Előfizetés

Platini már nem jelölt

Publikálás dátuma
2015.11.12. 12:38
Fotó: Getty Images
A FIFA azt közölte, hogy öt jelölt száll harcba a szervezet elnöki posztjáért február 26-án. A legnagyobb meglepetés, hogy Michel Platini UEFA-elnök nincs közöttük - írja az Index.

A FIFA öt hivatalosan elfogadott jelöltje: Tokyo Sexwale, Gianni Infantino, Jerome Champagne, Ali al-Husszein és Szalman Bin Ibrahim al-Kalifa. 

Egyelőre nem tudni, hogy Platini, miért nincs a jelöltek között. Az biztos, hogy nem indult volna túl jó esélyekkel, őt is korrupcióval vádolják. Állítólag kétmillió eurót fogadott el azért Sepp Blattertől, hogy ne induljon ellene egy korábbi FIFA-elnökválasztáson.

Platinin kívül a libériai Mussa Bilityt sem engedik indulni.

Szolnoki győzelem

Egyetlen góllal győzött a nagy esélyes Szolnok a férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtáblás sorozatának magyar rangadóján az OSC ellen. A találkozó kiválóan indult a vendégek számára, hiszen 3-1-re elhúztak Bunschuh, Brguljan és Kevin Graham találatával. Már egyre inkább érett a meglepetés, de a második negyed végéig, a nagyszünetig megmutatta a Szolnok, ki is az úr a háznál, hiszen Younger és Mitrovic találatával egyenlített.

A harmadik negyedben komoly rövidzárlat állt be a vendégeknél. Az OSC nem tudta azt az iramot diktálni, mint előzőleg, s a hazaiak szinte pillanatok alatt 6-3-ra elhúztak. Ezt követően Gór-Nagy szépített ugyan, de Varga Dénes még a harmadik negyed vége előtt visszaállította a háromgólos különbséget. Sőt a negyedik negyed elején Varga Dániel már csapata 8. gólját szerezte meg. Ezután nagy szívvel, amolyan minden mindegy alapon játszott Vincze Balázs együttese, s 14 másodperccel a vége előtt 8-7-re feljött, de az egyenlítés már nem jött össze.

Ifj. Cseh Sándor, a Szolnok trénere elmondta, nagyon jól játszott az OSC, de gyengébb játékkal is nyerni tudtak ellenük. Mint fogalmazott, 6-3 után sok volt a fegyelmezetlenség csapatánál. Kifejtette, jó erőben van a Szolnok. Az együttes ezzel második meccsét is megnyerte a BL-ben, ezzel hat ponttal áll, az OSC azonban eddig nem szerzett pontot a B csoportban.

Kenya is nagy bajba kerülhet

R.T.
Publikálás dátuma
2015.11.12. 06:58
A pekingi világbajnokság több kenyai győztese kerülhet célkeresztbe FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Az orosz atlétákkal kapcsolatos doppingbotrány vélhetően nem áll majd meg az atlétika határainál. Kétséges ugyanis, hogy az államilag szponzorált doppingprogram kizárólag az atlétákat érintette-e. Másrészt más országok, köztük Kenya is a doppingellenes ügynökség célkeresztjébe kerülhetnek. Az IAAF pénteken dönt az orosz szövetség esetleges felfüggesztéséről.

A moszkvai politikusokat és sportdiplomatákat egyelőre hidegen hagyják a vádak, s mintha nem vennék komolyan azt a fenyegetést, amely szerint akár megakadályozhatják az orosz atléták részvételét a 2016-os riói olimpián. Viitalij Mutko orosz sportminiszter magabiztosan jelentette ki, hogy semmivel sem tudják sarokba szorítani őket. Vagyim Zelicsjonok, az orosz atlétikai szövetség (ARAF) elnöke pedig tegnapi sajtóértekezletén úgy foglalt állást, „teljesen megalapozatlanok” a jelentésben foglaltak. Az ARAF szerdán tette közzé, milyen sokat tett a dopping ellen. Az orosz doppingellenes laboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenkov bejelentette lemondását, amit Mutko sportminiszter el is fogadott.

Az orosz szövetség számára szorít az idő, mert az IAAF Tanácsa már pénteken rendkívüli ülést tart, amelyen döntés születik arról, felfüggesszék-e az oroszok tagságát a testületben. Ha ilyen jellegű döntés születik, akkor az orosz atlétákat meghatározatlan időre száműzik a nemzetközi küzdelmekről, így a riói részvétel is kérdésessé válik. Ez nagyon súlyos csapás lenne az orosz sportéletre nézve.

Akár felfüggesztik az orosz tagságot, akár nem, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) hivatalból is lépnie kell, mert a jelentésben olyan atléták és edzők neve is felmerült, akik a 2012-es londoni olimpián is felléptek. Olyanoké, akiket a jelentés szerint örökre el kell tiltani. A NOB végrehajtó bizottsága előzőleg azt közölte, megvizsgálja annak lehetőségét, hogy elveszik az orosz atléták érmeit, ez egyebek mellett a 800 méteres síkfutás győztesét, Marija Szavinovát is érintené, valamint az orosz atléta válogatott sportorvosát, Szergej Portugalovot. Ugyanakkor az orosz sportminisztert, Vitalij Mutkót is egyre élesebb vádakkal illetik, amelyek szerint neki is pontos tudomása volt a csalásokról. Thomas Bach NOB-elnök reményét fejezte ki, hogy 2016-ban az orosz atléták is ott lesznek Rióban.

A WADA egy politikailag nagyon kényes időszakban állt elő a vádakkal, amikor amúgy sem valami fényes a Nyugat és a Kreml viszonya a Krím tavalyi annexiója, valamint a kelet-ukrajnai lázadóknak nyújtott orosz segítség miatt. Amikor a német ARD augusztusban sugárzott leleplező filmjében bemutatta, milyen átfogó doppingprogram működik Oroszországban, az illetékesek rögtön politikai támadást emlegettek. „Amíg nem neveznek meg bármiféle bizonyítékot, addig nehéz lenne magunkra venni a vádakat” – közölte a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Ugyanakkor a kérdés már egyre inkább az, hogy a doppingprogram csak az atlétikát érintette-e? Richard Pound, a WADA jelentéstevő bizottságának elnöke államilag támogatott doppingrendszerről tett említést. Frtz Sörgel német doppingszakértő szerint ez minden sportágat érinthet. „Ha a laborban eltüntetik a doppingteszteket, ez ugyanúgy lehetséges az úszásban, vagy a labdarúgásban” – vélekedett.

A nemzetközi doppingellenes fellépés akkor lenne igazán hiteles, ha nemcsak az orosz doppingprogramot venné górcső alá. Ez esetben Oroszország sem állíthatná azt, hogy valójában politikai támadásról van szó, amint erre tegnap az orosz orvosi ügynökség vezetője, Vlagyimir Uiba is utalt. Hogy mennyire politikai jelleget kezd ölteni az ügy, bizonyítja: tegnap Vlagyimir Putyin elnök több programját lemondta, hogy a kérdésről sportvezetőkkel tárgyaljon. Nyilvánvaló az, hogy nem kizárólag az orosz sportolók élnek tiltott szerekkel. Egyre nagyobb bajba kerülhet Kenya, amelynek sportolói valósággal szárnyaltak a nyári atlétikai világbajnokságon. Az eltelt évek során az ország 35 sportolója bukott le dopping miatt.

Az ARD augusztusi leleplező dokumentumfilmje szerint azon 800 sportolóból, akiknél vérdoppingot gyanítottak, 77 volt kenyai. A dokumentumfilm a vérdopping őshazájának nevezte a kelet-afrikai országot. 2001-2012 között az ország atlétái 92 érmet szereztek, 18 esetben az atlétáknál vérdopping jeleit fedezték fel. Kenyát ugyan nem említették meg a WADA november 9-én közzétett jelentésében, de Nairobi joggal tarthat attól, hogy egy másik vizsgálat során a WADA már az ő ügyeikkel is foglalkozik majd.

Kenyában tisztában vannak a veszéllyel. Múlt héten Kipchoge Keino, a Kenyai Olimpiai Bizottság (NOCK) elnöke figyelmeztetett arra, hogy az országot kizárhatják a riói olimpiáról. „S ez már nem csak egyszerű fenyegetés” – közölte. Hozzátette, hogy a doppingeseteket az ország kormánya sem vette komolyan. A WADA-t egyre jobban bosszantja a kenyai hatóságok hozzáállása. Két atlétát, akit doppingvétségen értek az augusztusi pekingi atlétikai világbajnokságon, a szövetség mindez idáig nem tiltotta el. A WADA egyébként múlt héten négy éves eltiltással fenyegette meg Nairobit.

Bírálta a WADA-t a világcsúcstartó

Élesen bírálta a WADA-t a The Independent című lap hasábjain a tavasszal visszavonult brit maratoni versenyző, a világcsúcstartó Paula Radcliffe. Szerinte a doppingellenes ügynökség hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésének van egy másik olvasata is, amely szerint a WADA elismerte, hogy évekig rosszul végezte a munkáját. Mint mondta, azt is vizsgálni kellene, mi volt a hiba az ügynökségnél.