Előfizetés

Rácsok mögött marad a korrupcióval vádolt ex-kormányfő

Publikálás dátuma
2015.11.12. 19:42
Korábbi felvétel- FOTÓ: Fiona Hanson - Pool/Getty Images
Ivo Sanader volt horvát kormányfő továbbra is őrizetben marad, a horvát legfelsőbb bíróság ugyanis elfogadta a főügyészség korrupcióellenes hivatalának (USKOK) fellebbezését Sanader óvadékát illetően, és visszautalta az ügyet újratárgyalásra - közölte az Index.hr internetes portál csütörtökön.

A horvát legfelsőbb bíróság október elején szüntette meg Ivo Sanader ellen az elsőfokú eljárást a Fimi Media-ügyben, illetve új tárgyalást rendelt el. Mivel tartottak attól, hogy a vádlott megszökik, óvadékot rendeltek el. Sanader a 12,4 millió kuna (félmilliárd forint) óvadék megfizetését vállalta. 

Sanader ügyvédei azóta már kétszer ajánlottak fel ingatlant óvadékként - amelyek értéke szerintük meghaladta a 12,4 millió kunát -, de a bíróság egyik esetben sem találta teljesnek ezeknek az ingatlanoknak a dokumentációját, s emiatt nem engedélyezte a volt kormányfő szabadlábra helyezését. A védelemnek harmadszori próbálkozás után mégis csak sikerült elfogadtatnia a zágrábi megyei bíróság tanácsával az óvadékot, amely ellen azonban az USKOK a törvényes időn belül fellebbezést nyújtott be. Ez utóbbit hagyta most jóvá a horvát legfelsőbb bíróság. Így a vádlott továbbra is börtönben marad.

Ivo Sanadert a Fimi Media néven ismertté vált korrupciós ügyben azzal vádolták, hogy valós és fiktív megrendeléseken keresztül állami cégektől szerzett pénzt, amely nála vagy pártja feketekasszájában kötött ki. Sanadert egy másik összevont perben, a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte. A legfelsőbb bíróság ezt tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárásbeli hibákra hivatkozva az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. 

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat. A horvát alkotmánybíróság idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet is.

Vatikáni botrány - Újságírók ellen indult vizsgálat

A pápai állam ügyészsége vizsgálatot indított Gianluigi Nuzzi és Emanuele Fittipaldi olasz újságírókkal szemben, akik nemrég megjelent könyveikben nyilvánosságra hozták a vatikáni hivatalokból ellopott bizalmas pénzügyi dokumentumokat. 

Emanuele Fittipaldi az "újságírói mesterség kockázatának" nevezte a vele szemben indított vatikáni ügyészi vizsgálatot. Hozzátette, hogy a Vatikán egyelőre nem kérte kiadatását az olaszországi hatóságoktól. Hangsúlyozta, hogy a pápai állam részéről eddig könyve egyetlen mondatát sem cáfolták. Fittipaldi Avarizia (Kapzsiság) című könyve a pápai állam falain kívüli egyházi vagyont mutatja be, többek között azt állítva, hogy csak Róma városában a Vatikán négymilliárd eurót érő ingatlan-birodalommal bír.   

A Szentszék pénzügyi-gazdasági működésének titkait feszegető Via Crucis szerzőjével, Gianluigi Nuzzival szemben is bizalmas dokumentumok közlése miatt indult vatikáni vizsgálat. Nuzzi neve már a 2012-es Vatileaks botrányban is szerepelt, amikor szintén a Vatikánból kilopott dokumentumokat közölt. 

A több száz vatikáni számla, kimutatás és más dokumentum eltulajdonítása  november 2-án vált nyilvánossá, amikor a Vatikán bejelentette Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátus, a vatikáni  gazdasági ügyek prefektúrájának titkára őrizetbe vételét, akit azóta a vatikáni bíróság fogdájában tartanak fogva. Nyolc évig terjedő börtönt kockáztat. Az ugyanezzel gyanúsított világi Francesca Immacolata Chaouqui szabadlábon védekezik. Mindkettőjüket már többször kihallgatták. 

A vatikáni csendőrség májusban indított nyomozást, amikor értesült Fittipaldi és Nuzzi könyvének tervezett megjelenéséről. Így derült ki, hogy a dokumentumokat Libero Milone vatikáni főrevizor számítógépéből lopták el. A két újságíró ezidáig nem árulta el, kitől szerezte a bizalmas vatikáni dokumentumokat. A Vatikán azt is nyilvánosságra hozta, hogy már 2014. március végén is lopás történt, amikor egyelőre ismeretlen tettesek hegesztőpisztollyal kinyitották a gazdasági ügyek prefektúrájának páncélszekrényét és elvitték az ebben őrzött papírokat. 

"Óceánt alkot az ömlő vér"-Brutális támadással fenyeget az IS

Oroszországban elkövetendő terrortámadásokkal fenyegetőzik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy újonnan megjelent videóban - jelentette csütörtökön a terrorcsoportok online tevékenységeit megfigyelő amerikai SITE központ.

A dzsihadisták idegen nyelvű sajtóközpontja, az Al-Hayat Media Center által orosz nyelven megjelentetett felvételen a "hamarosan, nagyon hamarosan óceánt alkot az ömlő vér" mondatot kántálják, miközben brutális lefejezéseket, valamint golyó által végrehajtott kivégzéseket lehet látni a SITE híradása szerint. Az IÁ egyiptomi ága több korábbi üzenetében is azt állította, hogy egy általa elkövetett merénylet áldozatává vált az az orosz utasszállító repülő, amely október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten 224 emberrel a fedélzetén.

A főleg a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) üzenetei szerint a támadást bosszúként hajtották végre az IÁ szíriai állásai elleni orosz légitámadásokra válaszul. "Ó ti oroszok és az oroszok szövetségesei tudjátok meg, hogy sem a muzulmánok földjén, sem pedig az egeiken nincs számotokra biztonság. A Levant földjén repülőitekről ledobott, naponta több tucat ember halálát okozó bombáitok a bajt fogják rátok hozni" - áll abban a közleményben, amelyet először jelentettek meg a légi katasztrófa napján.