Amerika nem fogad be szír migránsokat?

Legkevesebb tizenötre nőtt hétfő délutánra az Egyesült Államok azon szövetségi tagállamainak száma, amelyek a párizsi terrortámadások nyomán nem kívánnak szíriai migránsokat befogadni.

A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Illinois, Indiana, Louisiana, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Ohio, Texas, Wisconsin, Észak-Karolina és New Hampshire kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.

Rand Paul szenátor, republikánus elnökjelölt-aspiráns bejelentette, hogy törvénytervezetet kíván benyújtani, amelynek értelmében azonnali moratóriumot vezetnének be az amerikai vízumok kiadására a dzsihadista csoportok elől menekülők számára. Az intézkedés mintegy 30 országot érintene és várakozási időt vezetne be az olyan személyek ügyében, akik vízummentességet élvező államokból kívánnak beutazni az Egyesült Államokba.

Szerző

Intelligens bombákat adna a Pentagon

Publikálás dátuma
2015.11.16. 22:00
Illusztráció: Thinkstock
Több ezer intelligens bomba 1,29 milliárd dollárért történő eladását hagyta jóvá Szaúd-Arábiának az amerikai védelmi minisztérium - közölték hétfőn amerikai hivatalos források.

Az irányítható bombákkal a szaúdiaknak a jemeni felkelők ellen bevetett készleteit pótolnák. A Pentagonnak a külföldi fegyvereladások ügyében illetékes Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége (DCSA) pénteken értesítette döntéséről a kongresszust, amelynek elvileg 30 nap áll rendelkezésére annak felülbírálására.

Az ügylet keretében Paveway II és BLU-117, valamint más típusú intelligens bombákat, valamint olyan felszerelést adnának el Rijádnak, amellyel a régebbi típusú bombákat GPS-jelekre támaszkodó, precíziós vezérlésű eszközökké lehet átalakítani. Barack Obama korábban, az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött egyezménnyel kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy megnöveli a Szaúd-Arábiának és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) többi szunnita tagországának nyújtott katonai támogatást.

Szeptemberben Patriot-PAC-3-as légvédelmi rakéták egy újabb, 600-as tételének 5,4 milliárd dollár értékben történő eladását hagyták jóvá Washingtonban Szaúd-Arábiának, októberben pedig négy, összesen 11,25 milliárd értékű Littoral típusú hadihajóét.

Szerző

Nemzeti trikolórba borult az Eiffel-torony is - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.11.16. 20:21
FOTÓK:Christopher Furlong/Getty Images
 Nemzeti színű kivilágítást kapott a hétfőn újra megnyílt Eiffel-torony Párizsban. A fő képre kattintva galéria nyílik!

A francia nemzeti lobogó kék-fehér-piros színei hétfő, kedd és szerda este fogják megvilágítani a leglátogatottabb francia turistalátványosságot, amely a múlt pénteki párizsi merényletek óta hétfő délutánig zárva tartott - közölte az intézményt működtető Sete nevű vállalat. 

FOTÓK:Christopher Furlong/Getty Images

FOTÓK:Christopher Furlong/Getty Images

Az Eiffel-tornyot a szükséges biztonsági intézkedések ellenőrzése és kiegészítése után hétfő délután nyitották meg újra a nagyközönség számára. "Anne Hidalgo párizsi főpolgármester kérésére a tornyot "a francia zászló színei világítják meg" hétfő, kedd és szerda este naplementétől éjjel 1 óráig. A különleges kivilágításon kívül a toronyra kivetítik Párizs latin nyelvű jelmondatát is, amely Fluctuat nec mergitur (Hánykolódik, de nem süllyed el). A felirat látható egyébként a terrortámadások több helyszínén is, és a République téren is egy hatalmas paravánon, amely elé gyertyákat és virágokat helyeznek el a terrortámadások 129 áldozatára emlékező párizsiak.   

FOTÓK:Christopher Furlong/Getty Images

FOTÓK:Christopher Furlong/Getty Images

Az Eiffel-torony hagyományos megvilágítását a merényleteket követően eloltották a gyász jeléül. Vasárnap ismét ki volt világítva a létesítmény, de az óránkénti öt perces csillagszóró-szerű villogást nem állították vissza. Az Eiffel-torony délutáni újranyitása előtt a világ egyik leglátogatottabb múzeuma, a Louvre is újra megnyitotta kapuit és valamennyi párizsi kulturális közintézmény, múzeum, koncertterem, színház és mozi is ismét látogatható. Valamennyi szombat délelőtt, a rendkívüli állapot részenként zárta be a kapuit.

Szerző