Előfizetés

,,Láthatatlan" infláció, dráguló élelmiszerek

Annak ellenére, hogy a KSH tegnap azt jelentette, hogy októberben mindössze 0,1 százalékos éves inflációt mértek, az emberek - elsősorban élelmiszer vásárlásaik során - tetemes drágulást észlelnek. Különösen a népélelmezési cikknek számító burgonya és alma látványos áremelkedését veszik nehezen tudomásul. A statisztikai adatokat viszont nagy mértékben javította, hogy az energiaárak és az üzemanyagoké is mérséklődött.

Érdekes összeállítást közölt a minap a Privátbankár internetes portál: néhány hazai üzletlánc árait figyelembe véve, az élelmiszert (és háztartási vegyi árut) árusítóknál összességében átlagosan 222 forinttal többe került megtölteni kosarunkat októberben, mint egy hónapja, ami 1,2 százalékos emelkedést jelent. Ha 12 hónapra tekintünk vissza, akkor még rosszabb a kép, egy esztendőre visszatekintve 1500 forintos áremelkedést tapasztalt, ami bizony 9 százalékos drágulással ér fel, ami azt jelenti, hogy egy átlagos - két felnőtt, két gyerekes - család havi nagy bevásárlása átlagosan 18 444 forintba kerül.

Mielőtt ezekből az árakból messzemenő következtetést vonnánk le, érdemes szemügyre venni, hogy mi az, ami olcsóbb lett. Nos, ilyet viszonylag kis számban találunk, de ezeknek az árcsökkenése tekintélyes mértékű. Az úgynevezett téli gyümölcsök közül - ezek a tavaszi-nyári friss árut vannak hivatva pótolni - a banán 18 százalékkal lett olcsóbb egy hónap alatt, és érdekes módon a nálunk drága árkategóriába tartozó sajtok is átlagosan 16 százalékkal kerültek kevesebbe.

Ezzel azután a jelentősebb mértékben kedvezőbbé vált áruk sora le is zárult. Banán és talán sajt nélkül is még elboldogul a jámbor fogyasztó, de amikor a 65 százalékkal megdrágult almával, vagy a 20 százalékkal többe kerülő burgonyával, 12-14 százalékkal költségesebb tojással vagy naranccsal találja magát szembe, akkor jogosan az az érzése, hogy lényegesen több pénzt hagy a boltokban, mint annak előtte.

Ezek közül az alma volt az, ami 2015-ben rendületlenül drágult, 12 hónap alatt megkétszerezte az árát, de ez a tendencia jellemezte a krumplit, a tojást, a rizst és egyes szeszes italokat, az ásványvizet, a tésztát is, amelyek harmadával kerülnek többe idén ősszel, mint tavaly ilyenkor. Viszont, akik nem vegetáriánusok, azok most örülhetnek, hiszen a csirkemell számottevő mértékben olcsóbb lett, és idesorolhatjuk a mézet is.

Mielőtt ok nélkül örülnénk, érdemes azt is figyelembe venni, hogy az elmúlt hetekben egyre erőteljesebb a magyar méhészek tiltakozása a hamisított kínai mézzel szemben, és még az sem lehet megnyugtató, hogy ezek a termékek az egészségre nem ártalmasak. (Tény, hogy a Magyarországon forgalomba hozott termékekben is találták nyomát a kínai hamisítványoknak, ugyanis ezeket a hitvány mézzel hígították.) Így valóban lehet olcsóbban árulni. A Privátbankár megtudta: az összes olcsó méz unióbéli és a közösségen kívüli termékek keveréke.

Október végén kapott szárnyra az a hír, hogy a vörös húsok és a füstölt húskészítmények rákkeltőek. A szakma ugyan ezt az állítást azon nyomban cáfolta, az ügyes kereskedők azonban nem voltak restek, és azon nyomban egyes árufajták látványos árcsökkentésével reagáltak a rossz szájízt keltő hírekre. (Feltehetően az alacsonyabb árak alkalmazása csak átmeneti jellegű, de vevőcsalogató fogásnak aligha rossz.)

A fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek egy év alatt - közölte tegnap a KSH. Az élelmiszerek ára 1,7 százalékkal emelkedtek. Az úgynevezett fogyasztói kosárban ezek 21 százalékot képviselnek, a közüzemi költségek pedig csaknem 14 százalékosat. Vagyis az alacsonyan tartott rezsiköltségek alaposan javítanak a statisztikán, a múlt hónapban olcsóbbá vált üzemanyagok mellett.

A szír menekültekkel sem tesz kivételt Németország

Németország ismét alkalmazza a szír menedékkérők esetében a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásoknak azt az elemét, amelynek alapján vissza lehet küldeni a menedékkérőket abba a tagállamba, amelyben beléptek az EU területére - mondta kedden Berlinben a német belügyminisztérium egy szóvivője.

Németország a menedékkérők visszaküldésére vonatkozó előírást jelenleg valamennyi származási országgal, így Szíriával kapcsolatban is követi, a dublini rendszerben részt vevő uniós tagországok közül pedig Görögországon kívül mindegyikkel kapcsolatban érvényesíti. A visszaküldésre vonatkozó előírást a szíriai állampolgárok esetében október 21. óta alkalmazzák - mondta a szóvivő.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) augusztus 20-án határozott arról, hogy a szíriai menedékkérők esetében egyelőre nem vizsgálják, hogy mely tagállamban érkeztek meg az EU területére, hanem élve a dublini rendszerben adott lehetőséggel, átvállalják a menekültügyi eljárás lefolytatását.

Lemondott a hegyközségek első embere

Lemondott hétfőn Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.

A távozó elnök arról tájékoztatott: a 2012-ben elfogadott új hegyközségi törvény teljes tisztújítást írt elő. Ennek mintegy zárásaként, közel egyhangúan választották a HNT elnökévé. Emlékeztetett arra: felügyeletével szervezték újra a központi intézményt, alakították ki az akkor már közvetlenül a HNT-hez tartozó több mint száz hegybíró alkalmazási rendjét.

A HNT megszerezte a szakmaközi szervezeti állami elismerést, és az így szerzett jogosítványokkal élve elsőként alkalmaztak piacszervezési intézkedést. A szabályozási tevékenység eredményeként, az import drasztikusan csökkent, az export nagy ütemben bővült. Három évtized után ismét növekedett az ültetvényfelület és emelkedő szőlőárak mellett, zökkenőmentesen zajlott a szüret. Emellett a HNT jó kapcsolatot alakított ki a Fölművelésügyi Minisztériummal és a különböző kormányzati szervezetekkel, oktatási intézményekkel, kutatókkal és bővültek a nemzetközi kapcsolatai.

Tornai Tamás az MTI-nek elmondta: lemondásának elsődleges oka, hogy az ágazat jövőjéről alkotott határozott víziója és az általa képviselt vezetési stílus érzékelhetően terhet jelentett elnökségi tagtársai számára.

A hátralévő feladatok az eddigiekhez hasonlóan jelentősek, bízik azok teljesülésében, amihez lemondásával teret kívánt engedni a HNT elnökségének és a megválasztandó új elnöknek - mondta a leköszönő elnök.