Kódnevet kapott a Secret Service-től Trump és Carson

Doland Trumpot a Mogul, Ben Carsont pedig valószínűleg az Eli kódnéven fogja emlegetni belső kommunikációjában az elnökök biztonságáért is felelős amerikai szolgálat, a Secret Service, miután szerda reggeltől védelem alá helyezi az amerikai republikánusok két legnagyobb támogatottságú elnökjelölt-aspiránsát - közölte híroldalán kedden hivatalos forrásokra hivatkozva a Fox News televízió.

A Fox Newst tájékoztató hivatalos személyek ugyanakkor nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a keleti parti reggeli 8 óráig, vagyis a személyi védelem kezdetéig az adott kódnevek még megváltozhatnak. A Secret Service a Fehér Ház kommunikációs ügynökségével egyeztetve általában kiválasztja az ábécé egy-egy betűjét a védelme alá vont személyekkel kapcsolatban, akiknek felajánlja, hogy válasszon egy ezzel a betűvel kezdődő, lehetséges kódnevek listájából.

Trump esetében az M betűre esett a választás, az ingatlanmilliárdos pedig a neki felkínált, mintegy tucatnyi szóból álló listából a Mogult választotta. Carson volt idegsebész az E-vel kezdődő kódnevek közöl szelektálhatott. A Fox News szerint az erősen vallásos, a bibliából gyakran idéző jelölt valószínűleg az Eli (Éli) nevet tartja a leginkább rokonszenvesnek, de ezt Ben Carson stábja nem erősítette meg. Az ügynökök kommunikációjának leegyszerűsítését szolgáló kódnevek nem titkosak, közreadásukat biztonsági szempontból nem tekintik kockázatosnak. Az elnevezésekkel a Secret Service megpróbál viselőjük valamely jellemző tulajdonságára utalni.

A filmszínészként is hírnevet szerzett Ronald Reagan a Rawhide (jelentése: nyersbőr, vagy abból készült ostor), a golfkedvelő Dwight Eisenhower a Scoreboard (eredményjelző tábla) kódnevet kapta. Barack Obamát Renegade (renegát) néven emlegeti a Secret Service, Bill Clinton az Eagle (sas) nevet választotta, feleségét, Hillaryt pedig, aki jelenleg a demokraták legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa, first lady korában az Evergreen (örökzöld) néven illették, amelyet szenátorként, külügyminiszterként és a Fehér Házra pályázó politikusként is megtartott.

Noha ritkán fordul elő, hogy a pártjuk hivatalos elnökjelöltségét még el nem nyert politikusok, miként Trump és Carson is, állami védelmet kapnak, a Secret Service az érintettek fenyegetettségének szintjét mérlegelve nem egyszer tett már kivételt. Obama szenátorként például még 2007-ben, jóval a demokrata előválasztási küzdelem megnyerése előtt kapott testőröket az őt érő fenyegetések miatt.

A 2012-es választási évben Mitt Romney szintén azelőtt részesült személyi biztosításban, hogy megválasztották volna a republikánusok elnökjelöltjévé; neki ezt a New Hampshire-i előválasztási fordulóban aratott győzelme után ajánlotta fel a Secret Service. Pártbeli vetélytársa, az afroamerikai Herman Cain még 2011 novemberében védelem alá került, ő azonban több állítólagos szexuális zaklatási és házasságtörési ügy miatt még decemberben visszalépett a választási küzdelemtől. Hillary Clintonnak már first lady kora óta jár a Secret Service védelme, amelyet a kampányútjai során igénybe is vesz.

A belbiztonsági és a pénzügyminisztérium alá rendelt, 4400 főt számláló Secret Service ismertebb feladatai közé tartozik a hivatalban lévő és a volt elnökök, valamint az alelnökök és elnökjelöltek, a családtagjaik, az Egyesült Államokba látogató külföldi vezetők, valamint - külön megállapodás alapján - a külföldi nagykövetségek védelme. A szervezet részt vállal a pénz- és állampapír-hamisítás elleni küzdelemben, valamint a jelentősebb csalások kivizsgálásában is.

Szerző

Zsinagógákat robbantott volna két férfi

Publikálás dátuma
2015.11.11. 09:02
Illusztráció/Thinkstock
Letartóztatott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) két rasszista virginiai férfit, aki afroamerikai templomok, valamint zsinagógák felrobbantását tervezte egy "faji háború" kiprovokálása érdekében - közölte kedden az amerikai média bírósági iratokra hivatkozva.

A két gyanúsított, Robert Doyle és Ronald Chaney a hatóságok szerint az asatru (egy északi újpogány) hitnek egy, a fehér felsőbbrendűséget hirdető változata követőjének vallotta magát. A két férfit az FBI fedett ügynökei fogták el, akik magukat fegyverkereskedőnek adták ki. Doyle és Chaney egy automata fegyvert, robbanóanyagot és egy hangtompítós fegyvert akart vásárolni tőlük. Chaneyt november 8-án, Doyle-t egy nappal később fogták el. Az FBI szerint a két férfi egy harmadik gyanúsítottal, Charles Daniel Haldermannal együtt egy ékszerkereskedő kirablását és meggyilkolását is tervezte.

Szerző

Horribilis összegért kelt el Modigliani egy aktja

Publikálás dátuma
2015.11.11. 06:51
FOTÓ: EUROPRESS/GETTYIMAGES/TIMOTHY A. CLARY
Rekordáron, több mint 170 millió dollárért (50 milliárd forint) kelt el Modigliani női aktja a Christie’s hétfői aukcióján.

Az árverésen a kínai milliárdos, Liu Yiqian vásárolta meg a képet. Ezzel a világ második legdrágább festménye lett. Az első még mindig Pablo Picasso Az algíri nők (O változat) című festménye.

Szerző