Előfizetés

Hasznosítják a világkiállítás területét

Az olasz kormány tudományos központot kíván létrehozni a milánói világkiállítás színhelyén. Az esemény október 31-én véget ért ugyan, de az EXPO-nak otthont adó terület még sokáig fontos szerepet játszhat a lombardiai városban.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök közlése szerint ugyanis a következő tíz év folyamán évente 150 millió eurót fordítanak a területre. „Lépéseket kell tennünk azért, hogy ez ne csak a múlt helyszíne legyen” – fogalmazott Renzi. A miniszterelnök kifejtette, hogy terveit a pénteki kormányülésen teszi majd közzé. Renzi kormányfő óriási sikernek nevezte a május elsejétől október végéig tartó világkiállítást, s köszönetet mondott a szervezésért és lebonyolításért Giuseppe Sala kormánybiztosnak. Mint mondta, a mezőgazdasági vásáron a világ egy sor vezetője vett részt, akik igazán nem panaszkodhattak a felkínált ételekre.

Forró drót Washington és Moszkva között

Gyors összeköttetést alakított ki az Egyesült Államok és Oroszország a szíriai beavatkozás kapcsán. Azóta, hogy Oroszország megkezdte légicsapásait Szíriában, a két ország katonai vezetése között jelentősen javult a kommunikáció – közölte az amerikai légierő tábornoka, Herbert Carlisle Washingtonban. „Naponta kétszer is egyeztetnek egymással, forró drótot alakítottak ki” – tette hozzá.

Utalt arra, egyik fél érdekében sem áll, hogy veszélyes helyzet alakuljon ki. Ehhez hozzájárult az is,hogy megállapodtak abban: elkerülik egymás beavatkozásait. Az erről szóló dokumentumot október végén írták alá. Ebben szabályokat fektettek le a két ország pilótái számára. Moszkva javaslatot készít elő arra a szíriai politikai változásokra. Ez alkotmányreformot, majd ennek elfogadása után elnökválasztás kiírását elentené. A 18 hónapra tervezett reformfolyamat élén nem Bassár el-Aszad irányítaná – derült ki egy dokumentumból, amelyet a Reuters hírügynökség közölt.

Az orosz elképzelések szerint olyan személy kerülne Szíria élére, akit nemcsak a jelenlegi kormánypárt, hanem az ellenzék is elfogadna. Ugyanakkor a tervezetben nem zárják ki alehetőségét annak, hogy az átmeneti időszakot követő elnökválasztáson Aszad is induljon. A moszkvai kormány Bassár el-Aszad szövetségese.

Katalán csapás

Egy nappal azután, hogy a katalán parlamentben határozatot hoztak a Spanyolországhoz tartozó tartomány elszakadásáról, a katalán szeparatista tömörülések nem tudtak közös nevezőre jutni a kormányfő személyéről. Az eddigi miniszterelnök, Artur Mas ugyanis nem kapta meg a szükséges többséget. 

A szeparatista Junts pel Si (Közösen az igenért) a szeptember 27-én megrendezett tartományi választáson ugyan a legtöbb parlamenti helyet szerezte meg, abszolút többségre azonban nem tudott szert tenni. Mas ezért a szintén szeparatista baloldali párt, a CUP támogatására volt utalva. Az antikapitalista csoportosulás azonban kezdettől fogva elutasítja, hogy Mas maradjon a miniszterelnöki székben. Azzal indokolja ezt, hogy Mas nem volt képes megbirkózni a pártjában kirobbant korrupciós botrányokkal. Amennyiben két hónapon belül nem választanak új kormányfőt, új választást kell rendezni.