Előfizetés

Még mindig nincs gáz a Bécsi úti társasházban - Ígér a szolgáltató

Publikálás dátuma
2015.11.17. 12:54
Illusztráció/Népszava
Továbbra is szünetel a gázszolgáltatás egy budapesti, III. kerületi társasházban a budai fonódó villamoshálózat kiépítése során végzett közműáthelyezések után, de a szolgáltató azt ígéri, hamarosan az utolsó érintett épületet is visszakapcsolják a hálózatba, és ezzel megnyugtatóan lezárul a Bécsi úti társasházak ügye.

A Főgáz Földgázelosztási Kft. közleményében kiemeli: minden esetben a fogyasztók biztonságát tartja szem előtt.

A társaság felidézte: a Fővárosi Önkormányzat kiemelt projektet indított a budai fonódó villamoshálózat kiépítéséért, annak során gázvezeték-építéssel járó közműáthelyezésekre is szükség volt. A munkálatokat tavaszra tervezték, a fűtési szezonon kívülre, azonban a projekt jelentős csúszása miatt azokat csak fél évvel később lehetett elvégezni. Az átkötési munkálatokat követő nyomáspróbán a szakemberek megállapították, több óbudai társasház régi, elavult vezetékrendszere időközben szivárogni kezdett, így a lakók életének védelméért azokat nem lehetett visszakapcsolni a hálózatra. 

A közlemény szerint az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt.-hez tartozó kft. munkatársai előzetes tájékoztatás mellett rendkívüli lakógyűlésen is bemutatták a kialakult helyzetet, és az elmúlt időszakban azon dolgoztak, hogy a lakók biztonságos gázellátása megoldott legyen a Bécsi út több társasházában. A gyors javítási munkálatoknak köszönhetően a Bécsi út 88., 90. és 95. szám alatti társasházat a múlt héten visszakapcsolták a hálózatra, míg a 92. szám alatti társasház esetében rendkívüli hétvégi munkavégzést rendelt el a társaság, hogy mielőbb újra elérhető legyen a szolgáltatás.

Visszatért a Rákosi-rendszer szelleme a magyar iskolákba

A Nemzeti Pedagógus Kar küldöttgyűlése kormánypárti nyomásra elfogadta az etikai kódex végleges változatát, ezzel visszatért a Rákosi-rendszer szelleme a magyar iskolákba. A kódex alapján mostantól bárki nemkívánatosnak minősíthető, az egymásról jelenteni kényszerülő tanárok pedig félelemben dolgozhatnak tovább. A kódexet nem a szakma, hanem a Fidesz írta és erőltette a pedagógustársadalomra, ez pedig a diktatúra nyílt beismerését jelenti az oktatásban- írja közleményében Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság szocialista alelnöke. .

Az MSZP szerint nem újabb etikai kódexre, kormányzati besúgórendszerre és központosításra van szükség az oktatásban, hanem arra, hogy a tananyagot végre a XXI. század követelményeihez igazítsák, hogy a pedagógusok méltó fizetést kapjanak, a KLIK ne lopja szét az intézményeket, és mindenki számára egyértelmű legyen, honnan lesz papír, kréta az iskolában. Ezt Orbán Viktor kormányának öt év alatt nem sikerült elérnie. Az etikai kódex normális országban nem a hatalmi kontroll eszköze. Normális országban az a közösség írja, amely magára nézve kötelezőnek ismeri majd el, saját meggyőződései szerint. A magyar tanárok eddig is etikus és tisztességes munkát végeztek, annak ellenére, ami az oktatásban történt. Sokkal több haszna lenne, ha a magyar tanárok közössége írt volna ennek a kormánynak etikai kódexet, mint fordítva. Talán tanulhattak volna belőle valamit a kormánytagok.

Az MSZP felül fogja vizsgálni az oktatásban végigvitt rombolásokat - szögezi le a közleményben a szocialista politikus. Meg fogjuk szüntetni a jogfosztó, félelmet keltő, kontrollt szolgáló fideszes találmányokat. A tanárokat nem fenyegetni kell, hanem megbecsülni, hazugságok helyett valódi fizetésemelést adni, az iskolákban pedig ösztönző környezetet, szabad légkört biztosítani. Pontosan ezt tesszük majd a Fidesz legyőzése után - írja Kunhalmi Ágnes. 

Bürokráciacsökkentő csomagot fogadott el a parlament

Közigazgatási bürokráciacsökkentésről fogadott el törvénycsomagot a parlament kedden a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János javaslatára. A tárcavezető mintegy 110 jogszabály módosítását indítványozta, előterjesztését 148 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 37 tartózkodás mellett hagyta jóvá az Országgyűlés.

A miniszter javaslatának célja a közigazgatási hatósági eljárások szabályainak módosítása az emberek és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése, az eljárások egyszerűsítése és gyorsítása érdekében. A változtatás egyik okaként említette, hogy sok területen az általános 21 napos ügyintézési határidőnél hosszabbat határoznak meg. A mostani módosítással általános eljárási szabályok egyszerűsödnek, kevesebb lesz az engedélyhez kötött tevékenység, és csökkennek az ügyintézési határidők.

Mindez érinti egyebek mellett a szociális ellátásokat, az anyakönyvi és gyámügyeket, a közlekedés területét, az illetékekre vonatkozó szabályozást, a környezetvédelmet, a bányászatot és az örökségvédelmet. Az Országgyűlés egy új jogintézményt is bevezetett, a függő hatályú döntést, amelynek célja, hogy az engedélyezési eljárások átalakítása nélkül gyorsítsa fel és tegye kiszámíthatóbbá az ügyintézést. Ez azt jelenti, hogy ha a hatóság két hónapon belül nem tud érdemi döntést hozni, akkor a kérelmező végezheti a kérelmezett tevékenységet. Az úgynevezett sommás közigazgatási eljárásban 21 helyett 8 nap alatt születhet döntés, ha az ügyfél az összes feltételt teljesíti, és nincs ellenérdekelt az ügyben.

Változás az is, hogy több területen is lehetővé teszik az elektronikus ügyintézését, valamint azt is, hogy bizonyos esetekben ne kelljen bemutatni az erkölcsi bizonyítványt, ha az azt kérő utánanézhet az állami nyilvántartásban. A bürokráciacsökkentés részeként egyes engedélyezési eljárások is megszűnnek, azok bejelentése is elegendő a továbbiakban. Ez vonatkozik egyebek mellett a nemesfémből készült ékszer forgalmazására, állatmenhely létesítésére, szakértői tevékenységek megkezdésére, továbbá a szálláshely-szolgáltatási, valamint utazásszervezői és -közvetítői tevékenység megkezdésére. Része a törvénycsomagnak az is, hogy megteremtik az állampolgároknak az adóazonosító szám elektronikus igazolásának lehetőségét.

A módosítások a következő évtől hatályosak.