Előfizetés

Több száz nevet hoztak nyilvánosságra

Mostanra több száz, az előző rendszert működtető ember nevét hozta nyilvánosságra a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) a honlapján, a bizottság a törvényi kötelezettségeinek e tekintetben is megfelel - mondta a bizottság elnökhelyettese

Máthé Áront azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn tárgyalta és fogadta el az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a NEB tavalyi, első éves beszámolóját. Az elnökhelyettes arra reagált, hogy a jobbikos Staudt Gábor a bizottságban egyebek mellett arról érdeklődött, hogy mikor lehet megtudni a diktatúra működtetőinek nevét.

Máthé Áron elmondta: a NEB holnapján már több száz nevet hoztak nyilvánosságra a diktatúra irányítói, a központi bizottság, valamint a politikai bizottság tagjai és a politikai rendőrség munkatársai közül, fényképes életrajzokkal és szervezeti ábrákkal. Egy másik megjegyzést kommentálva tévedésnek nevezte, hogy a NEB csak intézménytörténettel foglalkozna.

Az elnökhelyettes beszámolt a bizottság közelgő rendezvényeiről, köztük egy csütörtöki, a cseh partnerszervezettel közös pódiumbeszélgetésről, amelyre meghívták az egykori cseh vezető disszidensek egyikét és a bársonyos forradalomban részt vett magyarként Deutsch Tamást is. December elején a lengyel nemzeti emlékezet intézetével közös kiállítást nyitnak, és a lengyel, illetve magyar sortüzeket vizsgáló konferenciát is tartanak együtt. A közeljövő legnagyobb eseménye azonban az lesz, hogy az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata májusban Budapesten fogja tartani szimpóziumát az 1956-os forradalom tiszteletére, ami mind Magyarországnak, mind a NEB-nek megtiszteltetés - zárta szavait az elnökhelyettes.

Szilícium-völgy - Átadták az élettudományi, matematikai és fizikai díjakat

Publikálás dátuma
2015.11.10. 14:04
Zuckerberg a díjazottak, munkatársak körében, a magyar pulikutya társaságában Fotó: Facebook/Mark Zuckerberg
Átadták a kimagasló tudományos eredményekért odaítélt, összesen 22 millió dollárral (6,4 milliárd forinttal) járó élettudományi, matematikai és fizikai díjakat a kaliforniai Szilícium-völgyben.

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg, a Google-társalapító Sergey Brin és mások által támogatott Breakthrough Prize átadásán Seth MacFarlane színész volt a házigazda - írta kedden a BBC News.  Élettudományi díjat - egyenként 3 millió dolláros (875 millió forintos) pénzjutalommal - öt kutató kapott: Karl Deisseroth és Edward Boyden az optogenetika úttörőiként, John Hardy az Alzheimer-kór genetikai kutatásáért, Helen Hobbs a genetika orvostudományi alkalmazásáért, valamint Svante Pääbo, az ősi DNS kutatásának úttörője, aki a Neander-völgyi ősember genomjának szekvenálását vezette.

A fizikai díjat öt úttörő neutrínórészecske-kísérleten dolgozó tudóscsoport, összesen 1300 kutató érdemelte ki. A kísérleteket a kanadai Sudbury Neutrino Obszervatóriumban, valamint egy kínai és három japán kutatóintézetben végezték. Ennek a tudományterületnek a képviselői kapták idén a fizikai Nobel-díjat is.

 A matematikai díjat Ian Agol vehette át az úgynevezett háromdimenziós sokaságok tanulmányozásáért.

 Az elismeréseket olyan hírességek adták át a gálán, mint Russell Crowe és Hilary Swank, Pharrell Williams pedig fellépett a ceremónián.  A Breakthrough Prize a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése, a Nobel-díjjal még fele ennyi pénz sem jár. Az először 2013-ban átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Zuckerberg mellett Sergey Brin és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia.

Thaiföld - Babos Tímea kiesett a nyitókörben

A hetedik helyen kiemelt Babos Tímea kiesett az első fordulóban a thaiföldi Hua Hinben zajló, 125 ezer dollár összdíjazású keménypályás női tenisztornán.

A világranglistán 85. magyar játékos kedden a kínai Vang Ja-fantól (138.) kapott ki, aki októberben a pekingi selejtező nyitókörében is búcsúztatta őt. A találkozó 1 óra 9 percig tartott.

Eredmény (a WTA honlapja szerint)

1. forduló (a 16 közé jutásért):
Vang Ja-fan (kínai) - Babos Tímea (7.) 6:2, 6:3