Előfizetés

Elhunyt Fülöp Márton

Publikálás dátuma
2015.11.13. 06:58
32 évesen ment el a válogatott futballkapus FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Hosszan tartó súlyos betegségben csütörtökön hajnalban, 32 éves korában elhunyt Fülöp Márton, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi kapusa. A futballistánál 2013 júniusában rákbetegséget diagnosztizáltak, ezt követően megműtötték és kemoterápiás kezelésre járt.

Amint arra a magyar szövetség (MLSZ) honlapja emlékeztet, Fülöp 1992-ben a BVSC-ben kezdte pályafutását, majd 1995-ben átkerült az MTK-ba, s a kék-fehérek színeiben mutatkozott be a felnőttek között. 2004-ben Angliába, a Tottenhamhez szerződött, ahol Paul Robinson és a cseh Radek Cerny mögött sokszor volt második számú kapus, ugyanakkor az első csapatban nem kapott játéklehetőséget. Kölcsönben játszott a Chesterfieldnél, a Coventry Citynél, majd a Sunderlandnél is, amely 2007-ben végleg szerződtette. Szintén kölcsönben szerepelt ezt követően a Leicester Citynél, rövid ideig a Stoke Citynél, majd a Manchester Citynél is, azután 2010-ben az Ipswich Townhoz igazolt. Innen a West Bromwich Albionhoz - tegnap valamennyi angol csapata megemlékezett róla a közösségi oldalakon -, később a görög Aszterasz Tripoliszhoz került.

Utóbbi csapattal a klub történetének addigi legjobb helyezését érte el, a Tripolisz ugyanis a 2012-13-as idényben negyedik lett a bajnokságban, s bejutott a Görög Kupa fináléjába, ahol kikapott az Olympiakosztól. Fülöpnek az Aszterasznál töltött szezon volt pályafutása legsikeresebb idénye - írja az mlsz.hu. A kapus a magyar válogatottban Lothar Matthäus kapitánysága alatt, 2005. május 31-én, Franciaország ellen debütált, s a címeres mezt összesen 24 alkalommal húzhatta magára. A 24 meccsből kilencen nem kapott gólt a magyar csapat, Fülöp 2011. március 29-én Amszterdamban, a hollandok elleni találkozón védett utoljára a válogatottban. A daganatos megbetegedést két éve, 2013 nyarán diagnosztizálták nála. Az Indexnek így beszélt róla:

„Egy februári edzésen karon talált egy lövés, abban a pillanatban éles fájdalmat éreztem, néhány napot ki is hagytam, de a következő négy mérkőzésen mégis pályára léptem és nyertünk is. Az utolsó meccsen már annyira fájt a bal karom, hogy nem bírtam tovább folytatni, hazajöttem, ahol először konzervatív kezeléseken estem át, majd megműtöttek, kioperáltak egy izmot, ami a középső ujjamat mozgatta. Ekkor azonban még nem tudták, hogy daganatról van szó. Minimális esélye volt ennek ugyanis.”

Meghalt Várhidi Pál

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Várhidi Pál, az Újpest legendás futballistája, az Aranycsapat keretének tagja. Az egykori védő - aki időskori megbetegedés miatt augusztus elején kórházba került - halálhíréről családja (Péter fia ugyancsak futballedző, korábbi szövetségi kapitány) tájékoztatta az MTI-t. Várhidi játékosként kizárólag a lila-fehéreket erősítette, 1949 és 1965 között játszott a Megyeri úton, illetve tagja volt az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes válogatott keretének - a vb-n nem lépett pályára -, az 1960-as római olimpián pedig bronzérmet szerzett a nemzeti együttessel. Vezetőedzőként 1973 és 1980 között négy bajnoki címet szerzett az Újpesti Dózsával.Rajtol a sakk Eb

Az első hatba szeretne kerülni a magyar válogatottal a ma kezdődő reykjavíki sakkcsapat Európa-bajnokságon Polgár Judit, aki szövetségi kapitányként először irányítja az együttest. A debütáló szakvezető az elutazás előtt elmondta: a magyar csapat az Élő-pontszámok alapján a hetedik helyre van rangsorolva a 36 csapatos mezőnyben, ezért egy érmes helyezéssel már nagyon elégedett lenne. 

Polgár döntése alapján az első táblán Lékó Péter játszik majd, mögötte Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Balogh Csaba lesz a sorrend. Az Eb-résztvevőkről Polgár annyit árult el, hogy a világ legjobb 20 játékosából nyolc lesz ott Izlandon, a férfiaknál az oroszok kiemelkednek a mezőnyből, de ez még szerinte nem jelenti azt, hogy ők győznek.

Ruck Róbert, a női válogatott augusztusban kinevezett kapitánya elmondta: a 2013-ban egyéni Európa-bajnok, decemberben anyai örömök elé néző Hoang Thanh Trangot nélkülöző magyar női együttes előzetesen a kilencedik helyet foglalja el a 30 induló ország között, de szeretné, ha a csapat ehhez képest egy-két helyet előrelépne. A nőknél az első táblán Vajda Szidónia vezeti majd a bábukat, a további táblasorrend így alakul: Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra és Gara Tícia. A reykjavíki sakkcsapat Európa-bajnokság november 13. és 22. között zajlik, ahol svájci rendszerben, kilenc fordulót játszanak a csapatok.

Öten a FIFA elnökségéért

Összesen öten indulhatnak a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jövő évi tisztújításán, Michel Platini ugyan nincs közöttük, de Gianni Infantino igen, így az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelenlegi főtitkára tekinthető a február 26-án esedékes választás favoritjának.

Jóllehet eredetileg majdnem tízen jelezték indulásukat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) jövő évi tisztújításán, pályázatukat már csak heten nyújtották be a szövetség ideiglenes választási bizottságának. Ahhoz, hogy egy jelölt indulását érvényesítsék, öt nemzeti szövetség támogatására van szükség. Korábban már ezen is többen elvéreztek, Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke esetében azonban másról van szó. Mivel Sepp Blatterhez hasonlóan kilencven napra őt is eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, ezért az ő pályázatát eleve nem is fogadhatta el a FIFA illetékes testülete.

Az öt versenyben maradt jelölt között két ázsiai, két európai és egy afrikai jelölt van. Feltűnő azonban, hogy dél-amerikai személy nem szerepel a listán, talán azért, mert a FIFA korrupciós válsága a közép- és dél-amerikai szövetségeket érintette leginkább. Az öt jelölt tehát: a katari Ali al-Husszein, aki májusban indult Blatterrel szemben, s még élvezhette az európai szövetségek támogatását, a bahreini Szalmab bin Ebrahil al-Kalifa sejk, a francia diplomata, Jérome Champagne, aki 2010-ig a FIFA végrehajtó bizottságának volt tagja, Gianni Infantino, az UEFA jelenlegi főtitkára, valamint a dél-afrikai üzletember, Tokyo Sexwale, aki a legendás polgárjogi harcos, majd elnök, Nelson Mandela börtöntársa volt.

A FIFA ideiglenes végrehajtó bizottságának közleménye szerint a jelölteket két lépcsőben vizsgálták meg, még bankszámláik tranzakcióit is górcső alá vették, s ennek alapján állapították meg, indulhatnak-e. A biztonsági ellenőrzés során utasították el Musa Bility, a Libériai Labdarúgó Szövetség elnökének jelöltségét. Az afrikai sportvezető még a Nemzetközi Sportbírósághoz (CAF) fordulhat jogorvoslatért. A közlemény szerint Platini pályázatát meg sem vizsgálták eltiltása miatt. Miután jelenleg Platini befolyása a legnagyobb a világ labdarúgására, ezért kijelenthetjük, Infantino tekinthető a jövő februári tisztújítás favoritjának.

Néhány napja közölt tervei szinte teljesen megegyeznek az UEFA elnökéjével. Mint mondta, 32-ről 40-re emelné a labdarúgó világbajnokságon résztvevő együttesek számát. Platini is ezt szorgalmazza. Egy biztos: februárban leköszön az elnökségről a korrupcióval vádolt Blatter. Abban azonban már nem lehetünk annyira bizonyosak, hogy távozásával megtisztul a nemzetközi szövetség.