Előfizetés

Dárdai: motiváció a kijutás

Publikálás dátuma
2015.11.16. 17:21
Fotó: Népszava
Az egész magyar futball számára motiváció a válogatott Európa-bajnoki kijutása az előző szövetségi kapitány, Dárdai Pál szerint.

A magyar válogatottat tavaly október és idén június között irányító Dárdai német klubcsapata, a Hertha BSC honlapján úgy fogalmazott: a Norvégia elleni pótselejtezős párharc megnyerése csodálatos dolog. Elárulta: a magyar együttes által 2-1-re megnyert vasárnapi visszavágót családja körében, berlini otthonában nézte.

"A találkozó előtti eseményeket is követtem, az egész napom a mérkőzés körül forgott. Nem ittam erre a sikerre, ha viszont lesz egy bankett, ahol megünneplik a csapatot, és meghívnak engem is, akkor biztosan pohárköszöntőt fogok mondani a tiszteletükre" - szögezte le Dárdai.

Az edző úgy fogalmazott: a norvégoknak gyakorlatilag esélyük sem volt, "a mieink uralták a meccset, védekezésben különösen jól teljesítettek. Az egész játékuk jól nézett ki. Válogatottunk, és az egész ország megérdemelte a továbbjutást" - mondta Dárdai, aki kiválónak nevezte a játékosok mentalitását, mivel a közelmúltban többször is a maguk javára fordítottak rendkívül fontos, szoros mérkőzéseket.

Az edző emlékeztetett: szövetségi kapitányként a megszerzett pontokkal és a játékstílussal kapcsolatban is betartotta, amit ígért. "Örülök, hogy Bernd Storck vette át a csapatot. Egyfajta alapot adtam neki, amit kiválóan megragadott. Remekül fejlődött az együttes, de ez nem csak az én érdemem. A játékosok remek munkát végeztek, egyáltalán nem egyszerű három edzővel együtt dolgozni."

Dárdainak még nem volt alkalma gratulálni Storcknak, mert bár a német szövetségi kapitány vasárnap éjjel felhívta elődjét, akkor ő már aludt, de elmondása szerint a napokban mindenképpen vissza fogja hívni.

A siker összetevőiről úgy vélekedett: az utóbbi időben a magyar labdarúgásba - az utánpótlásba és a stadionokba különösen - sok pénzt fektettek, ez most visszaköszönt. A csapattól nem vár Európa-bajnoki címet Franciaországban, de abban biztos, hogy a tornán való részvétel lendületet ad a játékosok további fejlődésének, ezáltal remélhetőleg a következő nagy nemzetközi esemény selejtezősorozatát is sikerrel veszik majd.

Hozzátette: a kijutás hatalmas motivációt jelent a következő generáció képviselői, az edzők, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetség számára egyaránt.

A magyar csapat csütörtökön 1-0-ra, vasárnap pedig 2-1-re győzte le Norvégiát, ezzel kijutott a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságra. A válogatott Eb-n 1972-ben, világbajnokságon pedig 1986-ban szerepelt legutóbb.

Bernd Storck marad a szövetségi kapitány

Publikálás dátuma
2015.11.16. 16:53
Fotó: Molnár Ádám
Az Európa-bajnokság végéig Bernd Storck marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétfői sajtótájékoztatóján Csányi Sándor elnök elmondta: a német edző és szakmai stábja új megbízatása a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokság végéig szól, de a további együttműködés lehetőségét is megfogalmazta.

Csányi elárulta: az európai szövetségtől (UEFA) 12 millió eurót (3,7 milliárd forint) kapnak a sikeres kvalifikációért, ennek harmadát a játékosok és a stábtagok kapják meg prémiumként. Összesen 75 játékos és három stáb volt érdekelt az elmúlt időszakban.

Eb-pótselejtező - Sajtóvisszhang

Publikálás dátuma
2015.11.16. 11:08
Fotó: Népszava
A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon, s 30 év szünetet követően nagy nemzetközi tornán, miután a csütörtöki, 1-0-ás idegenbeli sikert követően vasárnap hazai pályán 2-1-re felülmúlta Norvégiát pótselejtezőn, így kettős győzelemmel kijutott a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra.

A magyar továbbjutás nemzetközi sajtóvisszhangja:

uefa.com:
"A visszavágón nyújtott mesés produkcióval Magyarország Eb-résztvevő. Priskin Tamás 14. percben szerzett pompás gólja és egy késői öngól után a magyarok az 1986-os vb óta először ismét nagy tornán szerepelhetnek. Markus Henriksen találata semmit nem halványít Bernd Storck csapatának teljesítményén."

bbc.com:
"Magyarország 1986 után az első nagy tornára jutott ki. Priskin Tamás briliáns gólja segített kiharcolni a győzelmet a norvégok elleni pótselejtezőn. A Slovan Bratislava csatára, aki korábban játszott a Watfordban és az Ipswichben is, Kádár Tamás hosszú passzát követően befelé cselezett, majd a hosszú felső sarokba tekert. A később öngólt vétő Henriksen szépítése már későn érkezett."

The Guardian:
"Magyarország Norvégia legyőzésével biztosította a helyét a 2016-os Európa-bajnokságon, s ezzel véget vetett az aszálynak, ami a nagy tornákat illeti. A keret mindössze öt tagja élt akkor, amikor az ország válogatottja legutóbb nagy viadalon, az 1986-os vb-n szerepelhetett, s közölük vasárnap este csak Király Gábor, a veterán kapus volt a kezdőcsapat tagja. A 39 éves játékos remekül teljesített a visszavágón, nagyszerű védések sorozatát mutatta be."

La Gazzetta dello Sport:
"Priskin-gól, csaó Norvégia! Fesztivál Budapesten, extázisban a magyarok, akik 44 év után ismét ott lehetnek az Európa-bajnokságon."

kicker.de:
"Magyarország utazik a franciaországi Eb-re! A szenvedélyesen harcoló csapat, élén a rutinos Király Gáborral, korán vezetést szerzett, és sokáig nem hagyta kibontakozni a későn ébredő norvégokat."

aftenposten.no:
"Högmo nagyot kockáztatott, mindent egy lapra tett fel. És mindent elveszített."

Dagbladet:
"Högmo munkája során a legostobább hibát követte el a csapatösszeállítás terén. Kapitányi állása veszélyben."

A mérkőzésről készült fotógalériát itt tekintheti meg.