Előfizetés

Százezret fizettek Kennedy rendszámtáblájáért

Százezer dollárért kelt el egy aukción annak az autónak a rendszámtáblája, amelyben lelőtték John F. Kennedyt. Az elnöki limuzin rendszámtábláját Dallasban árverezték el. Az Egyesült Államok 35. elnökét a texasi nagyvárosban gyilkolták meg 1963. november 22-én, amikor a Kennedyt és feleségét – valamint a texasi kormányzót, John Connallyt és nejét – szállító nyitott, fekete autó elhaladt a dallasi Tankönyvraktár épületénél.

A két rendszámtáblát 40 ezer dollárért kínálták, az internetes licit során 75 ezer dollárra ment fel az áruk, végül pedig 100 ezer dollárért vette meg azokat egy lelkes gyűjtő, aki azonban nem akarta megnevezni magát. Az első és hátsó rendszámtábla tulajdonosa eddig egy 72 éves hölgy, Jane Walker volt, aki apjától örökölte, s egy konyhai fiókban, a lomok között tartotta a JFK-emléktárgyak gyűjtői számára becses darabokat. Apja, William Hess egy cincinnati cég tulajdonosa volt, az ohiói vállalkozás alakította át elnöki használatra a járművet, s hozzájuk küldték vissza felújításra a tragikus merénylet után az elnöki limuzint, amelynek hátsó ülésén még vérnyomok voltak. A sárga rendszámtáblákat az amerikai fővárosban adták ki, a rendszámot fekete betűkkel festették rá: GG-300. A USA Today című lap beszámolója szerint a rendszámtáblák eredetiségéhez nem fér kétség. Rajtuk volt a lejárat határideje is, 1964. március 31-ig szólt az érvényességük. Amikor a kocsi elkészült, egy FBI-ügynök új rendszámtáblákat hozott, a régit pedig kidobta a szemétbe, William Hess pedig kiszedte a kukából és megőrizte azokat. Halála előtt, 2000-ben ajándékozta a lányának.

Varsó: Kinek a kormánya?

Publikálás dátuma
2015.11.08. 11:01
Varsó/Thinkstock
Jövő héten hirdetheti ki a kormánylistát az október 25-i lengyel parlamenti választás győztese, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt. Az új szejm november 12-én ül össze, ekkor jelenti be hivatalosan kormánya lemondását a távozó miniszterelnök, a voksoláson alulmaradt Polgári Platform (PP) és a Parasztpárt (PSL) koalícióját eddig vezető Ewa Kopacz. Ezt követően Andzej Duda köztársasági elnöknek két hete lesz arra, hogy feleskesse az új kormányt. A szenátus november 17-én ülésezik először.

A kormányalakítási egyeztetések múlt héten is folytak, már a jövendő kormányfő, Beate Szydlo asszony bevonásával. Korábban a PiS vezetése a miniszterelnöki poszt várományosa nélkül ülésezett, ezért felmerült a gyanú, hogy a pártelnök, Jaroslaw Kaczynski netán mégis saját kezébe akarja venni a kormányrudat. A PiS frakcióvezetője, Mariusz Blaszczak azonban cáfolta, hogy pártelnöknél mérsékeltebb Szydlót félre akarnák állítani, bár úgy fogalmazott: a jövendő lengyel kabinet nem egy ember, hanem a Jog és Igazságosság párt kormánya lesz. Mindazonáltal a Kaczynski által kiválasztott kormányfőjelöltnek mindeddig kevés beleszólása volt abba, kik kerüljenek az egyes tárcák élére, s ellenzéki vélemények szerint az sem kizárt, hogy szerepe a jövőben is jórészt szimbolikus lesz, a tárcavezetők pedig Kaczynskitől kapják majd instrukcióikat. Annyi már kiszivárgott, hogy Szydlo mellé három miniszterelnök-helyettest állít a PiS, de a tárcák elosztását még nem véglegesítették. A PiS a voksok 37,6 százalékával abszolút többséget szerzett, így nem kell koalíciós partnert keresnie, s önállóan alakíthat kormányt.

Ewa Kopacz felkérte a köztársasági elnököt, hogy Lengyelország képviseletében utazzon el ő a jövő héten tartandó máltai migrációs csúcsértekezletre, az államfő azonban inkább a szejm nyitóülésén akar ott lenni. Kopacz ugyanakkor úgy véli, hogy leköszönő miniszterelnökként neki már nincs mandátuma, hogy Varsó nevében tárgyaljon. A köztársasági elnök irodája azt üzente, utazzon csak Kopacz, elvégre bármikor benyújthatja lemondását. Nem kizárt tehát, hogy Lengyelország helye végül üresen marad a csúcson, vagy Varsó csak nagyköveti szinten képviselteti magát Máltán.

Bukaresti tragédia - Magyarországra mégsem küldenek sérülteket

Publikálás dátuma
2015.11.08. 10:13
Népszava fotó
A román hatóságok egyelőre letettek arról, hogy Magyarországra szállítsák a múlt heti bukaresti tűzvész néhány sérültjét - értesült az MTI a sérültek külföldi gyógykezelését szervező munkacsoporthoz közel álló, neve elhallgatását kérő forrásból vasárnap.

A magyar segítség felajánlásáról az ideiglenes román kormányfő, Sorin Cimpeanu számolt be szombaton, amikor elkezdődött a súlyos sérültek egy részének külföldre szállítása. Elmondása szerint a magyar honvédelmi miniszter öt sérült kezelésének átvételét ajánlotta fel. Vasárnap reggel a bukaresti védelmi tárca azt közölte, hogy a nap folyamán Nagy Britanniába és Magyarországra indítanak egy-egy - sérülteket szállító - katonai repülőt.

A távirati iroda úgy értesült, hogy a román orvosok az életveszélyben lévő páciensek számára próbálnak külföldi kezelési alternatívákat felajánlani, a bőrfelület 20 százaléka alatti sérüléseket belföldön is megnyugtató módon el tudják látni. Az ebbe a kategóriába eső sérültek állítólag nem akartak élni a külföldi gyógykezelés lehetőségével, mert az megnehezítette volna, hogy családjuk mellettük maradjon. A román hatóságok ezért letettek azoknak a sérülteknek a szállításáról, akiket Magyarországra akartak irányítani.

Tizenhat sérültet már szombaton Hollandiába, Belgiumba és Ausztriába szállítottak a román légierő kórházgépei és a rohammentő-szolgálat mentőrepülői. A sérültek külföldi kezelésének és egy-egy hozzátartozójuk ellátásának költségeit a bukaresti kormány fedezi. Miután napokig úgy tűnt, hogy a halálos áldozatok száma már nem emelkedik 32 fölé, egy héttel a tragédia után szombaton további kilenc, vasárnap kora délutánig pedig újabb három ember halt bele sérüléseibe, így 44-re emelkedett a halottak száma. Az orvosok szerint várható volt, hogy a súlyos égési sérüléseknél a második héten életveszélyes szövődmények lépjenek fel. A bukaresti szórakozóhelyen megégett emberek ráadásul ciánszármazékokat is belélegeztek, amikor a koncerten használt tűzijáték lángra lobbantotta a terem hangszigetelését.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

lásd még: Már 41 fiatalt gyászol Bukarest