Előfizetés

Hosszú ismét a csúcson

Publikálás dátuma
2015.11.09. 06:55
Hosszú Katinka, Magyarország és Lisa ZAISER - Dubai, Egyesült Arab Emírségek. Katinka nyerte meg a versenyt. (Fotó: Jeff Toppin
Egy arannyal és három ezüsttel zárta szereplését Hosszú Katinka az úszók pénzdíjas világkupa-sorozatának befejező állomásán Dubajban, s ezzel magabiztosan végzett az összesített pontverseny élén.

A második napi döntős programot Hosszú a 100 méter gyors fináléjával kezdte, ahol úgy lett második 53.81 másodperccel, hogy közben megközelítette saját országos csúcsát (53.64). Remek idővel nyert ezüstérmet (59.15) 100 méter háton, majd 400 méter gyorson (4:06.97 p) is, hogy aztán 2015-ös vk-szériájának méltó lezárásaként a dubaji utolsó döntőben, 400 méter vegyesen mindenkit jelentős fölénnyel maga mögé utasítva, 4:33.88 perces kitűnő eredménnyel győzzön.

Ez volt a nyolcadik elsősége ebben a számban idei nyolcadik világkupa-állomásán, a dubaji medálgyűjteményébe pedig együttesen három arany és öt ezüst került. Hosszú 2012, 2013 és 2014 után negyedik alkalommal végzett az élen az összesített pontversenyben, ami önmagában 100 ezer dolláros külön prémiumot jelent számára. A nyolc állomásból álló vk-sorozat zárultával a nemzetek összevetésében a magyaroké lett a második legtöbb arany (44) az ausztrálok (47) mögött, a teljes éremgyűjteményt tekintve pedig Magyarország negyedik a listán 98 dobogós helyezéssel.

A végeredmény
Nők:
1. Hosszú Katinka 669 pont
2. Emily Seebohm (ausztrál) 441 pont
3. Jakabos Zsuzsanna 201 pont
Férfiak:
1. Cameron van der Burgh (dél-afrikai) 369 pont
2. Chad Le Clos (dél-afrikai) 180 pont
3. Mitch Larkin (ausztrál) 174 pont
4. Verrasztó Dávid 135 pontKészpénzt kaphatnak a becsapott VW-sek

A Volkswagen-cégcsoport vezetői ma, hétfőn bejelentésre készülnek.

Ennek tartalma még nem ismert, ám a New York Times arról ír, hogy a Volkswagen azzal próbálhatja elejét venni a pereknek, hogy készpénzt ajánl fel az autótulajdonosoknak, miután szeptemberben kiderült, hogy meghamisította az autók károsanyag-kibocsátásának mérését - írta a VS.hu. Szaklapok találgatása szerint 1250 dollárt ajánlanának fel az autótulajdonosoknak: egy feltöltős kártyán bármire költhető 500 dollárt, egy másikon pedig 500-750 dollárt, amelyet a márkakereskedéseknél használhatnának fel. A társaság ugyanis perek sokaságával néz szembe, miután az autótulajdonosok kompenzációt akarnak azért az értékcsökkenésért, amelyet az illegális szoftver miatt elszenvednek. Ez mintegy 500 ezer Volkswagent és Audit érint.

Kinek éri meg Simicska bérelt földjeiből venni?

Publikálás dátuma
2015.11.09. 06:21
Thinkstock
Kétharmados akadályba ütközhet az a vélhetően kormányzati szándékkal egyező előterjesztés, hogy a termőföldek új gazdái két év múlva piaci szintre emelhetik a jelenlegi bérlők díjait. Purgai Ferenc, a Mezort Zrt. vezérigazgatója szerint hiába volt az a kormányzati szándék, hogy mezőgazdasági vonalon keresztbe tegyenek Simicskáéknak, a törvényekben szereplő időhatárokat nem sikerült úgy összehangolni, hogy az visszamenőleg a Mezorthoz tartozó földbirtokokra is érvényes legyen - írta az Index.hu.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által meghirdetett árverési táblázat szerint az első állami földrészek között kerülnek kalapács alá a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó cégek bérelt földjei. A tizenkét volt állami gazdaság nagy port kavart privatizálásakor - 2001 és 2003 között -, a szerződéseket úgy kötötték meg, hogy a bérleti díjak messze a piaci ár alatt maradtak, a bérlet pedig 20-50 évre szólt.

Ezeket a bebetonozott bérleti díjakat próbálja piacivá formálni Győrffy Balázs fideszes képviselő javaslata. Győrffy, aki egyúttal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a földforgalmi szabályozást kiegészítő, 2013. évi törvényhez benyújtott módosító javaslatával azt próbálta elérni, hogy a régi szerződéseket is módosítani lehessen, és az állami árveréseken földet vevők egyoldalúan növelhessék a haszonbérleti díjakat, ha azokat alacsonyabbnak tartanák a piaciaknál. Az új díjak megállapításában az agrárkamara is "segédkezne".

Purgai Ferenc szerint azonban hiábavaló volt az igyekezet. A Mezort Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt állította, hogy „a kétharmados földforgalmi törvény átmeneti rendelkezéseit szabályozó 70. paragrafusa azonban úgy rendelkezik, hogy a földforgalmi törvény hatálybalépésekor – azaz 2013. december 15. napján – már létező haszonbérleti szerződések módosítására a 2013. december 14. napján hatályos jogszabályokat kell alkalmazni. Mivel a jogalkotó kétharmados többséggel elfogadott, fenti törvényben rögzített szándéka szerint 2013. december 14. után elfogadott jogszabály a korábbi haszonbérleti szerződések módosításáról, így különösen díjemelésről nem rendelkezhet, így a haszonbérleti díjak földtulajdonos általi egyoldalú, agrárkamarai becslés alapján történő felemelésére csak a 2013. december 15. után kötött földhaszonbérleti szerződések esetén nyílik majd lehetőség”.

Purgai Ferenc tájékoztatása szerint a Mezort által fizetett haszonbérleti díj 580 forint aranykoronánként, és mivel a cég 20-21 aranykoronás földeket művel, a bevételből egy esetleges új földtulajdonos még a vásárláshoz felvett hitelének a kamatát sem tudná kifizetni, nemhogy a törlesztőrészletét.