdonos a következő hónapokban teljes műszaki és belsőépítészeti felújítást és átalakítást végez el az irodaházban.

A vételárat a cég nem ismertette, annyit árultak el, hogy az tükrözi a 7 százalékos bérleti hozamot a jelenlegi kihasználtság mellett. "A magyar irodapiac a régió országaiéhoz képest néhány éves fáziskéséssel talált önmagára, de a befektetők még semmiről sem késtek le. Folyamatosan nő a nagy alapterületű prémium kategóriás irodák iránti igény, és ez számos új lehetőséget nyit a bérbeadói oldalon is" - hangsúlyozta a közleményben Robert Snow, a GTC Magyarország vezérigazgatója.

A tranzakcióval a GTC Magyarország teljesirodaportfólióját több mint 118 ezer négyzetméterre bővítette. A társaság tulajdonában van több más prémium kategóriás irodaépület is, így a Center PointIrodaház, a GTC Metro és a Spirál. Robert Snow a Duna Tower megvásárlását a társaság 15 éves piaci jelenlétének egyik legfontosabb állomásának nevezte. Az akvizíciót, amelyet egy többkörös tenderfolyamat előzött meg, teljes egészében saját forrásokból finanszírozta a vállalat.

Az Árpád híd pesti oldalán található 60 méter magas Duna Towert 2006-ban adták át. A 16 emeletes irodaépület 31 500 négyzetméter bruttó bérbe adható területtel, valamint 3 szintes mélygarázzsal rendelkezik. "A hazai ingatlanpiacon jelenleg egyértelmű hiány tapasztalható a nagybérlők számára megfelelő A kategóriás irodákból; ez a fejlesztői oldalnak kiemelten jó piaci helyzetet teremt" - fogalmazott Hegedűs Orsolya, a Cushman & Wakefieldnemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat hazai irodájának kutatási vezetője a közleményben. Hozzátette: már 2015 első kilenc hónapjában is jelentős bérlői aktivitás jellemezte a piacot, ami a kihasználatlansági rátát egészen 13,5 százalékra - a válság előtti szintre - nyomta le Budapesten. Ennek köszönhetően 2015 várhatóan ismét rekordév lesz a bérbeadások volumenét tekintve.

A szakember szerint a legnagyobb kihívást a kínálati hiány jelenti, hiszen nincs olyan nagyságrendű fejlesztés a piacon, amely kielégítené a prémium irodaingatlanok iránti növekvő keresletet. Mivel a piaci folyamatok egyre inkább a bérbe adóknak kedveznek - miközben a bérlők a limitált számú, legjobb minőségű helyeket keresik - az effektív bérleti díjak emelkedése várható.

A GTC Magyarország tulajdonosa a varsói tőzsdén jegyzett lengyel Globe Trade Centre S.A vállalatcsoport. A Lone Star Global Befektetési Alap többségi tulajdonszerzését követően a vállalatcsoport alaptőkéjét 140 millió euróval emelték meg, ami jelentősen növelte a GTC pénzügyi erejét és befektetési potenciálját úgy Magyarországon, mint a kelet-közép-európai régióban.

Szerző

Szerdán mutatkozik be a második Imrédy-kormány

Publikálás dátuma
2015.11.20. 07:22

Megemlékeztünk már arról, hogy az Imrédy-kormány az időszaki lapok revízióján, illetve a heti és egyéb folyóiratok tömeges betiltásán kívül legsürgősebb feladatának a zsidótörvény és a házszabályok szigorítását tekinti. Beszámoltunk a NEP úgynevezett zsidóbizottságának pénteki üléséről is, amely még nem határozott arról, miből álljon az alig öthónapos zsidótörvény revíziója. Hír szerint a bizottság ülésén különböző ötletek, elgondolások merültek föl arra nézve, miként lehetne a zsidovallású magyar állampolgároknak, a kulturális, és gazdasági életben váló elhelyezkedését, illetve kenyérkereseti lehetőségéit az érvényben lévő I. számú zsidótörvény intézkedésein túlmenőén is korlátozni. De ugyanakkor állítólag akadtak fölszólalók, akik Kultsár István kormánybiztos jelentése nyomán olyasféle kijelentéseket kockáztattak meg, hogy tekintetbe kellene venni bizonyos gazdasági adottságokat, is, melyek, ha lehetetlenné nem is, de föltétlenül aggályossá teszik a zsidótörvény újabb, radikális szigorítását. A NEP zsidóbizottsága a jövő héten folytatja megbeszéléseit és akkorára előreláthatóan már a kormány tervezete szolgál majd alapul a kérdés további megvitatásához.

Szerző