Egyelőre nem találtak robbanószert Hannoverben

 Egyelőre nem találtak robbanószert és nem vettek őrizetbe senkit Hannoverben az elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban - mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban. A tartományi belügyminiszter kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint egy mentőautóban robbanószerkezetet találtak volna.
Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, mert azzal "elbizonytalanítaná a lakosságot" és megnehezítené a hatóságok munkáját.

Terrortámadások után a szokásosnál jóval több értesülés jut el a biztonsági szervekhez, és a legnehezebb feladatok közé tartozik ezek komolyságának, valóságtartalmának mérlegelése és ellenőrzése. A múlt pénteki párizsi merényletek miatt a hatóságok éppen egy ilyen helyzetben készültek a német-holland mérkőzésre, és az esemény fenyegetettségére utaló értesülések kora este annyira "megsűrűsödtek", hogy alapos mérlegelés után úgy döntöttek, nem rendezik meg a találkozót - fejtette ki a szövetségi belügyminiszter.

Hozzátette, hogy személyesen javasolta az alsó-szászországi belügyminisztériumnak a stadion kiürítését, a mérkőzés elhalasztását. A döntést "alapos és keserű" okok miatt kellett meghozni - hangsúlyozta Thomas de Maiziere, "megelőlegezett bizalmat" kérve a lakosságtól ahhoz, hogy nem részletezi a döntés hátterét.

Előzőleg Volker Kluwe hannoveri rendőrkapitány több közszolgálati televízióban közvetített nyilatkozatában elmondta, hogy robbantásos merénylet veszélye miatt maradt el a mérkőzés. Hozzátette: azt nem tudják, hogy a merénylők mit terveznek arra az esetre, ha nem sikerül robbantani a stadionban, ezért mindenkinek a leggyorsabban haza kell mennie.

Reinhard Rauball a késő esti sajtóértekezleten elmondta: a labdarúgó csapatokat szállító két busz 5 kilométerre volt a stadiontól, amikor megérkezett a hír a mérkőzés elmaradásáról. A buszokat biztonságos helyre irányították, és a játékosok időközben mind elindultak haza. A holland válogatott és a német csapat müncheni tagjai repülővel utaztak el Hannoverből, a többiek autóval.

A labdarúgó mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg, majd nagyjából 15 perc múlva távozásra szólították fel a szurkolókat. Az 49 ezer fős stadionban viszonylag kevesen voltak, amikor elkezdődött a kiürítés. A szurkolók rendben, fegyelmezetten hagyták el a stadiont.

Később - röviddel az alsó-szászországi belügyminisztérium hannoveri központjában tartott sajtótájékoztató előtt - a tartományi főváros rendőrsége a mérkőzés biztosításával kapcsolatos információk terjesztésére nyitott Facebook-oldalán közölte, hogy egy gyanús csomag miatt lezárták a hannoveri főpályaudvar egy részét.

Utóbb, már a sajtótájékoztató után, az NDR regionális közszolgálati médiatársaság a szövetségi rendőrség egy szóvivőjét idézve azt írta hírportálján, hogy a főpályaudvaron bennálló egyik vonaton fedezték fel, majd ártalmatlanították a gyanús csomagot.

A csomagról készített röntgenképen világosan lehetett látni vezetékeket, nyomtatott áramköröket és egy mobiltelefont. Meglehet, hogy a csomag egy pokolgép "utánzata", de az is lehet, hogy "több annál", mindenesetre már nem veszélyes - mondta az NDR-nek a szövetségi rendőrség egy szóvivője. Hozzátette, hogy bejelentés érkezett hozzájuk arról a gyanúsan viselkedő egyénről is, aki elhelyezte a csomagot a szóban forgó Intercity-vonaton, majd amikor utasok megszólították, pánikszerűen elmenekült a szerelvényről és a pályaudvarról.

A hannoveri rendőrség az éjjel Facebook-oldalán azt írta: a jelenlegi állás szerint a csomagban nem volt robbanóanyag, de a biztonság kedvéért felrobbantották. A pályaudvaron elrendelt zárlatot azóta feloldották.

Szerző

Terrortámadás Párizsban - Újabb merénylőt keresnek

Egy második, szökésben lévő feltételezett merénylőt is keres a francia rendőrség a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletekkel kapcsolatban - jelentette kedden este a France2 francia közszolgálati televízió híradója.

A gyanúsított a párizsi belvárosi kávéházak és éttermek teraszaira lövöldöző terrorkommandó tagja volt a francia Abdeslam-fivérekkel együtt. A 31 éves Ibrahim a támadásokat követően az utcán felrobbantotta magát, a 26 éves Salah viszont elmenekült. Ellene Belgium és Franciaország is elfogató parancsot adott ki. A rendőrség gyanúja szerint a Seat típusú gépkocsiban, amelyből a lövéseket leadták, egy harmadik ember is ült, de őt egyelőre nem tudták azonosítani.

A France2 szerint egy szemtanú rögzítette a rue Charonne-ban a La Belle Equipe nevű kávéház előtti lövöldözést. A felvételen jól látszik, hogy miközben a két testvér leadja a lövéseket a gépkocsiból, a járművet egy harmadik ember vezeti, aki feltehetően Salahhal együtt elmenekült. 

A belga rendszámú, fekete színű Seat gépkocsit vasárnap reggel találtak meg a francia főváros Montreuil nevű elővárosában. A járműben három Kalasnyikovokot is találtak a rendőrök. Az eddigi hivatalos közlések szerint a hét helyszínen, három terrorkommandó által elkövetett támadásokban hét merénylő vesztette életét, hatan felrobbantották magukat, egy emberrel pedig a kommandósok végeztek. A nyolcadik feltételezett támadó, Salah Abdeslam ellen nemzetközi elfogató parancs van érvényben. A mostani bejelentéssel kilencre emelkedett a merénylők száma.

A France2 francia közszolgálati televízió arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bataclan rendezvényterembe betört terrorkommandó három tagjának holttestét találták meg a hatóságok, de a legtöbb szemtanú és a rendőrség is az első órákban négy terroristáról számolt be. Ezért elképzelhető, hogy a koncertteremben megölt 89 halálos áldozat között lehet még egy merénylő is, akit majd csak később sikerül azonosítani.

Lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1076645-szokesben-ket-parizsi-terrorista-azonositottak-a-halottakat

Szerző

Tízezrek énekelték a Marseillaise-t a Wembley stadionban (fotók+videó)

Publikálás dátuma
2015.11.17. 22:03
FOTÓK: Ben Pruchnie/Getty Images
Az ősi rivális elleni barátságos mérkőzésen az angol szurkolók a szolidaritásukról tettek tanúbizonyságot. A francia nemzeti színekbe öltöztetett Wembley Arénában több tízezren énekelték a francia himnuszt.

Liberté, Égalité, Fraternité – áll a Wembley oldalán. A francia-angol barátságos mérkőzés a pénteki párizsi mészárlás utáni szolidaritásról szólt.

„Azzal, hogy játszanak, a francia csapat azt üzeni a terroristáknak, hogy nem hátrálnak meg. Nekünk ezt támogatnunk kell” – mondta Wayne Rooney, angol csapatkapitány. „Néha, mikor borzalmas dolgok történnek, a foci az, ahol a leginkább biztonságban érzed magad. Talán ez is fontos a játékosok számára” - nyilatkozott Wayne.

Szerző