"Ez nem egy menekültválság" - Szijjártó kijavítja kollégáit

Publikálás dátuma
2015.11.12. 20:35
Szijjártó Péter a V4-ek Prágai Európai Csúcstalálkozóján. MTI Fotó: KKM / Kovács Márton
Európa jelenleg nem egy menekültválsággal, hanem egy tömeges migrációval szembesül - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Prágában a Prágai Európai Csúcstalálkozó nevű nemzetközi politikai konferencia első napjának egyik panelbeszélgetésén.

"A politikai korrektségre való igyekezet, valamint a képmutatás meggátolnak annak beismerésében, hogy ez nem egy menekültválság, hanem  tömeges migráció" -  jelentette ki  a miniszter a beszélgetés során. Európától délre, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, jelenleg mintegy 45 millió ember van, akik az esetleges konfliktusok és a politikai helyzet következtében elindulhatnak Európába - mutatott rá a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is:  megengedhetetlen olyan politikai nyilatkozatokat tenni, amelyek "meghívóként" értelmezhetők. A kétnapos Prágai Európai Csúcstalálkozó első napján egyebek között arról is szó volt, hogyan lehetne növelni a közép-európai országok befolyását az Európai Unió intézményeinek reformjára. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kijelentette:  "erős V4-ek nélkül nincs erős EU". 

Szerző
Frissítve: 2015.11.12. 20:47

Guiness-rekord lett a nem mindennapi postás akció

Guinness-rekord lett az osztrák posta által még a nyár folyamán szervezett stafétafutás, amely során a vállalat 79 alkalmazottja 43 óra alatt futott Vorarlberg tartományból Bécsig.

Mission:Susi elnevezésű kihívás célja az volt, hogy egy nyolcéves kislány, Susi barátnőjének szánt születésnapi ajándékát kézbesítsék. A stafétafutás az Ausztria nyugati részén fekvő Klösterle településről indult és egészen Bécs Schönbrunn városrészéig tartott. A résztvevők 575 kilométert tettek meg június 27-én és 28-án, útjukat több mint 200 önkéntes segítette.

Szerző
Témák
Guinness-rekord

Rácsok mögött marad a korrupcióval vádolt ex-kormányfő

Publikálás dátuma
2015.11.12. 19:42
Korábbi felvétel- FOTÓ: Fiona Hanson - Pool/Getty Images
Ivo Sanader volt horvát kormányfő továbbra is őrizetben marad, a horvát legfelsőbb bíróság ugyanis elfogadta a főügyészség korrupcióellenes hivatalának (USKOK) fellebbezését Sanader óvadékát illetően, és visszautalta az ügyet újratárgyalásra - közölte az Index.hr internetes portál csütörtökön.

A horvát legfelsőbb bíróság október elején szüntette meg Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, illetve új tárgyalást rendelt el. Mivel tartottak attól, hogy a vádlott megszökik, óvadékot rendeltek el. Sanader a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését vállalta. 

Sanader ügyvédei azóta már kétszer ajánlottak fel ingatlant óvadékként - amelyek értéke szerintük meghaladta a 12,4 millió kunát -, de a bíróság egyik esetben sem találta teljesnek ezeknek az ingatlanoknak a dokumentációját, s emiatt nem engedélyezte a volt kormányfő szabadlábra helyezését. A védelemnek harmadszori próbálkozás után mégis csak sikerült elfogadtatnia a zágrábi megyei bíróság tanácsával az óvadékot, amely ellen azonban az USKOK a törvényes időn belül fellebbezést nyújtott be. Ez utóbbit hagyta most jóvá a horvát legfelsőbb bíróság. Így a vádlott továbbra is börtönben marad.

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki. Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte. A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. 

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat. A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet is.

Szerző
Témák
Ivo Sanader